Lider PNL Iași la catedră: a pălmuit o elevă și a făcut-o „butoi”. Mama fetei reclamă mușamalizarea cazului

Fetiță de clasa a doua, pălmuită și insultată în fața clasei cu apelativul „butoi” chiar de către învățător, politician local din conducerea PNL Iași @ „Este bătută zilnic, este făcută în toate felurile. Deși fetița merge la un psiholog, a început să se scape în pat. Nu mai vrea să meargă la școală”, spune mama @ Teribilele întâmplări nu au loc la orice școală, iar învățătorul nu este oricine @ Școala Gimnazială nr. 28 se află în buricul Iașului, în Târgu Cucu, iar învățătorul este Constantin Șerban, un veteran al politicii ieșene, consilier județean PNL și fost director al aceleiași școli, uns pe funcție în 2016 de PSD @ Acuzațiile împotriva lui Șerban vin din partea unei mame, care este susținută și de alți părinți ai elevilor ce au fost martori ai agresiunilor sau chiar victime @ Șerban se apără, susținând că este ținta unei conspirații care are ca scop înlăturarea sa din școală și schimbarea actualului director @ Apoi, schimbă placa, batjocorind părinții care îl acuză @„Îți dai seama că din 20 de copii, doar trei copii au familii stabile: mamă, tată cu același nume. Restul sunt vai de capul lor: romi, romi, vai de capul lor, necăjiți. Ce, Dumnezeu…”, pledează pentru cauza sa Constantin Șerban @ Noul director al școlii, Daniela Nechifor, îl acoperă pe Șerban, care-și recunoaște rolul de protector al acesteia @ ISJ susține că face verificări, dar mama fetei spune că de fapt a fost sfătuită de cineva de la Inspectorat „să-și mute copilul la altă școală” @ „Aveți o reclamație, rezolvați-o!”, este singurul comentariu făcut de directorul școlii, Daniela Nechifor

„Ea este bătută zilnic, este făcută în toate felurile. Pe data de 15 septembrie, când a început școala, a fost scoasă în fața clasei și a fost făcută „butoi”, deoarece este supraponderală. De atunci, copiii au început să râdă de ea. În fiecare zi, după ce o iau de la școală, fetița îmi povestește că domnul profesor îi dă cu palmele peste ceafă”, povestește mama copilei de clasa a doua pentru care mersul la școală a devenit un iad.

Pe mamă o cheamă Paraschiva Nălbariu, este o femeie simplă, fără mari posibilități financiare, care se chinuie să crească doi copii minori.

Pe profesor îl cheamă Constantin Șerban, este consilier județean, membru în Biroul Permanent Județean al PNL și de zeci de ani de zile a avut lipici la funcții publice indiferent de partidele care s-au aflat la putere. A fost vicepreședinte al Consiliului Județean, inspector la Inspectoratul Școlar Județean, director la Palatul Copiilor sau director de școală.

Lupta este inegală. Cine mai poate să apere un copil, victimă a abuzurilor fizice și psihice, comise chiar de către cei care ar trebui să-i deschidă primele drumuri?

„Deși fetița merge la un psiholog, a început să se scape în pat”

Paraschiva Nălbariu a reclamat încă din septembrie că fetița sa este agresată fizic și batjocorită de către învățătorul Constantin Șerban. La început l-a conectat pe acesta, iar comportamentul dascălului se schimba, dar numai pentru câteva zile.

„După ce vorbeam cu el, timp de o săptămână nu se mai întâmpla nimic. După, o lua de la capăt”, povestește aceasta.

Comportamentul elevei s-a schimbat, spaima devenind sentimentul cotidian cu care aceasta trăiește. La început, fetița a încercat să-i ascundă mamei faptul că abuzurile nu se opreau decât pentru câteva zile. Însă, mama a remarcat că fiica sa este traumatizată. A apelat la ajutorul unei asociații care i-a asigurat elevei sprijin și consiliere psihologică.

„Deși fetița merge la un psiholog, a început să se scape în pat. Nu mai vrea să meargă la școală”, a mai povestit mama.

