Lupul, paznic la oi! Sefa Fiscului a ascuns banii sotului

Sotul unei sefe de la Finante a declarat venituri de 600 lei in anul 2015 si 236 lei in anul 2016, iar la Casa de Pensii a avocatilor – structura centrala a raportat venituri de zeci de ori mai mari @ Situatia este  impardonabila, avand in vedere ca este vorba despre declaratia de venituri completata de unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai ANAF din zona Moldovei si anume Doina Naum, directorul de colectare al Directiei Regionale de Finante @ Declaratia Doinei Naum este socanta: „Veniturile pe care le-am trecut in declaratia de avere sunt aceleasi cu cele din declaratia 200. Eu nu stiu ce a declarat sotul meu in alta parte, probabil a vrut el sa-si regleze niste contributii”

In timp ce simpli cetateni sau intreprinzatori sunt hartuiti de birocratii de la Fisc si pentru o restanta de cativa lei, li se blocheaza conturile si sunt plimbati de la un ghiseu la altul pana isi pot relua activitatea, daca nu s-au ales intre timp si cu o plangere penala, unul dintre cei mai importanti directori de la Directia Regionala de Finante isi permite sa completeze in bataie de joc o declaratie de venituri fara ca nici o institutie sa sesizeze acest lucru. Grav este ca Doina Naum, cea despre care este vorba, a completat declaratia de avere in bataie de joc si cand era director al Directiei Regionale de Finante (in urma cu doi ani) adica cel mai important reprezentant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscale (ANAF) din Moldova, iar  in prezent este director executiv pentru colectarea veniturilor la bugetul statului. Astfel, in declaratiile de avere completate de Doina Naum in ultimii ani,  directoarea Fiscului a trecut ca sotul sau a castigat in ultimii ani doar cateva sute de lei pe an. Mai mult decat atat, Doina Naum sustine ca acestea sunt si veniturile pentru care sotul sau a si platit impozit pe venit, adica pentru suma 600 lei in anul 2015 si 236 lei in anul 2016. „Veniturile pe care le-am trecut in declaratia de avere sunt aceleasi cu cele din declaratia 200. Eu nu stiu ce a declarat sotul meu in alta parte, probabil a vrut el sa-si regleze niste contributii”, a spus Doina Naum.

Cat a castigat de fapt sotul sefei de la Fisc?

Declaratia 200 este documentul pe care il completeaza fiecare cetatean care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei. Acest document este depus la ANAF, iar in baza veniturilor declarate pe formular se calculeaza si impozitele aferente. Daca ceea ce sustine Doina Naum este adevarat, atunci domnul avocat Cristian Naum a trecut in „Declaratia 200” doar cateva sute de lei pe an in conditiile in care intr-un alt document oficial a  recunoscut ca a realizat venituri mult mai mari. Vorbim despre veniturile declarate de Cristian Naum, la Casa de Asigurai a Avocatilor-structura centrala, unitatea care centralizeaza veniturile declarate de avocatii din toata tara. Astfel, declaratiile avocatului Naum nu coincid cu cele ale sotiei.

Cristian Naum a declarat ca in anul 2015 a realizat venuturi de 7.000 lei iar in anul 2016 a castigat 11.300 lei. De la 600 lei la 7.000 lei si de la 11.300 lei la 236 lei diferentele sunt considerabile si impardonabile avand in vedere ca este vorba de declaratii pe proprie raspundere completate de persoana care coordoneaza din partea ANAF colectarea veniturilor statului de la contribuabilii din judetele Moldovei. Spunem asta deoarece Directia Regionala de Finante se ocupa de colectarea impozitelor de la contribuabilii din judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Botosani, Suceava si Neamt. Daca dupa cum sustine sotia sa, avocatul Naum a castigat doar cateva sute de lei pe an atunci cum justifica sumele mult mai mari din declaratiile depuse la Barou? In plus, contributiile sociale platite la Casa de Asigurari a Avocatilor sunt mult mai mari decat sumele trecute de sotia sa la categoria „venituri ale sotului”. Astfel, daca dupa cum s-a precizat si mai sus Doina Naum a declarat ca sotul sau a castigat 600 lei in anul 2015 si 236 lei in anul 2016, trebuie sa precizam ca in anul 2015, avocatul Naum a platit contributii pentru pensie de  3.245 lei iar in 2016 a platit 3.080 lei. De unde a avut banii daca a castigat numai cateva sute lei? I-o fi dat sotia sau avocatul Naum nu a declarat corect la Fisc veniturile realizate stiind ca are spatele asigurat de consoarta? Sa intelegem ca avocatul Cristian Naum „a diminuat baza de impozitare” adica  a cedat in  fata unor tentatii evazioniste? Sa nu uitam ca sute de administratori de societati comerciale s-au ales in ultimii ani cu plangeri penale depuse de Directia Regionala de Finante deoarece au „diminuat baza de impozitare” cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor catre bugetul statului. Mai departe trebuie sa precizam ca avocatul Cristian Naum a declarat ca a realizat in anul 2017 venituri de 20.200 deci mult mai mult decat cele cateva sute lei pe care a fi tentata sa le declare Doina Naum. Aceasta nu a depus insa declaratia pe anul acesta deci nu le-am putut compara.

Daca se va dovedi ca cei doi au eludat declaratiile de venituri atunci Doina Naum nu mai are ce cauta pe functia de director de colectare.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here