Lotul Cheșcu a făcut coadă la DNA. Primarul Mihai Chirica s-a ales cu o nouă acuzație

În cursul zilei de miercuri, procurorii DNA Iași i-au convocat pe acuzații din dosarul Cheșcu pentru a li se aduce la cunoștință noi acuzații, dar și pentru a li se comunica noua calitate pe care o au în dosar, aceea de „inculpați”.

De asemenea, primarului Mihai Chirica, care era deja inculpat în dosar, i-a fost adusă la cunoștință o nou acuzație, cea de complicitate la abuz în serviciu, pe lângă cea de complicitate la fals. Acesta s-a prezentat la audieri în jurul orei 10.00, dar nu a făcut nicio declarație.

La ora 13.30, la sediul DNA Iași s-a prezentat și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care a ieșit după aproximativ o oră cu o nouă calitate în dosar, cea de inculpat.

De asemenea, în cursul zilei de miercuri au mai fost inculpați omul de afaceri Tudor Cheșcu, administratorul Flux SRL, Anca Brândușescu, fost arhitec șef al Primăriei Iași, dar și Maria Popa, registrator la Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Acuzațiile oficiale ale DNA

”Procurorii din cadrul Serviciul teritorial Iași audispus schimbarea încadrării juridice și punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

De asemenea, s-a mai dispus schimbarea încadrării juridice cu referire la faptele reținute în sarcina inculpatului Chirica Mihai, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași, din infracțiunile de fals intelectual în formă continuată (două acte materiale) și instigare la uzurparea funcției în infracțiunile de complicitate la fals intelectual , complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sune sau altul și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile respectiv 307 Cod de procedură penală.

În acest moment, cei doi inculpați sunt cercetați în stare de libertate. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Acuzațiile din Dosarul Cheșcu

La începutul lunii febraurie, DNA anunța că primarul Mihai Chirica a fost pus sub control judiciar într-un dosar care privea intabularea frauduloasă a unui bloc ridicat de firma Flux SRL, controlată de către Gheorghe Cheșcu și fiul acestuia Tudor Cheșcu.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează starea de fapt, potrivit căreia, cei doi, în exercitarea funcțiilor, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat cu sprijinul conducerii și al unor funcționari din cadrul autorității publice locale, în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de Municipiul Iași.

Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Emiterea certificatului a creat, pentru societatea beneficiară, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil”, se arată în comunicatul DNA de la acea vreme.

1 COMENTARIU

  1. Toată lumea s-a dus pe fenta tipei sef interimar, urmează titularizarea la dna Iasi!!! Unde e prejudiciul la infracțiunile de uzurpare și abuz ? Se pregătesc plangeri impotriva șefei pt o asa mizerie! Este o acerba sete de imagine care se vrea a fi pusa în act pe seama unor persoane nevinovate!
    Justiție de doi lei, plina de amatorism, relații infidele și prostie!!
    Apropos, Gache se lauda ca e prieten cu amantul Turcanu…de asta are prioritate ReporterIS….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here