Întîlnire cu milițienii primarului Chirica

Joi, 16 aprilie 2020, amiază. E cald, 23 de grade, așa că ai ieșit din casă în șort și tricou. La chioșcul de bilete din stația de tramvai & autobuz din zona Doi Băieți, doi angajați ai primăriei, dintre cei care verifică, plini de strictețe, călătorii, stau cu fețele înfipte în gemulețul chioșcului, cu măștile lăsate în jos, la vreo 30 de centimetri de fața vînzătoarei, care e fără mască. Desigur, angajații primăriei sînt foarte stricți cu prostimea care le plătește lefurile, dar legea e doar pentru căței, nu și pentru potăile parazite.

Te așezi pe o bancă, scrii o scurtă postare pe Faceebok despre faza cu lupii moraliști bugetari și pornești mai departe. Peste cîțiva metri, lîngă o mașină a Poliției Locale, parcată la marginea străzii,  trei polițieni se amuză teribil. Unul e mai amuzat decît ceilalți și ridică mîinile deasupra capului, dînd din ele ca un înecat și lăsîndu-se pe spate, ca un dansator de break dance.

O asemenea imagine ar mira orice trecător, nu doar un jurnalist, așa că te oprești o secundă, uitîndu-te spre cei trei mega-amuzați cu uniforme de polițiști locali. Apoi îți vezi de drum, lămurit din nou că bancurile cu polițiști nu-s bancuri, ci doar întîmplări adevărate.

După doi pași, auzi din spate un strigăt, ca de santinelă, noaptea, în plin război : ” Staaai pe loc  ! Staaai, că te pun cu burta la pămînt ! „.

E clar, polițienii primăriei s-au simțit foarte deranjați că un trecător în pantaloni scurți și-a permis să se uite la ei o secundă, în timp ce behăiau de rîs, iar unul dintre apărătorii ordinii & liniștii publice se scălîmbăia ca un clovn de circ.

” Stai, că te pun cu burta la pămînt ! „, repetă, lătrat, milițianul cu mască albă, ca o botniță, înfipt în fața ta. Fiindcă știi că ,, te pun cu burta la pămînt ! ” nu e un avertisment prevăzut de vreo reglementare a vreunei poliții dintr-o țară civilizată, îi spui lătrătorului biped , clar, ca să priceapă : ” cu burta la pămînt ” o poate pune, eventual, pe mama lui, pe nevasta lui sau pe alt membru al familiei, pe tine te poate doar imobiliza, dacă e cazul.

De sub botnița albă se aude un semi-grohăit, iar mișcarea corpului de milițian primărez arată că bipedul în uniformă e gata să se prăvale peste tine. Numai că între timp ai scos cartea de identitate și legitimația de jurnalist, așa că milițianul primărez se oprește, scrîșnind sub mască, din intenția de a te îmbrățișa creștinește. Și te întreabă de ce vorbești urît. Îi explici că ,, mama ta ,, și ,, nevasta ta ,, nu-s vorbe urîte, apoi îl întrebi la ce școală de milițieni sau din ce regulament a învățat că ,, te pun cu burta la pămînt ! ,, e o somație regulamentară.

Milițianul primărez o dă în bîlbîială,  mormăie ceva sub botniță, așa că-colegul de lîngă el preia ștafeta, începînd să te ia și el la împins vagoane. Îi recomanzi să se abțină de la emisii vocale, fiindcă nu poți vorbi stereo, cu doi odată, și aștepți un răspuns de la colegul lui.

Brusc, toată treimea milițienească începe să strige, așa că le amintești că au încălcat de la început regulamentul, fiindcă nu s-au prezentat, cu numele, funcția și diviziunea de care aparțin. La fel de brusc, doi dintre maidanezii în uniformă tac, în timp ce primul zice că nu se teme și bolborosește ceva neinteligibil pe sub botnița albă. Îi ceri să vorbească mai clar, dar curajul lui se limitează la bolboroseli repetate.

Fiindcă cei trei devin agresivi, iar în redacție nu e disponibil pe moment un fotoreporter, le faci poze cu telefonul celor trei milițieni. Care devin și mai agresivi. Un purtător de botniță îți zice că n-ai voie să-l pozezi decît de la gît în jos și că te dă în judecată dacă publici pozele. Îi explici că ești pe domeniul public si îi ceri să-ți spună conform cărei reglementări îți interzice să-l pozezi. Tace brusc, apoi strigă iar amenințări cu procesul.

Alt milițian pozat scrîșnește printre dinți și te amenință clar : ” Îți sparg telefonul ! ” . Cînd îl inviți să spună asta și înregistrat video, nu doar audio, tace brusc. Ca orice golan de mahala, care e forțos pînă pricepe că poate s-o încurce mai rău decît credea

După ce un maidanez în uniformă are obiecții vizavi de legitimația de jurnalist, arătîndu-ți-o pe-a lui, ca model, iar tu îi recomanzi să facă plîngere penală pentru fals, dacă are ceva suspiciuni, urmează nu știu ce dubii ale maidanezilor cașchetați vizavi de statutul tău de ziarist. Le recomanzi să-l întrebe, pentru lămuriri, pe șeful lor, despre care ai scris de multe ori.

Fiindcă te ia cu greață, îi întrebi dacă au terminat cu spectacolul de prost gust sau dacă mai au. Scrîșnind din dinți, maidanezii primăriei îți spun că vei fi amendat cu 2000 de lei și că poți pleca.

Cam asta e, în esență, povestea care a început de la faptul că un om în pantaloni scurți și-a permis să se uite mai lung, de pe trotuar, la trei milițieni locali care behăiau de rîs, în timp ce unul se scălîmbăia ca la circ.

Iar asta s-a întîmplat nu în 1989, pe vremea lui Ceaușescu, ci în 2020, în timpul minunatei guvernări militarizate a PNL, în orașul condus de marele liberal ex-pesedist Mihai Chirica.

Celor trei buhai de la Asfințit, precum și șefilor lor ( ex-tablagiul Zanfirescu și piticul primârez Chirica ) le repet : ” cu burta la pămînt ” le puteți pune pe mamele și pe nevestele voastre, pe mine mă puteți doar imobiliza. Chiar dacă abuziv. Și numai temporar, că doar nă-ți fi vreo haită din țara lui Putin sau a lui Kim Jong Un. Iar cu amenda voastră de milițieni maidanezi ne vedem în instanță, fără măști-botnițe și cu numele în clar. Că doar tre’ să semneze și milițienii amenda, nu …? Ca să afle tot poporul cine-s eroii de carton maro ai noii Miliții. Cum am cîștigat procese cu buhaiul Simirad, mentorul lui Chirica, o să cîștig și cu alți maidanezi, din altă generație de paraziți bugetari.

Miilor de cetățeni , care sînt victimele unor abuzuri provocate de asemenea maimuțe cu briciul în mînă , le spun un lucru simplu : nu vă temeți. Opuneți-vă abuzurilor ! Starea de urgență, idioată ori semi-idioată, nu înseamnă că trebuie să devenim oi, de care să-și bată joc niște maidanezi în blană de cîini ciobănești. Maidanezi conduși, pînă nu demult, la Iași, de niște javre condamnate penal, fiindcă urmăreau amanta primarului.

Pentru mizeriile unor asemenea javre, plătite de noi, răspunsul trebuie să fie unul singur : marș !

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here