Harabagiu și-a cumpărat o casă în centrul Iașului. 70.000 de euro lipsesc din tranzacția notarială

În luna aprilie a acestui an, fostul viceprimar și city-manager al municipiului Iași a achiziționat o casă și un teren de 422 mp în zona Cantemir – Podu Roș, declarând un preț al tranzacției de 80.000 de euro @ Proprietatea era scoasă la vânzare din luna martie la prețul de 155.000 – 160.000 de euro @ Dacă tranzacția s-ar fi realizat la prețul pieței, Harabagiu nu ar fi putut justifica banii @ Acesta a plătit 30.000 de euro din surse proprii și 50.000 de euro dintr-un credit ipotecar @ Achiziția imobiliară a fost efectuată pe când acesta era city-manager în Primăria Iași, cu doar zece zile înainte de a fi pus sub control judiciar de către DIICOT @ La percheziții, procurorii au găsit în casa lui Harabagiu alți 18.850 de euro și 5 lingouri de aur

Fostul city-manager al Iașului, Gabriel Harabagiu, a cumpărat o proprietate care valorează peste 150.000 de euro cu doar 80.000 de euro. Dacă tranzacția s-ar fi făcut la prețul pieței, acesta nu ar fi putut justifica banii. Achiziția imobiliară a fost parafată pe 15 aprilie 2021, cu câteva zile înainte ca Harabagiu să fie plasat sub control judiciar de către DIICOT, care îl acuză pe acesta de aderare la un grup infracțional organizat și alte fapte de corupție.

Proprietatea pe care a cumpărat-o, formată dintr-un teren de 422 mp, o casă de 80 mp, anexe și garaje, este situată în zona Cantemir – Podu Roș, la intersecția străzilor Romană și Dacia. Gard în gard se află și casa în care locuiește în prezent Gabriel Harabagiu, proprietate a socrilor săi. Deoarece se află în proximitatea proiectului Palas 2, orice palmă de teren din zonă se vinde cu prețuri care încep de la 300 euro/mp.

În martie, proprietarii cereau 160.000 de euro. În aprilie, semnează cu Harabagiu pentru 80.000 de euro

Proprietatea din Cantemir a aparținut lui Ciprian Stoleru și Ilonei Moisii, ultima fiind stabilită în Italia, fapt pentru care a fost reprezentată la notar de către un mandatar, Neculai Ifrosă.

Pe 15 aprilie, unul dintre proprietari și mandatarul s-au prezentat la biroul notarului Iulia Păduraru, unde au semnat contractul de vânzare-cumpărare cu soții Gabriel și Mădălina Harabagiu. Valoarea declarată a tranzacției a fost de 80.000 de euro. Conform contractului, 30.000 de euro au fost achitați din surse proprii ale familiei Harabagiu, iar echivalentul în lei a 50.000 de euro au provenit dintr-un credit ipotecar acordat de către OTP Bank.

Valoarea declarată a tranzacției ridică însă mari semne de întrebare deoarece aceeași proprietate a fost scoasă la vânzare prin intermediul site-ului www.publi24.ro pentru o sumă cuprinsă între 155.000 euro și 160.000 de euro, preț care se apropie de cel al pieței. Anunțul nu mai este disponibil pe site-ul publi24.ro, însă „urme” ale acestui anunț se mai găsesc pe alte site-uri de profil. De altfel anunțul este însoțit de o captură de pe Google Earth, în care proprietatea este înconjurată cu roșu.

De asemenea, alte anunțuri care privesc proprietăți scoase la vânzare în aceeași zonă, arată că prețul terenului nu coboară sub 300 de euro/mp. O stradă mai încolo, o casă bătrânească, dar cu doar 320 mp de teren este scoasă la vânzare cu 180.000 de euro.

Tot în zonă, un teren de 340 mp pe care este amplasat un garaj se vinde cu 102.000 euro.

Terenul, pregătit pentru lucrări

În ultimele zile, mai multe utilaje au intervenit la noua proprietate achiziționată de către Gabriel Harabagiu. Mare parte din vegetația din curte a fost îndepărtată, iar terenul a fost nivelat. De asemenea, în curte a fost amplasat un container pentru depozitarea deșeurilor rezultate de la lucrările de construcții, semn că și clădirea urmează să intre în renovare.

În paralel, strada pe care locuiește Gabriel Harabagiu a intrat în reabilitare. Bineînțeles, lucrările au început chiar din fața porții acestuia.

Procurorii au găsit în casa lui Harabagiu 18.850 de euro și 5 lingouri din aur

Fostul city-manager și viceprimar al Iașului are pe mână sume importante de bani. Pe lângă cei 30.000 de euro pe care i-a achitat din surse proprii pentru casa și terenul vecinului, acesta mai deținea în casă alte zeci de mii de euro precum și lingouri de aur. Toate acestea au fost descoperite de către oamenii legii la perchezițiile domiciliare ce au fost efectuate la sfârșitul lunii aprilie.

Cele mai multe bunuri care au trezit interesul oamenilor legii se aflau într-o încăpere pe care Harabagiu a declarat că o folosește ca birou de lucru. Aici, într-o cutie metalică, anchetatorii au găsit suma de 18.550 euro, dar și cinci lingouri de aur „Fine Gold” de 20 de grame fiecare. Totodată, în cadrul percheziției domiciliare, din casa lui Harabagiu a mai fost ridicat un  telefon mobil Samsung Galaxy Fold, a cărui valoarea se apropie și de 2.000 de euro, în funcție de performanțe și dotări. De asemenea, în vedere efectuării percheziției informatice, din locuința lui Gabriel Harabagiu au mai fost ridicate 23 de stik-uri de memorie, un laptop HP, un calculator Apple, dar și un hard disk.

În privința sumei de 18.550 euro, acesta a spus că reprezintă contravaloarea dividendelor încasate de soția sa, Mădălina Harabagiu, de la societatea la care aceasta este acționar, Eco Ambalaje SRL. Despre cele cinci lingouri de aur, fostul viceprimar a declarat că le-a achiziționat în 2016 din bazarul din Istanbul. Lingourile „Fine Gold” de 20 de grame sunt produse în Elveția și sunt comercializate la prețuri ce depășesc 1.200 de euro/bucată. Având în vedere că valoarea totală a acestora depășește suma de 5.000 de euro, bunurile trebuiau menționate în declarația de avere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here