LCK. Aproape cu #
LCK. Aproape cu #

Într-o intersecție plină ochi, o sticlă de portieră stânga față coboară brusc și o freză blondă (că atât se vedea) sparge blocada cu un … – măi dă-te-n puii mei! Nu vezi că-s femeie? Lasă-mă naibii … Alta. Experiența recentă a unui periplu urban cu o taximetristă mi-a relevat o grămadă de alte lucruri pe care eu le știam absolut masculine. De la „mișcă-ți curu-n“ … ceva nereproductibil …  până la „ … ce faci pisoi? Vrei să sari pe mine? Hai!“ Este o realitate. Sunt femei, dame sau … cum doriți să le spuneți, care dau clasă tagmei masculine din ce în ce mai des.

Circulă pe social media un clip cu o rusoaică care-i sparge fața unei matahale, cu o directă care l-ar face gelos și pe Doroftei, secvență care mi-a adus aminte de o bărmăniță din Suceava care l-a băgat în spital pe un insete venit să o prăduiască. Avea duduia niște „pălituri“ – ca să folosesc termenul zonei – că sintagma cu sexul frumos, zău că se potrivea ca nuca-n perete. Nu m-ar mira ca peste ceva vreme, cazurile de violență domestică să-și schimbe firescul și tradiționalul element negativ masculin să apară-n perfuzii și cu ochii cât sarmaua, bașca pictat pe frunte niște urme de tocuri bine și atent puse.

Am zice că s-a întors lumea cu sus-n jos și nu-i departe de adevăr, pentru că sunt din ce în ce mai mulți privitori ai realității de la dușumea înspre tavan, ceea ce ONG-uri cu tradiție în domeniu nu pot pricepe, nici picurate cu ceară. Și totuși, femeile contemporane luptă pentru supraviețuire în condițiile în care tot mai mulți bărbați se epilează, merg la SPA, își vopsesc părul sau ocupă rând la manichiuriste. Vedem asistenți medicali, infirmieri, confecționeri și astea-s numai câteva exemple de îndeletniciri tradițional delicate și feminine, în vreme ce numărul sudorițelor, al mecanicelor de utilaje a scăzut dramatic. Femeile șofează, duc bărbații la serviciu, repară, sună, protestează sau fac stand-up. Din ce în ce mai des.

Și dacă-i la modă, să mai semnalăm că lupta împotriva corupției, altfel un substantiv feminin iubit sincer de bărbați, a fost condusă de-o femeie. Laura Codruța Kovesi. Sună cam peste umăr femeie procuror, dar e o realitate, îndeletnicirea este de genul masculin (vezi DEX-ul). Revenind la doamna Codruța, am observat că nu-i nici al dracului, cum ar zice unii, nu-i nici demon, nu-i nici dușmănoasă și nici răzbunătoare. Și-a făcut treaba cu încăpățânarea unei carieriste pe care n-o trag copii de poale și nici consortul la tigaie, care știe meserie și carte, iar recenta sa ascensiune în fruntea procurorilor din Europa am putea-o considera cadoul de 8 Martie pentru România. Și aici mă opresc.

La mulți ani!

Numai de bine!

Văru

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here