Înșelătorie de proporții: Pătrunjel fals și căpșuni măsluite pe tarabele din piețe

În Polonia, prețurile pătrunjelului au crescut vertiginos, atingând valori comparabile cu cele ale mușchiului de porc din magazinele cu discount. Această creștere dramatică a prețurilor a determinat apariția unor practici neetice din partea unor vânzători, care încearcă să înșele clienții vânzându-le păstârnac în loc de pătrunjel, relatează publicația Fakt.

Maciej Kmera, expert de la piața angro din Bronisze, lângă Varșovia, explică că, în timp ce legumele și fructele tinere devin din ce în ce mai ieftine, legumele mai vechi, cum ar fi pătrunjelul, au prețuri în continuă creștere. Pentru rădăcinile de pătrunjel de anul trecut, polonezii plătesc până la 11 zloți (2,57 euro) pe kilogram la angro. În magazine și piețe, prețurile sunt și mai mari, atingând 21,99 zloți pe kilogram, similar cu prețul mușchiului de porc în magazinele de discount.

Atenție la înșelăciuni

Creșterea prețurilor a determinat unii vânzători necinstiți să profite de situație, vânzând păstârnac în loc de pătrunjel, ceea ce necesită o vigilență sporită din partea cumpărătorilor. Deși pătrunjelul este în prezent foarte scump, nu s-a atins încă recordul din 2019, când prețul la angro a fost de 16-17 zloți pe kilogram. Kmera asigură că este puțin probabil ca prețurile să atingă din nou acele valori.

Soluții pentru stabilizarea prețurilor

O rază de speranță vine de la pătrunjelul tânăr, care a apărut deja pe piață. O grămadă de pătrunjel tânăr costă 5-6 zloți cu ridicata, oferind clienților pătrunjel proaspăt și câteva rădăcini de dimensiuni medii. Potrivit expertului, apariția pătrunjelului tânăr ar trebui să tempereze creșterea prețurilor pentru recolta de anul trecut.

Probleme similare pe piața căpșunelor

În Polonia, nu doar pătrunjelul este afectat de practici neetice. Inspecția pentru Calitate Agricolă și Alimentară a descoperit că unii comercianți falsifică țara de origine a căpșunelor. Unele căpșune vândute ca fiind poloneze au fost de fapt importate din alte țări. Conform legii, fiecare vânzător cu amănuntul trebuie să afișeze vizibil informații despre țara de origine și calitatea comercială a fructelor. Nerespectarea acestei reguli poate atrage amenzi considerabile.

Recent, autoritățile au efectuat inspecții pe piețele mari de fructe și legume din diverse orașe poloneze, constatând numeroase nereguli. La complexul comercial Rybitwy din Cracovia, de exemplu, loturi de căpșuni importate din Grecia erau vândute drept poloneze. Sancțiunile financiare pentru astfel de nereguli pot ajunge la de cinci ori valoarea beneficiului financiar obținut, cu o amendă minimă de 500 de zloți (117 euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here