Niciun răspuns la reclamații. Directoarea este protejata lui Șerban

Văzând că învățătorul Constantin Șerban nu-și modifică comportamentul, Paraschiva Nălbariu depune o primă reclamație adresată directoarei Daniela Nechifor pe data de 7 octombrie.

„Doresc să luați la cunoștință comportamentul neadecvat al domnului învățător Șerban Constantin pentru batjocorirea și violența fizică asupra fiicei mele și a altor colegi. În prima zi de școală din anul 2020, fiica mea a fost batjocorită în fața colegilor săi fiind numită de către domnul învățător „butoi” din cauza problemei sale de sănătate, fiind supraponderală. După 7 zile de stat acasă pe baza adeverinței medicale fiind răcită, aceasta a fost agresată fizic lovind-o cu palma peste față. Din această cauză copilul meu se teme de a se prezenta la orele de curs predate de domnul învățător Șerban Constantin.

Fiica mea a avut mai multe conflicte cu domnul învățător, dar aceasta mi-a ascuns aceste lucruri fiind amenințată de dumnealui. Vă rog frumos să luați în considerare această declarație. Vă las pe următoarea pagină lista părinților a căror copii au fost martori la toate evenimentele”, se arată în reclamația depusă de mamă.

O a doua plângere este depusă câteva zile mai târziu, pe 20 octombrie, când mama elevei reclamă faptul că fiica sa a fost reținută nejustificat după finalizarea cursurilor de către același învățător Constantin Șerban.

Ambele sesizări depuse de mamă au rămas fără răspuns deoarece directoarea Daniela Nechifor este protejata lui Constantin Șerban, lucru recunoscut chiar de către acesta. Din cauză ca a depășit vârsta pensionării, Șerban a fost nevoit să renunțe la scaunul de director, dar după un timp acesta a fost preluat de către Daniela Nechifor. De altfel, Șerban explică că reclamațiile depuse de Nălbariu au ca scop înlăturarea sa și a noului director.

„Femeia asta a fost montată de către cineva din școală, este o istorie… Eu, fiind în consiliul de administrație și fost director al școlii, care am făcut ceva pentru școală, desigur că sunt în această echipă. Și ei spun că dacă îi înscenăm ceva domnului Șerban, directoarea rămâne fără sprijin și noi o dăm jos… Eu sunt acolo o victimă, dar nu mă duc în piața publică să spun asta. Am fost directorul școlii și am scos-o din gunoi”, sunt câteva dintre explicațiile lui Constantin Șerban.

Șerban: „romi, vai de capul lor”/ „pentru o pălmuță, faci atâta caz?”

7IAȘI l-a contactat pe Constantin Șerban, care într-o discuție telefonică de aproximativ zece minute, a susținut o adevărată pledoarie a nevinovăției sale. Acesta chiar a insinuat că părinții sunt cei care comit abuzuri psihice supra elevilor.

„Cum să folosim noi asemenea expresii?! Copila a spus, după ce am discutat noi cu ea la clasă, a că mama ei o face „butoi”. Nici nu s-a atins nimeni de copilul ăsta. Dar că ridicăm tonul… Păi, da’ eu sunt bărbat, ce vrei să fac?

Vine dintr-o familie care nu are treabă cu școala. Nepoți de ai lui maică-sa au abandonat școala și sunt cunoscuți în școală pentru faptul că nu au venit la școală și că au făcut tot felul de minuni. Ultimul a fost exmatriculat acum doi ani de zile.

Copilul ăla nu învață, ei nu fac nimic pentru copilul ăla. Și nu numai ăla… În clasa aia avem niște copii necăjiți pe care eu vreau să-i aduc la liman. Tu îți dai seama că din 20 de copii, doar trei copii au familii stabile: mamă, tată cu același nume. Restul sunt vai de capul lor: romi, romi, vai de capul lor, necăjiți. Ce, Dumnezeu…

Să spun prin absurdul, absurdului, că am făcut-o „butoi” și să spun că i-am tras o pălmuță… Bă, tu faci atâta caz? Ea este montată să facă spectacolul ăsta”, a spus telefonic Constantin Șerban.

Directoarea către ziariști: „Aveți o reclamație, rezolvați-o!”

