Vasile Toma: “În perioada Guvernării PSD Iașul a fost pe primele locuri la alocările de fonduri guvernamentale”

  1. Sunteți parlamentar de Iași în funcție. Care au fost prioritățile dumneavoastră în calitate de ales al ieșenilor?

Sunt un ieșean din Târgu Frumos. Am 44 de ani și, pentru mine, județul Iași înseamnă acasă. Este locul în care am crescut ca om din toate punctele de vedere. Iașul și ieșenii sunt cei care mi-au acordat încrederea de a-i reprezenta în Forul Legislativ al țării. Cu responsabilitatea fiecărui act, fiecărei vorbe și acțiuni, având conștiința că ele trebuie să aibă datoria reprezentării și reprezentativității fiecărui ieșean. Sunt specializat în domeniul transporturilor și am pus dezvoltarea acestui domeniu în centrul activității mele parlamentare și publice. Cred în potențialul uriaș de redresare al acestui sector atât de văduvit și în tot ce are el să ofere pentru dezvoltare. Am activat în cadrul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Senatului României, de unde am susținut toate proiectele care au vizat Iașul, indiferent de cine au fost promovate. Un proiect de suflet care a devenit realitate în acest mandat este cel prin care s-a recunoscut un statut special al Iașului. Am fost inițiatorul Legii prin care Iașul a fost declarat Capitala istorică a României. Pentru că eu, unul, sunt absolut convins că, atunci când vorbim de Iași, vorbim de acea esență profundă a ceea ce românii și România au însemnat, înseamnă și vor continua să însemne. Vorbim de identitate națională, de istorie, tradiție, cultură, de idealuri, de lupte grele și realizări pe măsură, de un rezervor imens de valori și resurse de toate felurile, de repere și modele care au traversat epoci și au trecut testul timpului.

  1. România va beneficia de peste 30 miliarde euro fonduri europene. Din păcate, marile proiecte ale Iașului nu se află printre priorități. De ce se întâmplă acest lucru?

Această situație arată demagogia care a caracterizat activitatea Guvernului PNL. Au promis foarte multe ieșenilor, dar până acum nu au făcut nimic pozitiv. Doar la partea negativă au excelat, de la defrișările făcute în pădurea seculară de la Dobrovăț, până la anularea de licitații imediat după alegeri, cazul tronsonului 3 al șoselei de centură, bulevardul Poitiers – Trei Fântâni. Este și cazul altor mari proiecte, poate cel mai important autostrada Unirii. Din păcate, cei de la PNL au anulat toate procedurile, tot ce s-a lucrat pentru autostrada de care are nevoie Iașul. Au șters cu buretele și au luat-o de la capăt cu studiile și planurile, planșele. După un an de Guvernare PNL, nu s-a mișcat nimic, dimpotrivă. Autostrada Unirii nu se regăsește în Planul Național de Relansare și Reziliență, un plan care beneficiază de o finanțare de 30 miliarde de euro. Indiferent de cât de frumos vorbesc ei, realitatea ne arată că Iașul nu este o prioritate pentru PNL.

  1. PSD a fost la guvernare trei ani. Ce a însemnat pentru Iași Guvernarea PSD?

În perioada Guvernării PSD Iașul a fost pe primele locuri la alocările de fonduri guvernamentale, fie că vorbim despre diferite programe de investiții precum Programul Național de Dezvoltare Locală, fie că discutăm de fondurile alocate către autoritățile locale. Și, cred eu un lucru extrem de important, fondurile publice nu au fost alocate discreționar, nu au fost distribuite după culoarea politică a unora sau altora. Toate comunitățile locale au beneficiat de investiții, indiferent de carnetul de partid al primarului. Nu același lucru putem spune de Guvernul PNL, care, fără nicio rușine, a alocat în multe rânduri fonduri doar către primarii PNL, sau, mai grav, au alocat fonduri publice pentru a ”cumpăra” primari. În perioada Guvernării PSD, s-a finalizat întreaga documentație a Spitalului Regional de Urgență. Am fost primii din țară. De un an nu se mai știu multe de acest spital esențial pentru sănătatea tuturor moldovenilor. Prin PNDL 1 și 2 s-au alocat pentru județul Iași peste 1,3 miliarde lei. Nu cred să existe o comună ieșean care să nu fi avut măcar un proiect de investiții, fie că a fost vorba de drumuri, de grădinițe, școli, rețele de apă și canalizare sau săli de sport.

  1. Care sunt prioritățile pentru următorul mandat?

Mă voi bate în continuare pentru Iași și ieșeni. Voi fi neobosit în a încerca să atrag cât mai multe investiții în județul nostru. Fără îndoială, Autostrada Unirii este unul dintre proiectele prioritare și nu trebuie să fie proiectul unui singur om. Autostrada are nevoie de susținerea tuturor ieșenilor, tuturor modovenilor pentru că realizează o legătură rutieră care va aduce bunăstare întregii regiuni. Spitalul Regional trebuie scos din sertarul în care a fost aruncat de PNL, șoseaua de centură a municipiului trebuie să devină realitate, extinderea sistemului de irigații, extinderea sistemului antigrindină sunt doar câteva proiecte pe care le voi susține. Iașul are nevoie și de un stadion nou, de o sală polivalentă. Împreună cu colegii din PSD Iași avem un set de proiecte pe care vrem să le transformăm în realitate în următorii patru ani!

