Ieșeni, puneți banii deoparte! Incompetența lui Chirica ne costă 12 milioane de lei

O bombă cu efect întârziat stă să explodeze sub fotoliul primarului Mihai Chirica. Modul defectuos și dezastruos în care Mihai Chirica a administrat orașul începe să își arate efectele. Capital Insol SPRL, lichidatorul judiciar al defunctei Regii de Transport Public, a acționat în judecată Primăria Iași pentru neachitarea subvențiilor prevăzute de lege pentru anumite categorii de călători. La un calcul total al facturilor emise și acceptate la plată de Primărie, din 2016 și până în prezent, s-a constatat că Municipiul Iași datorează RATP peste 12,1 milioane de lei, adică aproximativ 2,6 milioane de euro. Conform documentelor intrate în posesia reporterilor 7 IAȘI, din totalul datoriei, suma de 7 milioane de lei reprezintă penalități și dobânzi pentru neplata în termen a facturilor emise de regie.

Primăria Iași este la un pas de a fi ruinată de datoriile de milioane de euro acumulate din cauza incompetenței administrației Chirica. Și nu ne referim doar la sumele datorate pentru bunurile sau serviciile care au fost livrate sau prestate de către funizori, ci vorbim despre zeci de milioane de lei pe care municipalitatea va trebui să le plătească cu titlu de penalități pentru că Mihai Chirica a refuzat să achite facturile la termen. Vorbim despre milioane de euro aruncate pe fereastră doar pentru că așa a vrut primarul Chirica.

Capital Insol SPRL, lichidatorul judiciar al defunctei Regii Autonome de Transport Public (RATP), a deschis un prim proces  ce se află pe rol la Tribunalul Iași. Obiectul litigiului îl reprezintă o datorie în cuantum de 1.358.569 lei la care se adaugă 73.000 de lei cu titlu de penalități.  Potrivit lui Gheorghe Moraru, asociat-coordonatorul Capital Insol, suma datorată reprezintă contravaloarea reducerii de 50% din tarifele abonamentelor și biletelor pentru elevi și studenți ce trebuiau achitate de Primărie în perioada ianuarie 2018-mai 2019.

 

Capital Insol a arătat judecătorilor că a avut mai multe discuții cu reprezentanții Primăriei, dar promisiunile de plată a datoriilor nu au fost onorate. Au fost transmise nenumărate notificări și s-a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului. Ba mai mult, Primăria a solicitat Capital Insol să accepte achitarea în rate a datoriei, însă nici această variantă nu s-a concretizat. Reprezentanții Capital Insol au depus la instanță peste 200 de file de documente cu situații contabile, facturi și rapoarte asumate și confirmate de reprezentanții Primăriei care confirmă sumele solicitate.

7 milioane de lei penalități

Printre hârtiile depuse la instanță de Capital Insol se regăsește și un document bombă. Potrivit documentului înregistrat la Primăria Iași în data de 7 martie 2019 și intitulat ”Decont anual justificativ privind subvențiile acordate de la bugetul local”, municipalitatea datorează RATP suma de 12.131.150 lei. Documentul prezintă situația datoriei și a plăților față de RATP până la data de 31.12.2018, la acea dată înregistrându-se un sold restant în cuantum de peste 3,5 milioane lei. În încheierea documentului, Capital Insol informează Primăria asupra tuturor sumelor datorate în temeiul contractului:

”Referitor la sumele cuvenite, Municipiul Iași mai datorează către RATP Iași:

  • Suma de 6.973.942,02 lei reprezentând dobânzi pentru nedecontarea în termen a subvențiilor
  • Suma de 259.800 lei, reprezentând gratuități acordate conform Decretului 118
  • Suma de 1.358.569,50 lei reprezentând facturi diferențe de tarif elevi și studenți din perioada iunie-noiembrie 2016, conform decont alăturat.”

 

Astfel, pentru nerespectarea obligațiilor de plată în termen a subvențiilor datorate Municipalitatea a ajuns în prezent să datoreze penalități de peste 7 milioane lei. Peste 1.5 milioane de euro vor trebui să fie plătiți degeaba din banii ieșenilor deoarece primarul Chirica a refuzat să plătească la timp subvențiile pentru transport.

Milioane de euro aruncate pe apa Sâmbetei

Cazul RATP nu este singular. Încăpățânarea și incompetența primarului Mihai Chrica ne costă milioane de euro. Zilele trecute publicația online Reporter de Iași dezvăluia faptul că Primăria a fost obligată de către instanțele de judecată să achite companiei UTI Grup suma de 5.4 milioane de lei din bugetul propriu. Mihai Chirica a refuzat în 2016 plata facturii care ar fi fost decontată de fonduri europene la acea vreme. UTI a acționat în instanță Primăria și astfel plata sumei se va face din banii ieșenilor. 7 IAȘI a identifcat mai multe procese în care Primăria Municipiului Iași a fost obligată să achite penalități de sute de mii de euro pentru neplata la timp a facturilor. Proasta administrație ne costă scump.

Rareș Neamțu

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here