Iașul a devenit un fel de „paradis” al hoților români

Dacă acum mai mulți ani, orașul Iași era arătat cu degetul pentru numărul mare de violatori și de cazuri de copii abuzați, acum „polul” infracțiunilor petrecute aici s-a mutat spre capitolul hoție.

Oriunde s-ar afla ieșenii, în mijloacele de transport în comun, la mall sau, mai nou, la… proteste, ei trebuie să se păzească de armata de hoți care operează acum în oraș.

Numărul de concetățeni care ajung la poliție pentru a reclama faptul că au fost jefuiți a devenit unul îngrijorător, după cum remarcă înșiși reprezentanții forțelor de ordine.

„În ultima perioadă, la nivelul Poliţiei ieşene s-a constatat o creştere a numărului de plângeri referitoare la furturile din buzunare. Deocamdată nu poate fi vorba despre o creștere a numărului de infracţiuni într-o anumită zonă a oraşului”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean(IPJ) Iaşi.

Analiza cazurilor de furt din genți și din buzunare reclamate în cursul anului trecut, realizată la nivelul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, a scos, în mod normal, la iveală faptul că locurile preferate de „hoţii de buzunare” sunt cele aglomerate, pe stradă sau la trecerile pentru pietoni, în timp ce victimele aşteaptă la semafor sau fac diverse cumpărături.

Autorii acestui gen de fapte acţionează şi în mijloacele de transport în comun, pe traseele urmate în special de studenți şi elevi.

„Cele mai frecvente moduri de operare au fost sustragerea din buzunarul exterior al hainei victimei şi furturile din poşetă/geantă/rucsac ale bunurilor. Obiectele vizate au fost cu precădere portofelele și telefoanele mobile. Neatenţia sau neglijenţa victimei, precum și aglomerația constituie unele dintre cauzele ce favorizează producerea acestui gen de fapte”, a mai spus Anca Vîjiac.

Reprezentanţii IPJ Iași au anunţat ieri că au demarat o serie de activități în mediul școlar, adresate liceenilor, care vizează prevenirea furturilor favorizate de neatenție, în special a furturilor din genți și buzunare.

Conform oamenilor legii, campania, intitulată „Nu ești tu când ești neatent. Ești doar ținta hoților!”, își dorește să le prezinte tinerilor aspecte legate de modul și locurile în care operează hoții, ce speculează în comportamentul potențialelor victime și care sunt bunurile cele mai furate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here