Ieșeanul din Guvern, numărul 2 în PNL Iași: „Nu a existat nicio revoltă a niciunui coleg sau a lui Mihai Chirica. În orice familie mai apar discuții”

Lucian Rusu se numără printre puținii liberali ieșeni care are trecere în cancelariile șefilor PNL de la centru. Acesta a răspuns la întrebările adresate de 7IAȘI, articolul înscriindu-se în seria de interviuri realizate cu actori din întreg spectrul politic local și național, de la PSD, PNL și USR până la AUR și SOS România.
Discuția cu Lucian Rusu a acoperit teme ce privesc implicarea sa în privința investițiilor publice realizate sau nerealizate în județul Iași, problemele cu justiția pe care le au colegii de partid Costel Alexe și Mihai Chirica, dar și tensiunile din filială.

Reporter: Sunteți secretar general adjunct al Guvernului României. Ce ați realizat dumneavoastră personal pentru județul Iași? O realizare care nu s-ar fi făcut fără implicarea lui Lucian Rusu?

Lucian Rusu: Am revenit în Guvernul României într-un context plin de provocări pe fondul dezechilibrului energetic și economic. Sunt ieșean, deci cunosc bine nevoile de dezvoltare ale județului și mai ales necesitatea de a recupera decalajul față de alte zone ale țării. De aceea, încă de la preluarea mandatului de secretar general adjunct al Guvernului, mi-am propus să fac echipă cu toți membrii Guvernului României pentru a dezvolta împreună Iașul.

Am fost permanent alături de primarii județului, de conducerea Consiliului Județean Iași, a Primăriei Municipiului Iași sau a reprezentanților instituțiilor publice care au trecut pragul Palatului Victoria și am sprijinit comunitățile locale în accesarea fondurilor guvernamentale și europene.

Județul Iași a beneficiat în ultimii ani de fonduri de peste 250 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență, peste 1,15 miliarde de lei prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, sau peste 350 milioane de lei prin Compania Națională de Investiții. Toate aceste fonduri reprezintă investiții în infrastructura rutieră, a inființării/extinderii rețelei de apă și canalizare, educație, infrastructura sportivă sau așezăminte culturale etc.

Recent a fost semnat și Ordinul prin care 61 de UAT-uri din județul Iași vor beneficia de fonduri pentru înființarea sau extinderea rețelei de gaze naturale.

R.: Care sunt proiectele pentru care v-ați bătut ca să fie finanțate prin bugetul pe 2024?

L.R.: Împreună cu președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru și colegii parlamentari din PNL Iași am susținut și sprijinit toate proiectele importante pentru județul nostru, fie că vorbim despre cele de infrastructură rutieră, educație, sănătate sau sport, toate acestea contribuind la o creștere a calității vieții pentru ieșeni.
✅Autostrada A7 e în plin proces de execuție, iar primele loturi sunt la un stadiu considerabil de realizare.
✅Bugetul Ministerului Energiei a fost crescut și conține inclusiv fonduri pentru continuarea lucrărilor hidroenergetice la acumularea de la Pașcani.
✅Prin amendamentul depus de colegii mei parlamentari, se vor aloca 2 milioane de lei pentru începerea lucrărilor de reabilitare a Filarmonicii Moldova Iași.
✅Sala Polivalentă “Regina Maria” a primit avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe, urmând a se realiza hotărârea de Guvern și licitația pentru execuția lucrărilor.
✅ 61 de UAT-uri din județul Iași vor beneficia de fonduri pentru înființarea sau extinderea rețelei de gaze naturale.

R.: În Guvern reprezentați PNL Iași sau județul Iași? Câte comunități locale conduse de primari de la alte partide ați ajutat?

L.R.: În cadrul Guvernului, am reprezentat interesele întregului județ și nu numai. Am colaborat cu toate autoritățile publice, locale sau centrale, indiferent de apartenența politică. Obiectivul meu și al PNL este să dezvoltăm Iașul, să creștem calitate viețiii tuturor cetățenilor, indiferent de opțiunea lor politică sau a aleșilor locali.
Este mult de muncă și toți ar trebui să ne dăm mâna pentru a susține inițiativele menite să dezvolte acest județ.

R.: După patru ani în care a fost la guvernare atât la centru, cât și în Iași, cu ce se va prezenta PNL în fața alegătorilor?

L.R.: PNL se va prezintă alegătorilor cu un bilanț solid al guvernării, bazat pe rezultatele obținute în timpul guvernării, evidențiind realizările în infrastructură, justiție, educație, sănătate și asistență socială.

Prioritățile noastre sunt aliniate cu nevoile reale ale oamenilor și suntem determinați să continuăm reformele necesare și să asigurăm stabilitate pentru România.

R.: Va avea PNL Iași candidat pe locuri eligibile la alegerile europarlamentare?

L.R.: Da, PNL Iași va propune candidați puternici pe locuri eligibile la alegerile europarlamentare, în conformitate cu procedurile și strategia partidului.

Vom identifica și susține candidați competenți și dedicați care să reprezinte interesele județului Iași și implicit ale României în Parlamentul European.

R.: PNL îi va avea candidați tot pe Mihai Chirica și pe Costel Alexe la alegerile locale din 2024, având în vedere probleme lor penale?

L.R.: Candidații la alegerile locale din 2024 vor fi selectați în conformitate cu procedurile și strategia partidului. Atât Mihai Chirica, cât și Costel Alexe sunt niște oameni profesioniști care își fac treaba foarte bine în instituțiile pe care le reprezintă. Am încredere că justiția va verifica și clarifica toate aspectele vehiculate în spațiul public. Până ce aceasta va lua o decizie finală, ambii beneficiază de prezumția de nevinovăție. Referitor la competența lor în funcțiile pe care le ocupă cred că realizările evidente și încrederea de care se bucură în rândul cetățenilor sunt argumente suficiente.

R.: În luna octombrie, primarul Mihai Chirica a avut o revoltă la adresa liderilor locali ai PNL Iași. Care au fost motivele acestei ieșiri a primarului și cum s-au rezolvat lucrurile în filială?

L.R.: Nu a existat nicio revoltă a niciunui coleg sau a lui Mihai Chirica. Au fost niște discuții care au avut la mijloc niște neînțelegeri. În orice familie mai apar discuții. Și tot ca într-o familie, și la nivelul echipei PNL Iași, ele au fost rezolvate prin dialog.

Suntem aceeași echipă unită și concentrată pe dezvoltarea județului Iași!

R.: S-a speculat că primarul Mihai Chirica face presiuni la conducerea centrală pentru înlocuirea lui Alexandru Muraru la conducerea filialei ieșene a PNL. Numele dvs a fost invocat ca posibil înlocuitor. Vă susține Mihai Chirica pentru această funcție? Dar Costel Alexe?

L.R.: Nu există presiuni pentru înlocuirea conducerii filialei PNL Iași. Speculațiile legate de acest aspect nu au niciun fundament.

Astăzi Iașul are unul din cele mai funcționale parteneriate între : Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și președintele PNL Iași, Alexandru Muraru. Sigur, asta poate supăra pe unii competitori.

Din experiența celor 15 ani de când sunt în politica județului, vă pot spune că acum avem cea mai profesionistă și frumoasă echipă iar aceasta ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce am promis: să dezvoltăm Iașul! Pentru asta le mulțumesc tuturor colegilor mei, indiferent daca să află sau nu la conducerea filialei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here