Ieșeni, Chirica vă minte pe față: Academia Politehnica, o scamatorie penală!

Academia de fotbal Politehnica este una dintre cele mai mari minciuni scornite recent de către primarul Mihai Chirica @ Proiectul, chiar după numele ales, te duce cu gândul la academia lui Gheorghe Hagi, poate cel mai performant proiect sportiv din România, dar în realitate este vorba de o scamatorie „marcă înregistrată – Mihai Chirica” @ La Iași nu vor fi susținuți tinerii talentați, primarul doar încearcă să mascheze finanțarea echipei de seniori @ Este vorba de o fraudă, de deturnarea atenției, dar și a fondurilor @ Proiectul propune alocarea de bani pentru „team building-uri” și „școli de vară”, a căror program se suprapune, atât în privința localităților cât și a datelor calendaristice, cu meciurile din deplasare ale echipei de seniori @ Primăria finanțează clubul căruia îi va plăti toate costurile legate de deplasările din acest an și va plăti salariile jucătorilor, nu așa cum sunt ele prevăzute în contractele înregistrate la federație, ci sub forma unor drepturi de autor

Scamatoriile lui Mihai Chirica cu banii destinați echipei de fotbal au ajuns de-a dreptul ilare. Clubul Politehnica a ajuns astăzi să aibă dublă sau triplă personalitate, la fel ca și edilul orașului. Pentru a pune mâna pe banii publici de la Primăria Iași, Asociația Clubul Sportiv Municipal Politehnica a fost botezată și răs-botezată de cuplul Mihai Chirica – Adrian Ambrosie, în ACSM Politehnica- Centrul de Copii și Juniori, iar mai nou ”Academia Politehnica”. Un nume pompos ales ca să mascheze o ilegalitate mare cât Palatul Roznovanu. Profitând de dubiul creat de existența a două coduri fiscale atribuite asociației și cu complicitatea unui Departament Juridic obedient, Chirica jonglează cu finanțările către clubul de fotbal. Când se discută din punct de vedere juridic, toate aceste entități și denumiri fantomă sunt de facto una și aceeași: ACSM Politehnica. O entitate care desfășoară activitate economică în proporție de peste 20% din venituri și care înregistrează datorii la bugetul de stat, fapt pentru care finanțarea ei din bugetul local este curat ilegală! Ceea ce nu a înțeles Chirica e că problema  în sine nu este finanțarea clubului de fotbal, ci modalitatea în care Primăria Iași dorește să o facă. Manevrele, lipsa de transparență și minciunile care se adună în jurul acestui proiect generează aceste dezbateri.

Minciunile lui Chirica

Cea mai recentă încercare de a redirecționa banii publici către clubul de fotbal din Copou este incredibilă. Luni seara, pe pagina de facebook a Primăriei, a apărut un anunț șoc: ” Municipalitatea ieșeană va înființa o academie de fotbal. O decizie finală în acest sens va fi luată vineri, 26 iulie, în cadrul ședinței de Consiliu Local.” Toată lumea se gândea deja la Academia lui Gică Hagi și la fotbalul și jucătorii pe care i-a promovat liderul Generației de Aur, mai ales că acest anunț a fost dublat de ieșirea triumfalistă a primarului Chirica în presa ieșeană pentru a confirma mega-proiectul său.

 

”Este cea mai corectă abordare, din toate punctele de vedere,  financiară, și de moralitate, de a finanța SPORTUL DE PERFORMANȚĂ. Probabil că exemplul fotbalului îl vom reitera și în alte sporturi. Noi nu finanțăm direct fotbaliști, nu finanțăm nici măcar clubul, ci finanțăm munca pe care tehnicienii o fac pentru a pregăti tânăra generație.”, a declarant primarul Mihai Chirica pentru ziarul Evenimentul.

În realitate, s-a dovedit că primarul Chirica a farsat din nou. Primarul chiar asta face: finanțează clubul căruia îi va plăti toate costurile legate de deplasările din acest an și va plăti salariile jucărilor, nu așa cum sunt ele prevăzute în contractele înregistrate la federație, ci sub forma unor drepturi de autor.

