HIMARS – lansatorul mobil cu care americanii au băgat spaima în jihadiștii Statului Islamic (VIDEO)

Forţele americane au lovit ţinte ale grupării Stat Islamic (SI) în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, cu un sistem de lansator de rachete mobil „recent amplasat” pe teritoriul turc, au informat sâmbătă responsabili americani, potrivit Agerpres.

 

Dispozitivul lansator de rachete cu înaltă mobilitate (HIMARS) al armatei americane a vizat şi atins vineri o unitate tactică şi o clădire aparţinând SI, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului central al Statelor Unite (CENTCOM), maiorul Josh Jacques.

 

Emisarul preşedintelui Barack Obama în lupta împotriva SI, Brett McGurk, a afirmat că armata americană i-a lovit pe jihadiști cu un sistem „recent amplasat”.

 

Detaşamentul, care permite Statelor Unite să lovească o ţintă „cu un înalt grad de precizie şi o rază de acţiune semnificativ mai mare”, a fost amplasat în Turcia în sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de SUA, a precizat purtătorul de cuvânt.

 

 

„HIMARS este remarcabil în capacitatea sa de a reduce potenţialele pierderi colaterale când atinge o ţintă cu un unghi ridicat, are o undă de şoc relativ slabă în comparaţie cu rezultatul obţinut şi funcţionează pe orice fel de vreme”, a adăugat maiorul.

 

Ambasada SUA la Ankara a menţionat pe Twitter că este vorba despre o „nouă etapa în cooperarea turco-americana în lupta împotriva ŞI”.

 

Sistemul HIMARS a mai fost utilizat în cursul unor operaţiuni din Irak şi Afganistan.

 

„Loviturile cu precizie efectuate de HIMARS sunt similare loviturilor aeriene (…) ale coaliţiei. HIMARS este un instrument suplimentar şi implică artileria americană care operează pe teritoriul unui aliat al NATO”, a mai afirmat maiorul Josh Jacques.

 

(Sursa: HotNews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here