La naiba

O megainițiativă a aleșilor mioritici îi vizează pe beneficiarii ajutoarelor sociale de pleașcă, pesemne oripilați și mnealor de un clip cu o etnică roșie-n obraji, incapabilă „să muncește“ din cauza „frezoanelor“, diabentului de la inimă și-a unei alte serii de afecțiuni, care în mod normal ar răpune definitiv orice creștin, dar care pe protagonistă o țineau erectă și cu chef de interviu. Așa că cei de la partid s-au gândit să stârpească flagelul, numai că la două capete. De ce? Păi, dacă le taie de tot, se duc naibii vreo câteva procente, deci nu e bine. Dacă pun niște condiții, așa de ochii lumii, treaba nu pare chiar nasoală.

Și aflăm de condiții. Să se fi accesat măcat de trei ori un loc de muncă, ca să se vadă că măcar există intenție, dar nu s-a putut, că greaua moștenire, capitalismul sălbatic, plus nealinierea planetelor sunt piedici de netrecut pentru succesul în carieră. Alta ar fi, să se ducă asistații să învețe o meserie. Dar nu precizează și unde. Că profesionalele nu mai sunt, iar majoritatea cursurilor e pe piața de profil sunt pentru machiaje, operatori pi-si ori cine știe ce trăsnaie, care nu au nici o relevanță pentru locuri unde și săpunul de casă este un produs de lux. Mai mult, inițiativa propune pedepse strașnice pentru cei ce sunt găsiți că muncesc la negru, dar încasează și banu de la stat. Și seria continuă.

Acuma, n-am spune că treaba asta-i tocmai rea, dar dacă e vorba să gândim un pic mai larg, ne dăm seama că cei ce au propus, dar și cei ce o susțin au treabă cu legile, cam cum are subsemnatul cu mecanica cuantică, la modul că știu că există, dar nu mă preocupă.

Altă gogomănie scoasă la interval de majoritatea parlamentară este …închisoarea la domiciliu sau, stați bine?, penitenciarul de week-end, pentru pedeapsa fără violență și nu mai mare de cinci ani. La rigoare, furi un milion de coco, iei patru ani, stai bine merci acasă și te doare în bașcheți. Că precedentul există. Unul a sifonat zeci de milioane și a luat doi ani cu suspendare, ca să nu mai povestim de cazuri strigătoare la cer, cu fraude de sute de milioane și pe care-i doare la bască și de lege, și de oamenii lor, că au spate la partid sau pe cine știe unde.

Acuma că se vede de la o poștă că e o pedeapsă de catifea doar pentru o anumită categorie de infractori, în care s-ar încadra lejer inclusiv Daddy și compania, dar și prezumtivi condamnabili aflați în anchete sau sub urmărire, este una. Că s-a scos pe tapet așa ceva în condițiile unei imagini deloc vesele a justiției și a ministrului ei, asta înseamnă o sfidare scandaloasă a societății civile și a mișcării #rezist.

Pe scurt, îi doare-n cot de toți cei ce suntem, ba mai oferă și perspectiva de a evolua cu succes pentru cei ce au acces la câteva butoane, că nu-i chiar rău să stai la domițil în penitență, pentru vreo câteva zeci de milioane palmate dibaci prin cine știe ce unghere.

Așa că, așteptăm cu interes, viitoare penitenciare all inclusive de minim patru stele, fără a le lua în considerare pe cele ale celor ce le conduc.

Văru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here