7IAȘI a contactat-o telefonic și pe directoarea Daniela Nechifor. Aceasta a refuzat din capul locului varianta dialogului.

„Aveți o reclamație, rezolvați-o!”, a fost singura reacție a directorului Școlii Gimnaziale nr. 28.

Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Județean susține că verifică abia acum situația, fiind în măsură să ofere un răspuns abia după mai multe zile. Situația unei eleve, victimă a abuzului fizic și psihic a fost soluționată printr-un SMS de către șefa ISJ Iași.

„Avem la acest moment în verificare situația despre care vorbiți. Vă putem oferi informații doar după finalizarea acestor verificări, colegii mei au contactat părintele care sesizează aceste aspecte. Vom reveni cu informații săptămâna viitoare”, a răspuns Genoveva Farcaș, inspectorul general al ISJ Iași.

După câteva minute, un răspuns identic, tot prin SMS, a fost emis de Antonia Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ.

„De la ISJ mi-au spus să mut copilul la altă școală”

Paraschiva Nălbariu susține însă că „verificările” ISJ au avut ca scop să o determine să renunțe la reclamații dar și să solicite transferul fiicei la altă școală.

„Am depus reclamație la Inspectoratul Școlar. Ieri m-a sunat cineva care s-a recomandat de la Inspectorat, dar nu știu cu cine am vorbit. Acea persoană mi-a pus întrebări despre fetiță și am fost întrebată dacă pot să o transfer la altă școală”, a declarat Nălabriu.

Aceasta a mai precizat că a depus o plângere și la Poliție, dar că oamenii legii se mișcă foarte greu: „Am depus o plângere penală, dar de la Poliție nu îmi mai răspunde nimeni”

„La fel făcea și la Școala 42”

Mătușa elevei a făcut o postare pe facebook despre calvarul prin care trece copila. Postarea a strâns reacții și comentarii, multe despre activitatea anterioară a învățătorului Constantin Șerban din perioada în care acesta preda la Școala 42.

Iată câteva dintre comentarii venite din partea unor ieșeni:

„Doamna are perfectă dreptate… Domnul a predat și la 42, același comportament”

„La 42 era și acuma ani buni, când eram elevă acolo si tot același comportament avea… jignea, umilea și lovea copiii… ,ă mir că încă mai este în învățământ”

„A fost învățător și la școala 42 Nicolae Iorga și tot așa lovea copiii cu palma peste față. Mulță părinți se plângeau, elevi maltratați fizic și verbal”

„La fel și pe sora mea a păruit-o când era în clasa a opta”

 

 

3 COMENTARII

  1. Domnu e comunist … ce schimbari a facut acest om la aceasta scoala?.. ca a scos camerele vidio? sau ca a pus gard ca la puscarie! … Aduceti-va aminte domnu Constantin. cand era frig afara ..de ingheta mucu din nas .. dumneavoastra ca director zilnic toate clasele mici cat si cele mari . erau puse timp de 30 minunte sa va cante imnul tarii plus cand nu va convenea ca nu s-a cantat bine repetati ..si din buna ziua dom director sau sa traiti domn director ………era mai bine cand eram eu elev la aceasta scoala .. Aveti mare dreptate ati schimbat-o exact ca pe vremea comunismului .. si acuma pe post de invatator tot dumneavoastra ordonati in aceasta scoala…. si ora de recreiere in ce consta ? sa puneti elevi de clasa a 2 la facut munca de femeie de servici ( maturat in clasa , mutat bancile ) ., nu va mai permiteti femeie de servici ? rugamintea mea la dumneavoastra este sa nu mai faceti discriminari.. intre copii ( cas romi ca altu nu are situoatie ) mai bine vedeti-va de pensia dumneavoastra . lasati pe altcineva mai tanar care se se ocupe de acesti copii.. Va multumesc

  2. Cercetati si ce abuzuri a facut la Palatul Copiilor.
    Sa ajunga personalul sa faca greva sa plece directorul…
    Dar stiti ce deontolog e? Imediat vede defecte la altii dar nu se uita in oglinda…. Copiii sunt romi… domnule profesor, dar dv ce sunteti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here