Team-building la Clinceni

La simpla lecturare a proiectului ne dăm seama că primarul Chirica și președintele Ambrosie ori iau de proști locuitorii unui oraș ori nu înțeleg nimic din acest fenomen. Proiectul depus nu se referă la punerea bazelor unei academii de fotbal, ci doar că Asociația Clubul Sportiv Politehnica va organiza o școală de vară și mai multe team-buildinguri din cei 2 milioane de lei solicitați de la bugetul local. Iar instruirea copiilor ar urma să fie făcută chiar de jucătorii de la echipa de seniori, care ar urma să fie mentorii celor mici. Potrivit proiectului, jucătorii – mentori vor fi recompensați cu 1,6 milioane de lei timp de 4 luni pentru că își vor împărtăși experiența cu juniorii clubului. Numai că aceste activități se suprapun perfect peste calendarul deplasărilor echipei de fotbal. Astfel, așa zisa ”școală de vară cu deplasarea copiilor și mentorilor la Voluntari, București, Mediaș și Constanța” reprezintă în fapt deplasările echipei pentru meciurile din Liga I:  meci la Voluntari în etapa a patra pe data de 3 august, meci cu FCSB in etapa cu numărul 6 la București pe data de 17 august, meci cu Gaz Metan la Mediaș în etapa a opt ape 31 august și, în fine, meci la Constanța cu Viitorul în etapa a zecea pe 21 septembrie. ”Team-buildingurile de mentoring (formare a membrilor academiei cu mentorii seniori de la echipă)” reprezintă în fapt restul de meciuri care urmează să fie jucate în deplasare de Poli până la finalul acestui an: 5octombrie la Craiova cu Universitatea, 2 noiembrie la Giurgiu cu Astra, 9 noiembrie la Clinceni, 30 noiembrie la București cu Dinamo, 7 decembrie la Târgovite cu Chindia și 21 decembrie la Sibiu cu Hermannstadt. Astfel, un proiect care a fost prezentat ca fiind în beneficiul copiilor și juniorilor este în realitate finanțarea cheltuielilor cu deplasările și cu salariile a echipei de fotbal de seniori. O nouă farsă marca Mihai Chirica vândută ca pe o mare realizare cu un rânjet imbecil pe buze.

Ambrosie recunoaște finanțare mascată, dar fuge de răspundere

Pe lângă aspectele de moralitate, proiectul supus aprobării CL ridică și unel problem de legalitate. În primul rând s-a vorbit despre faptul că Asociația Clubul Sportiv Politehnica nu poate beneficia de finanțare de la bugetul local întrucât obține venituri din activitate economică care reprezintă mai mult de 20% din totalul veniturilor entității juridice. Pe de altă parte, conform informațiilor oficiale furnizate de Ministerul de Finanțe, la data de 22 iulie Asociația înregistra datorii neachitate către bugetul de stat în cuantum de aproximativ 200.000 de lei. Totodată, în declarațiile anexate proiectului, președintele clubului, Adrian Ambrosie menționează că Asociația nu a mai beneficiat de finanțare de la bugetul local, desi în ședința anterioară de CL i-a fost repartizată suma de 250.000 de lei. Contactat telefonic, președintele clubului Politehnica, Adrian Ambrosie ne-a  precizat că la data autentificării declarației notariale în conturile clubului nu intraseră efectiv cei 250.000 de lei aprobați în ședința precedentă a Cosiliului Local, deci declarația sa notarială nu constituie un fals. Ambrosie ne-a dat asigurări că nu există datorii restante la bugetul de stat, că a obținut certificatul de neurmărire fiscală, dar ne-a confirmat că asociația a avut o restanță față de Fisc pe care a achitat-o cu 2-3 zile în urmă. Președintele Politehnica s-a victimizat și s-a plâns că se dorește desființarea echipei de fotbal. Ambrosie a recunoscut implicit că proiectul depus la Primărie pentru Academia de Copii și Juniori este menit în fapt să finanțeze echipa de seniori.

” Nu mă întrebați de ce activitățile se desfășoară în deplasările echipei de seniori. Nu eu am scris așa proiectul, ci Nucu Antohi. Vorbiți cu el să vă lămurească. Suntem singura echipă din Iași care joacă în primul eșalon și acum se vrea să murim și noi. Scrieți ce vreți. Dacă nu ni se dau acești bani noi suntem următorii care ne desființăm.” ne-a declarant Ambrosie, uitând să menționeze faptul că celelalte echipe care aveau dreptul de a juca în primele eșaloane la baschet, handbal și rugby au fost desființate din lipsa fondurilor, fiindcă primarul Chirica a direcționat toți banii către echipa de fotbal.

Proiectul depus la Primărie nu are treabă cu Academia

Coordonatorul Academiei Politehnica, Nucu Antohi, spune că s-a creat în spațiul public o confuzie între ceea ce înseamnă în realitate proiectul academiei de fotbal și modalitatea aleasă de primărie pentru a finanța echipa de seniori, confirmand indirect înșelătoria pusă la cale de Chirica și Ambrosie.

