Judecătoarea Denisa Stănișor a fost aleasă președintele Consiliului Superior al Magistraturii

Judecătorul Denisa-Angelica Stănişor a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorul Emilia Ion a devenit vicepreședinte în cadrul ședinței Plenului CSM din ziua de marți. Alegerea noii conduceri a fost unul dintre subiectele principale de pe ordinea de zi a întâlnirii.

CSM este compus din 19 membri, dintre care nouă judecători și cinci procurori sunt aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Alți doi membri reprezintă societatea civilă și sunt aleși de Senat, în timp ce trei membri sunt de drept: ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al României. Durata mandatului membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii, conform Constituției și Legii 317/2004 privind CSM.

Potrivit regulilor, doar cei nouă judecători și cei cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor au dreptul să candideze pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte ale CSM. Membrii de drept și reprezentanții societății civile nu pot candida la aceste funcții.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului. În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii include judecătorii Daniel Grădinaru, Denisa-Angelica Stănişor, Gheorghe-Liviu Odagiu, Elena Raluca Costache, Ramona Graţiela Milu, Mihaela-Laura Radu, Narcis Erculescu, Claudiu-Marian Drăguşin și Vasile-Alin Ene și procurorii Daniel Horodniceanu, Emilia Ion, Bogdan Silviu Staicu, Claudiu Constantin Sandu și Marioara Cătălina Sîntion. Fănel Mihalcea și Ioan Sas au fost aleși de Senat ca membri ai CSM din partea societății civile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here