La mulți ani, România! Ce înseamnă, cu adevărat, să fii patriot?

Auzim și vedem tot mai des repetat acest cuvânt: patriot. Mai ales de când scena publică a fost invadată de tot felul de personaje care se bat în piept că „iubesc țărișoara”, ne confruntăm cu un exces de patrioți și de patriotism.

Dar ce înseamnă să fii patriot?

Să ridici în slăvi un dictator care și-a înfometat cetățenii pentru o iluzie? Să spui minciuni despre o economie pe care România comunistă nu a avut-o, de fapt, niciodată? Să faci propagandă unui regim care te băga la închisoare pentru un banc și care nu-i lăsa nici măcar pe tineri să asculte ce muzică vor?

Patriot înseamnă să înjuri Uniunea Europeană, care ne-a adus prosperitate și dezvoltare, și să manipulezi pentru un alt dictator, care a invadat o țară pașnică și care trimite bărbații țării lui să fie carne de tun într-un război absolut nebunesc?

Patriot înseamnă să ataci multinaționalele care investesc în țară și care oferă locuri de muncă românilor, în timp ce tu te îmbraci numai cu mărci străine de mii de euro? Să pretinzi că-i aperi pe antreprenorii români, în timp ce îi falimentezi cu taxe aberante din care îți finanțezi pilele de partid?

Patriot înseamnă să-ți pui tricolorul pe piept, în timp ce mâinile sunt băgate până la cot în fondurile publice destinate bolnavilor din spitale, care iar au rămas fără medicamente?

Răspunsul este, evident, nu.

Patriotismul reprezintă o trăire interioară, o credință profundă în propria țară. Ați remarcat câte icoane avea în spate fugarul Cherecheș? Ați văzut câte cruci își face Firea, cea care a închis ochii când bătrânii erau exploatați?

Tot așa este și cu patriotismul. Cu cât cineva strigă mai tare că este patriot, cu atât ascunde mai adânc o lăcomie de a acapara și stoarce această țară.

Patrioții adevărați sunt milioanele de cetățeni care muncesc în tăcere, pentru ca România să crească economic și social.

Patrioții adevărați sunt milioanele de cetățeni care, fără să se bată cu pumnul în piept în spoturi electorale, schimbă comunități, ajută pe cei vulnerabili și transformă România într-un stat cu adevărat european.

Patriot ești tu, cel care muncești cinstit zi de zi. Ești tu, cel care ai făcut ca patria noastră să fie respectată în Europa. Ești tu, cel care nu te-ai abătut de la drumul drept, în ciuda tuturor greutăților și tentațiilor.

Ție mă adresez astăzi. Îți mulțumesc, vă mulțumesc! Românii buni sunt mulți. Să ne unim, pentru o țară și mai bună!

La mulți ani, România!

Marius BODEA
Senator USR Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here