Lovitură cruntă pentru patronul de la Curtea Berarilor: executat silit pentru datorii  la Primărie

Iulian Coman, cel care controlează activitățile din spațiile comerciale de la CUB prin intermediul firmelor Beer Garden Junior SRL, Euro Medical Provider SRL și New Product SRL, este la un pas de dezastru financiar, în plin sezon al teraselor și berăriilor în aer liber. Primăria Iași a cerut recent judecătorilor înființarea și menținerea unei popriri pe conturile bancare administrate de Coman, pentru recuperarea unei datorii de 10.000  de dolari. Debitul reprezintă taxe și impozite neachitate la timp către Direcția Finanțelor Publice Locale, precum și nerespectarea unor dispoziții din Legea 207/2015 privind  Codul de procedură fiscală. În replică, administratorul de la CUB și Curtea  Berarilor susține că doar Beer Garden figurează ca și debitor principal, el achitând anterior mai multe taxe și impozite la bugetul local prin intermediul Euro Medical, deși ambele societăți aparțin familiei sale.

Dezastru pe linie pentru terasele în aer liber din buricul târgului, de pe B-dul Ștefan cel Mare administrate de afaceristul Iulian Coman, poreclit stăpânul de la CUB și Curtea  Berarilor. Într-o acțiune judecătorească, semnată și parafată de primarul Mihai Chirica, Municipalitatea a cerut magistraților ieșeni menținerea unei popriri pe conturile din bănci aparținând firmelor deținute de familia Coman, pentru recuperarea unei datorii de peste 35.000 de lei, plus cheltuieli de judecată. Debitul reprezintă taxe și impozite neplătite de luni de zile la Direcția Finanțelor Locale. La jumătatea lunii mai 2018, firma Beer Garden Junior SRL figura în evidențele Primăriei cu datorii în valoare de 72.851 de lei, reprezentând  taxe de concesiune, taxe pe clădiri, pe terenuri plus  taxă specială de salubrizare. Ulterior, strâns cu ușa de juriștii Municipalității, Coman a reușit să plătească jumătate din debit, însă au mai rămas de recuperat cca 10.000 de dolari, cu tot cu penalitățile aferente. Săptămîni la rând, oficialii Primăriei l-au bombardat pe Coman cu zeci notificări și somații în care au cerut plata datoriei, însă nu au primit nici un răspuns. Pe parcurs, situația de la CUB a devenit însă și mai complicată, proprietarul continuând să dispună,  la subsol, de un alt spațiu, deși în acest caz contractul de concesiune  cu Primăria încetase încă din anul 2015.

Lucrări neautorizate  

Mai mult decît atît, la vremea respectivă, Coman a intrat în conflict și cu Poliția Locală pe motiv că ar fi efectuat mai multe lucrări neautorizate deși catacombele și zidurile istorice din zonă se află sub protecția Direcției de Cultură a orașului. Drept urmare, în  perioada 2016-2017, firmele lui Coman  au luat mai multe amenzi de la autorități pentru nereguli în funcționarea teraselor. În urma unor dispute cu oficialii Municipalității, situația de la CUB a degenerat și mai mult iar firmele afaceristului au intrat în vizorul Serviciului de Investigații  Criminale, zona fiind considerată monument istoric. Tot atunci, în dreptul catacombelor, Coman și-a ridicat și o terasă grecească denumită  Theos  Greek  Taverna, deși nu avea la acea dată toate aprobările necesare. Numele lui Iulian Coman  este legat și de o escrocherie din 2006 din zona afacerilor hoteliere. Afaceristul a construit atunci Pensiunea  Cardinale din Bucium, prin firma Fortus Construct SRL cu ajutorul banilor europeni. Ulterior, el a primit fonduri nerambursabile de 300.000 de lei, chiar în momentul  în care societatea se afla în insolvență. Afacerea Cardinale a mers până în 2013, când  societatea a dat  faliment.

Coman : Nu avem bani decît pentru a plăti salariile angajaților”

În replică, Coman arată că datoriile către bugetul local se referă exclusiv la firma Beer Garden și că poprirea nu poate fi aplicată și în cazul cele de a doua societate Euro Medical Provider. “Noi nu dispunem de disponibilități  financiare pentru a plăti datoriile Beer Garden, conturile noastre de la Euro Medical fiind și ele blocate de organul fiscal ca urmare a unei decizii din data de 23 aprilie 2018 emisă de DGRFP Iași ce are caracter executoriu.  Fiscul a indisponibilizat conturile până la  concurența sumei pentru care s-a emis decizia de impunere, o sumă mult prea mare pentru veniturile realizate. În prezent, conform normelor legale, cele două  societăți pot realiza doar plata salariilor angajaților. Consider că Euro Medical nu datorează nici o sumă de bani debitorului urmărit (n.r.-Beer Garden Junior). Este exact invers”, susține, într-o întâmpinare Iulian Coman.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here