Mafia de la Urbanism din nou in instanta. Iesenii ataca blocul de la Vointa

@ Iesenii au deschis un nou front de lupta pentru oprirea constructiilor aberante autorizate de primarie

@ O familie de moldoveni vrea sa ridice un bloc cu sase etaje in spatele salii Vointa

@ Vecinii acuza faptul ca PUZ-ul a fost aprobat fara etapa obligatorie a consultarii publice

@ Peste cateva zile judecatorii vor spune daca vor aproba cererea cetatenilor de anulare a autorizatiei de construire emise de municipalitate pentru ridicarea acestui bloc

Nu mai exista niciun cartier in Iasi in care sa nu existe un focar de revolta declansat impotriva administratiei Chirica de catre cetatenii nemultumiti  de modul in care municipalitatea aproba construirea de immobile noi. Fie ca e vorba de blocuri inalte care umbresc cladirile din jur, ori vorbim de constructii  in zone inghesuite, fara cai de acces, fara locuri de parcare, fara toate avizele necesare, cu documente care falsifica realitatea sau a caror construire incep prin distrugerea unor spatii verzi, administratia Chirica pare sa fi atins apogeul abuzurilor in domeniul urbanismului. Zeci de cazuri flagrante de incalcare a legii, de complicitate a functionarilor cu dezvoltatorii pentru care prevederile legale sunt facultative, compun un tablou sinistru deasupra caruia troneaza, ranjind ironic si nepasator, protectorul si pastorul acestor ilegalitati, primarul Mihai Chirica. Dupa ce ultimele editii ale saptamanalului 7 EST am descris lupta deschisa in justitie de iesenii din Copou care vor sa opreasca construirea de catre firmele Next Capital SRL si Great Lakes SRL a unui bloc vis – a – vis de Colegiul Negruzzi, pe strada Toma Cozma 7B-, in editia de astazi, vom prezenta eforturile depuse de companie din Iasi pentru a opri ridicarea unui bloc cu 6 etaje in spatele salii Vointa, pe strada, pe soseaua Arcu nr.8.

Moldovenii de la Zinan

De aceasta data dezvoltatorul se numeste Zinan  Investment Group SRL, societate avandu-i ca asociati pe 4 cetateni moldoveni si anume Nicolai, Ludmila, Andrei si Alexandr Zincenco. Suprafata totala a terenului afectat de noul bloc este de 2.182 metri patrati din care suprafata construita este de 870 metri patrati, suprafata totala utila a blocului aprobat este de 6.324 metri patrati cu 76 locuri de parcare si 709 mp spatii verzi din care 344 mp la nivelul solului iar 365 mp la nivelul terasei. De asemenea calea de acces comuna are o suprafata de 239 metri patrati. Pe aceasta cale de acces se ajunge si catre niste spatii de productie, depozitare si birouri detinute de firma de panificatie AFER SRL, compania care a deschis in instanta doua procese pentru anularea Planului Urbanistic zonal, aprobat prin Hotararea Consiliului Local nr.301/2016 si a autorizatiei de construire nr.850/4.09.2017. „Am aratat ca acest proiect nu respecta regulile urbanistice si va afecta in mod negativ activitatea firmei noastre. Am incredere in avocatii angajati de firma noastra si sunt convins ca vor reusi sa arate ca avem dreptate”, a spus Zenopol Zaharia, managerul AFER SRL.

De altfel, ultimul termen de judecata in dosarul in care SC AFER SRL solicita anularea autorizatiei de construire a avut loc in urma cu doua zile. „Am aratat ca trebuie anulata aceasta autorizatie din mai multe motive, printre care faptul ca planul urbanistic a  fost adoptat fara o consultare publica, fara acordul vecinilor, calea de acces este mai ingusta cu 2 metri decat este prevazut in documentatie, nu se respecta Planul Urbanistic Zonal si asa mai departe. Asteptam, decizia judecatorilor, instanta a ramas in pronuntare”, a spus, Lucian Arnautu, avocatul SC AFER SRL.

Proiect aparat de acelasi Marian Jan Chirita

Este interesant de ramarcat ca in cele mai multe din situatiile in care se vorbeste de un proiect urbanistic controversat apare si numele lui Marian Jan Chirita, care este proiectanul acestor blocuri. De altfel, Marian Jan Chirita se afla si intr-un oarecare conflict de interese, deoarece Marian Jan Chirita este si membru al unei comisii de oportunitate privind proiectele urbanistice ale orasului. Aceasta comisie avizeaza „oportunitatea” unor proiecte urbanistice propuse in municipiul Iasi. Avizul acestei comisii este premergator celui eliberat de Comisia de Urbanism a Consiliului Local. Ori, din pozitia descrisa anterior, Chirita avizeaza multe din proiectele pe care le contureaza firma sa de arhiecti. Chirita este si proiectantul acestui bloc pe care Zinan  Investment Group SRL vrea sa-l ridice pe strada Arcu in spatele fostei sali Vointa, chiar in fata brutariei AFER.  Cum era si de asteptat Chirita apara proiectul. „{tiu ca sunt niste procese, dar  vreau sa va spun ca acest proiect a trecut prin toate comisiile, a obtinut toate avizele, respecta toate regulile urbanistice. Vor fi si locuri de parcare suficiente si spatii verzi… o sa vedeti”, a spus Marian Jan Chirita.

Potrivit documentelor depuse in instanta de SC AFER SRL distanta de la sediul firmei la noul bloc este de numai 7,60 metri fiind foarte mica si de aceea nu respecta preverile legale. Suprafata terenului care a fost studiata prin Planul Urbanistic Zonal  elaborat in vederea eliberarii autorizatiei de construire este de 2.182,00 mp si a fost proprietatea SC Petro Grup SRL reprezentata de Petru si Petronela Vicol. |n data de 21.04.2016, Petro Group SRL a vandut terenul catre SC Zinan Investement Group SRL.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here