Lanțul umilințelor pentru locatarii din complexul Evergreen Towers. Dezvoltatorul a lăsat un ieșean fără loc de parcare, deși acesta a plătit 8.000 de euro

Un bărbat care a cumpărat un apartament în complexul Evergreen Towers a fost lăsat fără locul de parcare promis, deși a plătit aproape 8.000 euro în contul acestuia. Dezvoltatorul Ciprian Petrică Ciubotariu a denunțat singur antecontractul, invocând imposibilitatea îndeplinirii propriilor obligații. Parcarea este însă amenajată și cumpărătorul își poate primi locul de parcare. Există însă suspiciunea că dezvoltatorul încearcă doar să-l vândă la un preț mai mare. Ciubotariu le-a interzis și altor locuitori din complex accesul către locurile de parcare, sub pretextul construirii unei rampe de acces. Oamenii nu au mai avut cum să ajungă la propriile locuri de parcare, fiind presați de Ciubotariu să închirieze altele sau să-și lase mașina în afara complexului de blocuri.

Dezvoltatorul complexului Evergreen Towers l-a lăsat pe unul dintre locatarii blocurilor de pe strada Aurel Vlaicu fără locul de parcare cumpărat. Cătălin M. a achiziționat un apartament și un loc de parcare în cadrul complexului Evergreen ridicat de Ciprian Petrică Ciubotariu, pentru care urma să plătească peste 8.000 euro. După ce a achitat 7.200 euro, bărbatul s-a trezit că Ciubotariu îi ia pur și simplu locul de parcare, fără a invoca vreun motiv. Deși i s-a promis că va primi banii înapoi, locatarul de la Evergreen Towers și-a căutat dreptatea în instanță și cere denunțarea clauzei impusă de Ciubotariu din antecontract prin care a fost lăsat fără locul de parcare de la subsolul complexului în care locuiește.

Totul a început în ianuarie 2024, când Ciubotariu a început lucrări de extindere a unei rampe de acces în complex și a blocat zona de circulație către subsolul unor blocuri, lucru care a dus la o revoltă a oamenilor. Cei care nu au mai putut folosi locurile de parcare cumpărate au primit altele contracost sau au fost lăsate fără ele. Cei care mai aveau de plătit locuri de parcare s-au trezit că nu le mai pot primi și astfel s-a iscat un scandal uriaș.

Act adițional impus de Ciubotariu. Clauză băgată pe gâtul cumpărătorului

Locatarul de la Evergreen Towers susține că la un an de la semnarea antecontractului a fost nevoit să semneze alte două acte adiționale prin care CCI Construct Company a separat apartamentul de locul de parcare.

Am încheiat cu societatea pârâtă, la data de 07 septembrie 2020, un antecontract de vânzare cumpărare, având ca obiect un apartament, situat în blocul C2 și un loc de parcare amplasat la subsolul blocului C4, cu o suprafață de aproximativ 12 m.p., ambele situate pe str. Aurel Vlaicu, nr. 83, în complexul imobiliar cu denumirea comercială Evergreen Towers Iași. Ulterior, antecontractul de vânzare- cumpărare a fost completat și modificat prin două acte adiționale, ultimul fiind autentificat în 10.09.2021. Prin acest ultim act adițional s-a procedat la o delimitare a obligațiilor asumate de părți și a condițiilor de îndeplinire a acestor obligații, între cele vizând bunul imobil apartament și cele vizând locul de parcare numerotat din subteranul blocului C4, arată Cătălin M. în plângerea depusă în instanță.

În plus, bărbatul a denunțat și faptul că a primit documente care indicau un contract din 2019 semnat la notar, document emis greșit și care indica de fapt numărul unei procuri prin care Ciubotariu a împuternicit un mandatar și nu are legătură cu antecontractul său.

Cumpărătorul a plătit aproape toată suma până să fie lăsat cu ochii în soare 

Cătălin M. arată că a plătit 7.200 euro din cei 8.160 ceruți de CCI Construct Company pentru locul de parcare, restul urmând a fi achitați până în aprilie 2024.

