Justiția pentru milionari. Lucian Fenechiu, trimis în judecată pentru omor din culpă la 9 ani de la moartea unui om

Lucian Fenechiu, fratele fostului ministru PNL Relu Fenechiu, a fost trimis în judecată pentru omor din culpă @ Alături de Fenechiu a mai fost trimisă în judecată și firma Engineering and General Constructing (Engeko) SRL @ Dosarul a fost deschis în urmă cu 9 ani după ce un muncitor a murit pe șantierul de la cartierul ”I.C. Brătianu” din Bucium, însă abia acum magistrații au dispus ca vinovații să răspundă pentru moartea bărbatului de 58 de ani @ Procesul va dura încă câțiva ani, timp suficient pentru ca faptele să intre în prescripție și pentru ca niciunul dintre cei vinovați să răspundă penal @ Victima a căzut în gol, iar procurorii au stabilit că aceasta nu primise niciun fel de echipament de protecție

Abia după nouă ani de la moartea unui om, începe procesul celor considerați de procurori ca fiind vinovați. Inculpatul are un nume greu. Este fratele fostului ministru PNL, Relu Fenechiu.

Lucian Fenechiu a fost trimis recent în judecată de magistrații de la Tribunalul Iași sub acuzația de omor din culpă pentru decesul lui Vasile Ciur, un bărbat care lucra în cartierul „I.C. Brătianu” din Bucium. Fenechiu a fost acuzat de omor din culpă în calitate de administrator al firmei Engineering and General Constructing (Engeko) SRL, pentru că nu a luat toate măsurile de calitate și siguranță a muncii. În august 2013, Vasile Ciur lucra pe acoperișul unei case din cartier când s-a dezechilibrat și a căzut de la înălțime. Bărbatul nu purta nici un fel de echipament de protecție. Vasile Ciur a murit patru zile mai târziu la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Muncitorul nu avea echipament de protecție

Vasile Ciur era angajat de trei ani la fosta Fene Grup SA, actuala Engeko, iar în actele firmei figura că deține postul de „șef de echipă”. Pe 24 august 2013, acesta a primit sarcina să repare acoperișul unei case din cartierul fraților Fenechiu, însă nu i s-a dat nici un fel de echipament de protecție. Conform rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, atât Lucian Fenechiu cât și societatea, erau obligate să-i asigure lui Vasile Ciur toate condițiile optime de muncă. Vasile Ciur a căzut în interiorul clădirii, fiind văzut de unul din colegii de echipă. Cum bărbatul a murit în urma accidentului, familia acestuia a cerut tragerea la răspundere a reprezentanților firmei. Așa s-a ajuns la Parchet, dosarul fiind însă dezbătut însă cu întârziere.

„În ziua de 24.08.2013, în calitate de angajator al persoanei vătămate Ciur Vasile, firma nu a luat măsuri de protejare a golurilor din acoperișul construcției, la punctul de lucru al societății în cauză, de pe Aleea Teilor, din cartierul I.C. Brătianu și a permis ca persoana vătămată să lucreze fără să fie echipată cu echipament de protecție specific lucrului la înălțime”, se arată în rechizitoriu.

Ani de zile, dosarul s-a plimbat între Parchet și Tribunal

Deși fapta s-a petrecut în 2013, abia recent a fost luată o decizie în acest caz. După ce a trecut de camera preliminară, dosarul a ajuns la Judecătoria Iași. Magistrații au decis în luna aprilie 2022 ca dosarul să fie retrimis la Parchet pentru a fi revizuit. Însă familia victimei a făcut recurs la Tribunalul Iași, iar în urmă cu câteva zile magistrații au anulat decizia anterioară și au dispus trimiterea în judecată a lui Lucian Fenechiu și a firmei Engeko.

„Respinge excepția tardivității formulării contestației de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași invocată de contestatorii – inculpați Fenechiu Lucian și SC Engineering and General Constructing (Engeko) SRL (…). Dispune începerea judecății cu privire la inculpații Fenechiu Lucian și SC Engineering and General Constructing (Engeko) SRL”, se arată în decizia luată în dosarul 26586/245/2021/a1.

Victorie amară pentru familia bărbatului mort în cartier la Fenechiu

Deși Judecătoria a decis ca dosarul să se întoarcă la Parchet, familia bărbatului care a murit în cartierul fraților Fenechiu a căutat să-și facă dreptate și să ceară în continuare tragerea la răspundere a celor de la firmă. În cele din urmă, magistrații de la Tribunalul Iași au decis ca dosarul să intre la judecată.

Ne raliem hotărârii Tribunalului Iași care a stabilit că soluția justă în această cauză, prin raportare la faza procesuală în care ne aflăm, este doar cea a începerii judecății. Această soluție vine după ce, în prealabil,  prima instanță hotărâse restituirea cauzei la procuror”, a spus Ioana Grigoraș, avocatul familiei Ciur.

Lucian Fenechiu poate scăpa de pușcărie

Totuși, cum dosarul a stagnat ani la rând, Lucian Fenechiu ar putea scăpa basma curată, faptele fiind aproape de prescripție, conform Codului Penal. Și totuși, familia lui Vasile Ciur speră să i se facă în continuare dreptate.

„De precizat, din capul locului, este faptul că pe parcursul derulării procesului penal, în tot acest timp, familia victimei a făcut opoziție crâncenă, mânată fiind de dorința aflării adevărului și  înfăptuirii dreptății în aceasta cauză, ce vizează  moartea fulgerătoare a celui care le-a fost soț, tată. Este adevărat că există și componenta laturii civile a cauzei, a eventualelor despăgubiri, însă acestea nu au fost și nu sunt scopul conduitei eminamente combative a părților civile”, a mai spus avocatul Ioana Grigoraș.

Lucian Fenechiu și Relu Fenechiu au fost condamnați în 2014 la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, însă ambii au fost eliberați în 2017. Culmea, deși accidentul de muncă s-a petrecut înainte ca Lucian Fenechiu să fie condamnat în dosarul alături de fratele său, situația nu s-a rezolvat nici acum, la ani buni după ce acesta a fost eliberat din pușcărie. În dosarul morții lui Vasile Ciur s-au constituit parte civilă mai mulți membri ai familiei, dar și Spitalul Sf. Spiridon și Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here