Haine fake descoperite in magazinele din mall-uri Patronul Ina Design condamnat la inchisoare

@ o retea de magazine din Iasi vindea haine contrafacute ale unor branduri de renume modial: Louis Vuitton, Burberry , Gucci, Cavali, Hugo Boss, Polo Ralph Lauren, Gant, Zara, Tommy Hilfiger, Paul Smith

@ iesenii care au crezut ca se pot imbraca cu haine de firma la preturi de chilipir au fost inselati

@ peste 230 de articole vestimentare au fost confiscate in urma unor perchezitii desfasurate in doua centre comerciale din Iasi

@ Patronul firmei Ina Design, Valeriu Liviu Patrascu, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei

Cine ar fi crezut ca intr-unul din cele mai cunoscute magazine „de fite” din Iasi, cu puncte de lucru in mai toate centrele comerciale, se vand produse de imbracaminte contrafacute, ca fiind a unor branduri cunoscute precum Louis Vuitton, Burberry , Gucci, Cavali, Hugo Boss, Polo Ralph Lauren, Gant, Zara, Tommy Hilfiger, Paul Smith. Serviciul de Investigare a Fraudelor a descoperit inselatoria. Valeriu Liviu Patrascu, patronul retelei de magazine „Ina Design”, prin intermediul carora se vindeau fake-urile, a fost condamnat de curand la 5 ani de inchisoare, cu amanarea executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de „punerea in circulatie a unui produs purtand o marca similara cu o marca inregistrata pentru produse identice ori similare”. Patrascu a primit aceasta pedeapsa in conditiile in care a recunoscut faptele si a cerut sa fie judecat in formula simplificata, beneficiind astfel de reducerea cu o treime a pedepsei.

Perchezitii in magazine

Anchetarea lui Patrascu a demarat in anul 2013, cand politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Iasi au primit informatii conform carora in reteaua de magazine „Ina Design” sunt vandute articole de imbracaminte contrafacute ca fiind ale unor branduri cunoscute, cum ar fi Tommy Hilfiger si Zara, cu preturi cuprinse intre 50-70 lei. Pontul politistilor viza doua magazine detinute de Ina Design, in Moldova Mall si in Felicia Shopping Center. Obtinand de la judecatori mandate de perchezitie, in data de 18.07.2013, politistii au descins in cele doua locatii si au ridicat un numar de 233 de produse de imbracaminte.  Pe parcursul anchetei politistii ieseni au purtat corespondenta cu reprezentantii din Romania a unora dintre companiile care produc articole vestimentare sub marcile amintite si astfel s-a putut dovedi faptul ca o mare parte din hainle confiscate cu ocazia perchezitiilor sunt contrafacute. „Cu privirela la celelalte articole vestimentare ridicate de la SC Ina Design Company SRL, purtand marcile Paul Smith, Guci, Armani, Fred Perry, Hugo Boss si Cavali, s-a stabilit ca nu exista mandatar autorizat al acestor firme in Romania si nu au putut fi solicitate informatii pentru a se stabili caracterul original sau contrafacut al articolelor”, au constatat judecatorii care l-au condamnat pe Patrascu.

Le-a adus din Italia

Atat in timpul investigatiilor realizate de politisti, cat si atunci cand a fost interogat de magistratii Judecatoriei, in timpul procesului penal, Patrascu a  declarat ca a cumparat produsele respective din Italia, de la un furnizor denumit  F& G Import Export, si ca vanzatorul l-a asigurat ca produsele sunt originale. Patrascu a depus la dosarul penal o factura pentru a demostra provenienta marfii respective. Documentul fiscal respective a fost verificat prin intermediul Centrului de Cooperare Politeneasca Internationala, iar politistii din Italia le-au transmis anchetatorilor ieseni ca exista mai multe neconcordante: codul fiscal mentionat pe factura este inregistrat in Italia, dar apartine altei firme, iar la adresa indicata figureaza o alta societate avand denumirea Prontomoda Gerry 2 of Chen Xiaoxiao.

Trebuie sa plateasca daune

Vazand ca nu-i merge, pana la urma, Patrascu a decis sa-si recunoasca faptele. Pe langa pedeapsa de 5 ani de inchisoare cu amanare, Patrascu a mai fost obligat sa plateasca daune materiale si morale catre proprietarii marcilor piratate astfel: 100 euro catre Louis Vuitton Malletier, 700 euro catre Burberry Limited si 1.500 euro catre The Polo/Lauren Company L.p.

Valeriu Patrascu a refuzat sa comenteze, insa avocatul sau, Robert Amuntencei, a precizat ca acesta a  decis sa conteste decizia judecatorilor prin apel, fiind nemultumit de cuantumul despagubirilor pe care trebuie sa le plateasca. „Am formulat apel deoarece daunele stabilite de instanta sunt nedovedite”, a spus Robert Amuntencei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here