  1. Ați spus că agricultura trebuie să fie prioritară. Care ar fi măsurile care trebuie luate în acest sector?

Seceta accentuată din acest an a demonstrat faptul că agricultura noastră este complet expusă și vulnerabilă la condițiile meteo. Aceasta, în ciuda, soluțiilor care există, dar care, ghinion, ar presupune un management agricol competent și cu adevărat interesat de dezvoltarea și protejarea agriculturii. Ca orice domeniu al statului care are nevoie de monetizare, și agricultura trebuie să fie predictibilă. De aceea, Programul de Guvernare al PSD propune continuarea programului accelerat de reabilitare și extindere a sistemului de irigații. Un program ce a fost întrerupt în acest an de guvernul liberal. Pentru a contribui la redresarea acestui sector esențial, planul de patru ani creat de noi are un buget de 2,7 miliarde euro, cu precădere din fonduri europene. În final, suprafața acoperită de sistemul de irigații va fi de 3,3 milioane de hectare. Această suprafață reprezintă însă doar 40% din terenul arabil al țării noastre. Prin urmare, pentru terenurile care nu pot fi acoperite de sistemul de irigații este necesar un alt set de măsuri, care să reducă riscul de pagube provocate de secetă. Acest lucru se poate realiza printr-un management corect al apei, respectiv prin înființarea de perdele de protecție, implementarea de tehnologii eficiente cu apă puțină sau utilizarea apelor de suprafață. Acest program, ce se va derula tot pe parcursul a patru ani, va beneficia de investiții din fonduri europene în valoare de 500 milioane euro. Personal, din Parlament, am făcut numeroase demersuri în ceea ce privește sistemele de irigații. Și, de fiecare dată, am primit doar vorbe și promisiuni. Timp în care sistemele de irigații, ca parte vitală sectorului agricol, au continuat să fie ultimele pe lista de priorități a guvernanților liberali, care, se pare,ori nu vor, ori nu le pot înțelege importanța. Programul de Guvernare al PSD conține multe alte măsuri care să susțină produsele românești, fermierii autohtoni, crescătorii de animale, tinerii care investesc în mediul rural.

  1. Pandemia provocată de noul coronavirus afectează Iașul, afectează toți românii. Ce ar fi făcut diferit PSD față de ceea ce a făcut PNL în privința gestionării pandemiei?

Din păcate pentru noi toți, Guvernul PNL ne arată în fiecare zi că nu este în stare să gestioneze această pandemie. Nu sunt eu în măsură să mă pronunț pe partea medicală, dar știu că lucrurile puteau fi mult mai bune din punct de vedere economic, din punct de vedere al locurilor de muncă. Avem în PSD medici reputați, avem specialiști care au oferit soluții pentru ca românii să fie în siguranță în această perioadă.  PSD este singurul partid care a prezentat un plan concret de combatere a efectelor pandemiei, un plan care cuprinde atât măsuri pe linie medicală, dar și măsuri care să ajute economia, care să salveze locurile de muncă, care să îi ajute pe români să treacă peste toate aceste probleme. Obiectivul nostru este reducerea transmiterii virusului și protejarea persoanelor cele mai vulnerabile, cu risc de forme grave, complicații și deces, asigurarea accesului la sistemul medical și la tratament pentru pacienții infectați, și al accesului bolnavilor cronici la serviciile medicale necesare. Avem onoarea de a avea colegi în PSD Iași medici devotați , precum europarlamentarul  Tudor Ciuhodaru, Cristina Mitrofan, Constantin Apinteliesei, oameni care cunosc foarte bine sistemul medical și propun soluții pentru oameni. Acești specialiști trebuie ascultați. Din păcate, actualii guvernanți parcă sunt surzi, merg în continuare cu măsuri greșite din toate punctele de vedere. Aș menționa aici decizia de a închide piețele, acele spații unde micii producători puteau să își vândă produsele, în paralel cu decizia de a lăsa supermarketurile deschise. Nu cred că este cineva care înțelege această interdicție care a lovit producătorii autohtoni și românii care doresc să mănânce sănătos, de la țară!

  1. Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?

Când ești PSD, pornești fiecare rundă de alegeri cu scopul de a câștiga. Și la aceste alegeri parlamentare ne dorim să câștigăm cele mai multe mandate de parlamentar, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Iași. Acest an însă este unul total atipic. Din păcate, în această perioadă avem și 10.000 de români care zilnic află că sunt infectați cu noul coronavirus, dar și aprope 200 de decese zilnic. Nu era momentul organizării de alegeri. Românii au alte preocupări, ceea ce este și normal. Nici noi, candidații nu ne putem prezenta așa cum este normal toate proiectele. Inclusiv dezbaterile electorale subt în această perioadă sub semnul pandemiei. Eu sper că românii au înțeles după un an de Guvernare PNL că țara nu merge într-o direcție bună, că este nevoie de oameni serioși, de oameni care să știe ce este de făcut, iar noi, echipa social-democrată am demonstrat deja că știm să guvernăm. Mai mult, avem un program de guvernare cu măsuri concrete, care pot fi implementate imediat pentru a oferi românilor acea siguranță de care ai nevoie într-o perioadă foarte grea. Am încredere că ieșenii ne vor învesti cu încrederea lor, iar viitorul Guvern PSD le va răsplăti încrederea cu proiecte și măsuri care să le ofere un trai mai bun!

La comanda PSD ORGANIZATIA JUDETEANA IASI

Realizat de PSD ORGANIZATIA JUDETEANA IASI

Cod mandatar financiar 11200020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here