În concret, prin actul adițional mai sus indicat s-a stabilit un pret separat pentru locul de parcare, la suma de 8.160 euro cu TVA de 19 la sută inclus. Din acest pret, am achitat, anterior autentificării  actului adițional, suma de 7.200 euro, în echivalent lei la acea dată, respectiv suma de 34.914 lei, prin virament bancar în contul societății CCI Construct Company S.R.L. Diferența de 960 euro urma ca subsemnatul să o achit la data când se semna contractul autentic de vânzare a locului de parcare. Totodată, a fost stabilită dată de 30 aprilie 2024 ca dată limită de încheiere a  contractului la  notariat, cu posibilitatea de prelungire a acestui termen cu 3 luni calendaristice”, susține proprietarul locului de parcare.

Ciubotariu a cerut brusc anularea antecontractului pentru parcare

Bărbatul susține că în ianuarie anul acesta, firma lui Ciubotariu l-a notificat să se prezinte la notar pentru a semna o convenție de rezoluțiune a antecontractului de vânzare cumpărare cu privire la locul de parcare. Ciubotariu a invocat „imposibilitatea societății de a-și îndeplini obligațiile asumate prin antecontract”.

Cătălin M. susține că nu i s-a prezentat nici un motiv plauzibil pentru care firma CCI Construct Company SRL să nu-și poată onora obligațiile și astfel a refuzat să vină la notar pentru a semna acea convenție de rezoluțiune.  Ulterior, Ciubotariu a „activat clauza de neîndeplinire a obligației de predare a imobilului și a operat rezoluțiunea antecontractului din 2019”.

Locul de parcare există! Locatarul a fost lăsat cu mașina în drum

Bărbatul susține că firma lui Ciubotariu invocă propria culpă în neexcutarea antecontractului, adică nu a putut preda locul de parcare și nici nu poate desface antecontractul fără să-l implice și pe el. Cătălin M susține că locul de parcare există, dar cu toate acestea Ciubotariu refuză să-l predea către cumpărător invocând imposibilitatea de onora contractual.

Întreaga procedură derulată de pârâtă, începând cu mențiunile și solicitările conținute în  notificarea adresată și culminând cu încheierea notarială de certificare reprezintă o confuzie juridică vădită între instituția încetării efectelor contractului prin denunțare unilaterală și instituția juridică a rezoluțiunii unilaterale, ca și cauză de desființare a contractului. Astfel, rezoluțiunea reprezintă sancțiune care operează condiționat de neîndeplinirea obligațiilor asumate de către una din părți și are ca efect desființarea contractului, cu consecința restituirii prestațiilor. În cazul de față, pentru a putea opera rezoluțiunea antecontractului la inițiativa societății CCI Construct Company SRL, ca promitent vânzător, ar fi trebuit să existe o neîndeplinire a obligațiilor asumate de subsemnatul prin antecontract. Ori, obligația subsemnatului era aceea de a achita în avans 7.200 euro din prețul total convenit pentru locul de parcare, obligație îndeplinită, mai arată Cătălin M.

Scandal după scandal la Evergreen Towers cu locurile de parcare

Și alți locatari de la Evergreen Towers l-au dat în judecată pe Ciubotariu și firma acestuia din cauza locurilor de parcare. Dezvoltatorul CCI Construct Company a început executarea unor lucrări la parcarea subterană și a blocat circulația auto către două blocuri. Cei care și-au cumpărat cu mii de euro locurile de parcare nu le pot folosi acum pentru că dezvoltatorul le blochează accesul auto. Locatarii i-au cerut dezvoltatorului alte locuri de parcare pentru a le utiliza temporar pe perioada lucrărilor, doar că firma deținută de Ciprian Petrică Ciubotariu le cere locatarilor chirie pe acele locuri de parcare sau nu îi mai lasă să intre în complex.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here