Liberalii au spus “pas” la votarea bugetului local

Consiliul Local (CL) a aprobat ieri bugetul pe anul 2017 într-o şedinţă extraordinară și astfel se poate da drumul la proiectele de infrastructură promise.

Primul proiect care va putea fi implementat imediat este cel privind refacerea Splai Bahlui mal drept. În acest caz, licitaţia a fost deja făcută, iar executivul municipalităţii a aşteptat aprobarea bugetului pentru a putea semna contractul cu asocierea Conest – Viarom. Lucrările vor dura doi ani şi vor avea o valoare de circa 25 milioane lei.

Aprobarea bugetului va debloca şi un alt proiect important, respectiv Planul Urbanistic General (PUG), în perioada următoare, municipalitatea urmând să achiziţioneze servicii de actualizare a documentului, fiind alocaţi în acest sens 370.000 lei.

Revenind la votul propriu-zis, bugetul local, cu cheltuieli estimate la 768 milioane lei, a fost aprobat cu acordul consilierilor PSD, ALDE, PMP şi al independentului Andrei Postolache, în timp ce liberalii s-au abţinut. „Bugetul reprezintă o încercare a administraţiei Chirica de a coafa o realitate care nu ne avantajează în sensul că domnul primar a prezentat cu surle şi trâmbiţe faptul că avem 28% alocare pentru investiţii, dar asta nu înseamnă că Iaşul s-a dezvoltat şi s-au strâns mai mulţi bani la bugetul local, ci reflectă o incapacitate a dumnealui şi a angajaţilor de a cheltui banii în anii 2015 şi 2016”, a declarat liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz. De altfel, deficitul bugetului local este de 97 milioane lei, iar această sumă este acoperită integral din excedentul anilor trecuţi, fondurile fiind repartizate pentru diverse investiţii.

Boz a mai precizat că liberalii s-au abţinut la vot şi din cauza faptului că niciunul dintre amendamentele propuse de ei nu au fost aprobate în plen. Excepţia a fost alocarea a 500.000 lei pentru proiectarea unei săli polivalente, la care a fost aprobat amendamentul depus de viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Singurul lucru de laudă în legătură cu bugetul, în opinia liderului liberal, a fost construirea unui pod rutier peste râul Bahlui în zona Cicoarei. În schimb, liberalii sunt nemulțumiți că au fost response amendamente precum proiectarea unei noi căi de acces spre Aeroport, prelungirea pasarelei Bucium sau realizarea unui skatepark la pârtia de schi.

Un amendament care a trecut de plenul CL a fost propus de către PMP, respectiv suplimentarea cu 200.000 lei a sumei alocate pentru finanţarea proiectelor pe tineret, care a ajuns, astfel, la 1,2 milioane lei în 2017.

„Bugetul are o traiectorie de dezvoltare pentru că reuşim să mobilizăm 207 milioane lei pentru investiţii în autobuze, în poduri peste Bahlui, pentru modernizarea pasarelei peste liniile de tren din zona Gării, investiţii în educaţie, în sănătate şi desigur dezvoltarea unor proiecte majore de modernizare a aleilor şi trotuarelor dintre blocuri, precum şi reabilitarea de străzi”, a concluzionat primarul Mihai Chirica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here