La liceul ,, Cantemir ,, , mizeria e blazon oficial

Dacă citiți ziarele din zilele astea, puteți afla cum se laudă directoarea liceului ieșean ,, Dimitrie Cantemir ,, , Anca Dimitriu, cu un elev care a luat nota 10 la examenul de bacalaureat. Deși cine are oleacă de habar de învățămîntul romînez ar putea prezuma, fără mari șanse de eroare, că meritul e, cam 95 %, al elevului de nota 10.

Cine se uită pe Facebook poate vedea cum se laudă duamna derectoare cu amorul discipolesc al elevilor. Și al elevelor, ca să n-avem vorbe. Deși cine știe oleacă tarlaua de peșteră a dezvățămîntului romînez poate estima, fără mari șanse de eroare, cam cît e formalism fariseic în aceste declărății de amoriu. Și cît e realitate.

Cine se uită, de pe trotuar, în ograda liceului  ieșean ,, Dimitrie Cantemir ,, , poate vedea, concret și fără tarantele ieftine, formale & fariseice, cîte parale face managereala lu’ duamna directoare Anca Dimitriu, la pachet cu toată conducerea liceului, plus comitetul de părinți și restul garniturii cu sos solemn. Fiindcă în ograda liceului  zis ,, Dimitrie Cantemir ,, e un bust al  marelui intelectual Dimitrie Cantemir, bust care arată ca o mizerie din regiunea calamitată Cernobîl.

Dacă ați crezut că asta e fotografia vreunei capro-d’opere contimporane di artă sculpturală & hartistică, n-aț’ ghicit. Așa arată, în curtea liceului ieșean ,, Dimitrie Cantemir ,, , bustul patronului spiritual al liceului .Sau cel puțin așa arăta acum cîteva zile, dacă între timp obrazul duamnei derectoare Dimitriu n-o fi devenit, bruks & instantaneu, mai subțire și mai adecvat cu funcția managerîioasă.

Desigur, în această epocă de alienare cronică a învățămîntului romînez, e normal ca duamna derectoare Dumitriu să fie mai importantă decît domnul Dimitrie. Nu mai contează că domnul Dimitrie ( Cantemir) a fost și este un uriaș al culturii noastre, în timp ce duamnele derectoare de calibrul tantii Dimitriu sînt doar niște mici puncte negre sau maro, în trista și prea perpetua istorie a ceea ce domnul Ion Ștefănescu, zis ,, Creangă ,, ,  radiografia drept un ,, curat meșteșug de tîmpenie ,,. Contează doar că puricilor de azi nu le pasă de elefanții de ieri.

Ca să scurtăm povestea : tanti derectoare Dimitriu ,  nici măcar nu costă mult să te faci că îți pasă de domnul Dimitrie. Și nici măcar nu tre’ să dai vreun leu din banii lu’ matale. Trebuie doar să ai doar oleacă de obraz. Adică un pic de respect pentru un om care, prin opera lui, a făcut posibilă existența unei grămezi de derectoare ieftine.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here