”Proiectul Academiei există, este scris, a fost depus și aprobat de FRF. Documentul care s-a depus la Primărie pentru finanțare nu are nicio treabă cu ideea de Academie și cu proiectul aprobat de FRF. La Primărie s-a depus un proiect de mentoring, la care eu nu am nicio implicare. Proiectul Academiei așa cum a fost el gândit presupune existența unei baze adecvate, intrarea sportivilor într-un program cu activități de pregătire zilnice tipice de cantonament, asigurarea unei mese pentru toți sportivii și inlcusiv a cazării pentru cei care nu locuiesc în Iași. Vorbim de un proiect serios, modern, așa cum există la multe cluburi de fotbal profesioniste. Pentru orice alte relații legate de finanțarea clubului discutați cu dl Ambrosie.” ne-a precizat Nucu Antohi.

7 IAȘI a mai discutat cu un oficial al clubului care a dorit să nu-i menționăm numele.

”Cei din Primărie le-au cerut să facă documentele așa. Le-au dat asigurări că totul e legal. Este ilegal și imoral. Se folosesc de acești copii ca să finanțeze echipa de seniori. La club e dezastru. Antrenorii de la Centrul de Copii au sărit în sus când au auzit sumele vehiculate și faptul că sunt folosiți la această finanțare ilegală. Ambrosie l-a acuzat pe Sabo că și-a pus salar deși era finanțator. Dar Ambrosie e membru fondator al asocieției, e co-proprietarul clubului, și el ia 3-4.000 de euro lunar! Clubul nu e organizat și nu funcționează ca un club profesionist care trebuie să producă profit. E un club cu mentalitate de bugetari.”

”Să răspundă penal dacă ne-au indus în eroare”

Proiectul de hotărâre a incitat spiritele în rândul consilierilor locali. Viceprimarul Harabagiu face lobby la consilierii PSD dându-le asigurări că totul este legal. Aprobarea proiectului depinde doar de voturile PSD.  De altfel, în cadrul comisiilor de specialitate proiectul a necesitat dezbateri aprinse. Președintele comisiei, consilierul Vlad Nedelcu a venit la ședință cu procesul verbal gata completat cu decizia de aprobare, desi proiectul era încă în dezbatere. La PSD nu s-a luat nicio decizie, însă având în vedere faptul că Mihai Chirica controlează voturile consilierilor social democrați, proiectul are mari șanse de aprobare.

”La ședința de analiză a proiectului în cadrul comisiilor de specialitate au participat și funcționarii din cadrul Primăriei Iași care s-au ocupat redactarea și avizarea proiectului. Am primit asigurări că totul este legal, iar funcționarii Primăriei au spus în fața consilierilor că își asumă întreaga răspundere pentru legalitate. Având în vedere aceste aspect, voi vota pentru aprobarea proiectului. Dacă noi consilierii am fost induși în eroare, atunci va trebui ca cei care au inițiat proiectul și care ne-au indus în eroare să răspundă penal conform legii.” a declarat consilierul PSD, Bogdan Crucianu.

”Fotbal Hebdo și Horia Sabo sunt țepele marelui cârmaci Mihai Chirica. Acum urmează Academia Poli!”

De cealaltă parte, consilierii liberali vor solicita scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului, în caz contrar vor vota împotrivă. ”Le voi proprune colegilor din partid și din CL să votăm împotrivă dacă proiectul nu va fi retras de pe ordinea de zi. Vorbim de 2 milioane de lei pe care primarul Chirica  vrea să îi dea din bugetul local, într-un mod ilegal, sub paravanul unei Academii de Fotbal (ce încercare patetică de a minți opinia publică!), pentru plata salariilor jucătorilor de la CSM Politehnica. În condițiile în care clubul nu poate primi fonduri publice, au găsit metoda asta de a forța mâna consilierilor locali pentru a vota un proiect care, chipurile, presupune înființarea unei Academiei de Fotbal. Vor să votăm o ilegalitate. Primarul Chirica vrea să se „spele pe mâini”, propunând consilierior un proiect de hotărâre ilegal, doar ca să mimeze el ca mare iubitor și susținător de fotbal. CSM Politehnica e în pragul falimentului din cauza exclusivă a deciziilor luate de primarul Chirica în ultimii 2 ani : asocierea cu Fotbal Hebdo, apoi asocierea cu Horia Szabo, care s-au dovedit a fi țepe, au fost opera „vizionarului” primar. Pentru sănătatea economică și sportivă a clubului de fotbal, cel mai bine ar fi ca primarul Chirica să își vadă de treabă și să nu se mai bage în seamă. Fac apel la cei care sunt proprietarii de drept ai clubului :sunteți în egală măsură vinovați de situația de acolo pentru că ati tăcut și ați tolerat toate prostiile „marelui cârmaci”, stand mereu cu mama întinsă la el de parca ar veni cu banii de acasă.” a declarant consilierul Răzvan Timofciuc.

Rareș Neamțu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here