Limba ruscraineană a lui Bleadomîr Zbîrlenski

despre lupul ucrainean în blană de cîine, care rupe într-una oile mioritice

 

 

După cum aflăm din presă, ministrelul romînez de externe, adică-constipașul Bogdan Aurescu, a vorbit recent cu ministrul de externe al Ucrainei, Mitică Kurleba, prilej cu care l-a rugat iar frumos să nu se supere prea tare dacă îl roagă iar să vorbească-cu cine trebuie, pentru ca statul ucrainean să nu mai declare că românii din Ucraina vorbesc invenția stalinistă numită ,, limba moldovenească ,,. Iar apoi au urmărit împreună, la un pahar de horilkă, spectacolul bufo-grotesc de operă ,, Parnas Bulba ,, , jucat de trupa celebrului dulap constipat Klaunis Viermer Joianis.

Desigur, pe ministrul de externe al Ucrainei nu-l cheamă nici Mitică, nici Kurleba, după cum pe președintele de la Kiev nu-l cheamă, oficial, Bleadomîr Zbîrlenski. Însă limba lor mentală e în mod clar ruscraineana. Dar pentru a dovedi asta ar trebui, desigur, să nu mai fim o țară de cîrtițe ovine, condusă de javre statale, și să punem în discuție, cu hotărîre și pragmatism, modul primitiv, agresiv, ne-democratic și anti-european în care Ucraina tratează, de peste 30 de ani, minoritatea română din acest rusoid stat post-sovietic.

Desigur, ucrainenii simpli și necăjiți, victime ale agresiunii rusești, trebuie ajutați, după puterile noastre. Desigur, și statul ucrainean trebuie ajutat în lupta lui de apărare contra Rusiei, din motivul cel mai simplu și mai pragmatic : căderea Ucrainei ar aduce o Rusie sălbatică, agresivă, războinică și flămîndă la granițele Romîniei. Dar asta nu justifică în nici un fel auto-castrarea mentală a bovinelor din turma condusă de plăvanul Joianis, care merge pe vîrfuri pe lîngă haita anti-românească a lui Zbîrlenski, în timp ce statul ucrainean continuă să-și bată joc de românii care au ghinionul să fie cetățeni ucraineni.

Evident, orice revendicare teritorială, cum apar destule în spațiul public, înseamnă nu doar o ignorare a tratatelor semnate de Romînia, ci și un motiv de a irita marile puteri occidentale, precum și un mod de a face jocul Rusiei, care, conform vechii tactici a dezbinării cu scop stăpînitor, a invitat oficial țările care au foste teritorii în componența Ucrainei să și le ia înapoi, ca pe niște găini rămase peste gard. Dincolo însă de această vorbălăgie patriotardă, contra-productivă și provocatoare, Zelenski și statul pe care îl conduce trebuie să primească în față, oficial, echilibrat și clar, toate adevărurile despre mizeriile porcești pe care le-au făcut, de decenii, românilor din Ucraina.

Scriu toate astea fiindcă nu doar jegurile oficiale romîneze se comportă ca niște slugi cumincioare ale Kievului. Sînt și destui limbricei din ,, societatea civilă ,, care fac spume la gură cînd cineva îndrăznește să amintească despre anti-româneasca porcie oficială ucraineană . Pentru acești paraziți agresivi ai intestinelor pseudo-democratice, oricine nu tace mîlc în legătură cu mizeriile ucrainene e automat omul Moscovei, la fel cum sînt, conform bulbucilor emanați de aceste trompete reptiloide, și cei care nu tac vizavi de mizeriile lui Iohanis, ale serviciilor de informații sau ale justiției romîneze. Un mare patron de editură din Chișinău, Gheorghe Erizanu, pupat mereu dorsal de eliții culturali romînezi, e printre campionii acestui nou curent al korektitudinii politice : el ceartă cu hărnicie și hotărîre prostimea care nu știe să scrie korekt numele ucrainene – Kîyv, Volodîmîr sau cum naiba le-o mai zice. Nu știu dacă micul liicean basarabenez a certat public și haita lui Bleadomîr Zbîrlenski în legătură cu mizeriile anti-românești, inclusiv numele stalinist de ,, limbă moldovenească ,, dat limbii române. Dar, avînd în vedere că nevasta micului liicean chișinez e mare consilieră koltorală a uriașei prezidentce Maia Sandu, mă îndoiesc că a făcut-o ori că o va face prea curînd. La fel ca toată turmo-haita progresistică de vorbăloși romînezi.

În rest, rămîne cum am stabilit : Ucraina s-a comportat ruso-putinist cu minoritățile ei naționale. Iar pînă cînd Kievul oficial nu-și cere scuze, public, pentru deceniile porcești de mizerii anti-românești, și nu face lucruri concrete pentru a compensa efectele acestor mizerii stalinistoide, limba oficială a Ucrainei e ruscraineana, iar președintele țării e Bleadomîr Zbîrlenski.

Rasprigaite, hlopțî, koni’ ! 

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here