Ieșeanul din Guvernul Dăncilă: dezvoltator țepar

Firma lui Bogdan Andronic, fost secretar de stat la Ministerul Economiei, este urmărită în 15 dosare de executare silită pentru țepe trase unor companii producătoare de material de construcții @ Firma Upgrade SRL s-a prezentat furnizorilor ca fiind un dezvoltator de case din Zona Metropolitană @ Țeparul este ingenios: casele sunt construite pe o firmă, în vreme ce terenurile de sub clădiri sunt deținute de altă societate

Firma unui fost demnitar din Guvernul Viorica Dăncilă a tras mai multe țepe de zeci de mii de euro unor companii producătoare de materiale de construcții. Societatea acestuia a eliberat mai multe bilete la ordin pentru plata materialelor cumpărate, dar la data scadenței instrumentele de plată au fost refuzate deoarece conturile bancare companiei erau goale. Firma demnitarului a profitat de starea de urgență pentru a obține de la furnizori plata la termen a produselor achiziționate și astfel s-a conturat o țeapă de zile mari. Cel puțin trei societăți au demarat procedurile de recuperare a sumelor prin intermediul executorilor judecătorești sperând să-și recupereze total sau partial paguba.

Cartea de vizită: dezvoltator de case în Zona Metropolitană

Societatea Upgrade SRL a țepuit anul trecut, în plină pandemie, trei societăți care activează în domeniul materialelor de construcții: Masterplast România SRL din Brăila, Fribotermica Tehnology SRL și General Membrane SA, ambele cu sediul în Buzău. Potrivit datelor oficiale, Upgrade SRL îi are ca acționari pe Bogdan Andronic cu 45% din părțile sociale și pe Claudiu Ioachim Zămoniță cu 55% din părțile sociale, ultimul fiind și administratorul firmei. Andronic a fost secretar de stat la Ministerul Economiei în Guvernul Dăncilă și a ocupat posturi cheie în mai multe companii strategice la care statul român este acționar.

Chiar înainte de declanșarea stării de urgență, firma lui Bogdan Andronic începe achizițiile de materiale de la Masterplast. Upgrade s-a prezentat furnizorilor săi ca fiind un dezvoltator de case în zona metropolitană a Iașului. Profitând de iminenta criză, Upgrade își negociază condiții economice avantajoase în tranzacțiile cu Masterplast, respectiv plata materialelor la termene cuprinse între 75-90 de zile de la achiziție. Plata produselor urma să se facă cu bilete la ordin. Începând cu data de 4 martie 2020 și până la data de 25 mai 2020, Upgrade a emis un număr de treisprezece bilete la ordin către firma Masterplast din Brăilă pentru plata produselor livrate în acest interval de timp. Cele treisprezece instrumente de plată aveau scadența începând cu data de 29 mai și până pe 7 august, dată la care trebuia să fie achitată integral marfa achziționată. Toate cele treisprezece bilete la ordin au fost refuzate la plată de către bancă pentru simplul motiv că în conturile firmei Upgrade nu era niciun ban. Cinismul țepei trase de Upgrade firmei din Brăila este maxim. Cu doar câteva zile înainte de scadența primului bilet la ordin emis, joi 25 mai, Upgrade mai achiziționează un nou lot de produse și mai emite trei bilete la ordin. Luni, pe 29 mai, când primul bilet este introdus în circuitul bancar, instrumentul de plată este refuzat din lipsă de fonduri! Joi, când Upgrade a emis ultimele trei instrumente de plată, reprezentanții societății știau foarte clar că peste câteva zile nu vor avea bani pentru a onora plata.  Cu toate acestea, având sângele rece specific unor prădători, au executat firma din Brăila și de ultima lețcaie posibilă.

