Lume bună la „Serile Filmului Românesc“ de la Iași. Cine a fost la Primărie

În prezența unor personalități din lumea filmului, miercuri a debutat la Iași festivalul „Serile Filmului Românesc“, eveniment care aduce zeci de producţii importante ale cinematografiei româneşti.

La sediul Primăriei Municipiului Iaşi, s-a discutat despre situaţia cinematografiei româneşti, a cinematografelor, dar şi despre decăderea culturală în general.

„Am venit la Iaşi cu ultimul meu film şi a trebuit să-l proiectez într-o sală care nu avea condiţii mi­nimale de proiecţie şi îmi părea rău că cinematografele sunt în starea în care sunt. Atunci am vorbit cu domnul primar despre această iniţiativă, de a le reda publicului, şi să fie redate publicului local în nişte condiţii bune de proiecţie, pentru că, după 27 de ani de văzut filme la Victoria fără căldură, s-a ajuns la ideea că este chinuitor să mergi la un film. De aceea, îmi pare bine că s-a făcut primul demers în acest sens şi ca Ateneul să fie dotat cu un sistem profesional de proiecţie şi că au fost recuperate cinematografele în instanţă“, a afirmat regizorul Cristian Mungiu.

Pe lângă regizorul Cristian Mungiu, cel căruia îi este dedicată ediţia de anul acesta a festivalului, au mai fost prezenţi şi actorul Dorel Vişan, criticul de film Irina-Mar­gareta Nistor, ambasadorul cultural al festivalului, actorii ieșeni Anamaria Marinca, Vlad Ivanov şi Adrian Titien, primarul Mihai Chirica şi directorul Ateneului, Andrei Apreotesei.

Îndrăgitul actor Dorel Vişan, cel căruia îi este de­dicată o secţiune a festivalului, a subliniat importanța unor astfel de evenimente în peisajul din ce în ce mai sărac al culturii românești.

„Este un festival foarte minuţios organizat, cu o selecţie şi invitaţi de calitate, care face o mică breşă în cultura nouă. Trăim vremuri foarte speciale, a unei dezvoltări tehnice inimaginabile şi întotdeauna când dezvoltarea când dezvoltarea tehnică este foarte mare, cultura intră în decadenţă, apar surogatele culturale şi rebuturile artistice. Atunci orice încercare de însufleţire a culturii este un lucru minunat“, a precizat Dorel Vişan.

Festivalul „Serile Filmului Românesc“ se va desfăşura în perioada 10-14 mai, având loc proiecţii la Ateneul din Iaşi, Teatrul Lucea­fărul, Casa de Cultură a Studenţilor, Teatrul FIX, Cafeneaua Piaţa Unirii şi Grădina Palas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here