15 dosare de executare silită

În 2020, pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate un număr de 15 dosare de executare silită prin care creditorii societății Upgrade SRL au încercat să-și recupereze de la compania lui Andronic și Zămoniță contravaloarea materialelor de construcții livrate. Masterplast SRL din Brăila a deschis nu mai puțin de 13 dosare de executare silită împotriva Upgrade pentru o țeapă de peste 90.000 de lei. În lunile august și septembrie 2020, executorul Bogdan Tufeanu a înregistrat la Judecătoria Iași cele treisprezece cereri de încuviințare a executării silite împotriva Upgrade, la cererea creditorului Masterplast. Într-un final, cele 13 dosare au fost reunite în unul singur, executorul judecătoresc Bogdan Tufeanu încercând recuperarea celor aproximativ 20.000 de euro prin vânzarea unui teren situat în comuna Aroneanu. Alte două companii, Fribotermica Tehnology și General Membrane au livrat societății Upgrade panouri termoizolante respectiv membrane izolante. Ambele societăți au fost țepuite, astfel că au apelat și ele la un executor judecătoresc. Tot în luna septembrie 2020, Judecătoria a admis  și cererile executorului Vladimir Zabolotnâi formulate în numele celor două companii și a încuviințat demararea executării silite în toate formele admise de lege.

Datoriile pe o societate, proprietățile pe altă firmă

Terenul scos la vânzare de executori face parte dintr-un lot mai mare situat în comuna Aroneanu care a fost dezmembrat anterior. Pe acea parcelă de teren există deja două vile construite, iar în continuarea lor există deja alte trei case în stadiul de construcție. Upgrade SRL își duce de nas creditorii promițându-le că va vinde una dintre case pentru a-și achita datoriile. Însă, casele sunt scoase la vânzare de o altă societate, cu un nume asemănător, parcă ales intenționat pentru a crea confuzie: Upgrade Construct SRL. Această ultimă societate se prezintă ca și cum ar fi proprietara caselor, deși terenul de sub ele este deținut de cealaltă societate Upgrade SRL. Cert este că materialele pentru construirea caselor au fost procurate de Upgrade, societate care și-a țepuit furnizorii. Conform informațiilor oficiale date publicității de ANAF, în anul 2019 societatea Upgrade SRL a avut o cifră de afaceri de 8,7 milioane lei cu un profit net de 88.904 lei. Compania are 9 angajați și conform bilanțului pentru anul 2019 înregistra datorii totale de aproximativ 6,5 milioane lei, respectiv 1,35 milioane euro. De cealaltă parte, Upgrade Construct SRL nu are niciun angajat și zero cifră de afaceri în ultimii ani, dar pretinde că este proprietara caselor. Deci, datoriile și țepele pe o societate, iar bunurile ce pot fi valorificate, pe alta!

Cine sunt țeparii

Bogdan Andronic este ginerele lui Niculae Niculescu, fondator și fost rector al Universității Petre Andrei. Andronic este profesor la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, iar din anul 2013 a ocupat mai multe funcții în cadrul Ministerului Economiei. În martie 2018, la scurt timp după instalarea Guvernului Dăncilă, a fost numit secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, ocupând concomitent funcția de membru în Consiliile de administrație a mai multor companii strategice de stat. A fost eliberat din funcția de secretar de stat în noiembrie 2019 după instalarea Guvernului Orban, dar a rămas ca simplu funcționar în cadrul Departamentului pentru Privatizarea și Administrarea Participațiilor Statului din cadrul aceluiași minister. Zamoniță Ioachim Claudiu, asociatul lui Bogdan Andronic și administratorul societății Upgrade, este originar din Galați. A studiat la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, instituție de învățământ la care predă și Bogdan Andronic. Zămoniță se prezintă pe rețelele de socializare ca fiind manager la societatea Upgrade Construct SRL, firmă care s-ar ocupa cu vânzarea materialelor de construcții și chiar cu vânzarea caselor construite pe terenul de la Aroneanu. Pe site-ul propriu compania susține că are o vechime pe piață de 15 ani, deși societatea a fost înființată abia în urmă cu 5 ani. Zămoniță este unic acționar al societății, însă Upgrade Construct SRL nu a desfășurat activitate comercială în ultimii ani, bilanțurile companiei indicând zero cifră de afaceri. În același timp, Zămoniță spune că este director de vânzări la societatea Upgrade SRL, deși în realitate acesta este administratorul și acționarul majoritar al companiei. Toate aceste informații eliberate în spatiul public sunt contradictorii și au menirea de a încurca ițele afacerii.

Rareș Neamțu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here