Guvernul va aproba obligativitatea asigurării RCA a trotinetelor şi bicicletelor electrice

Guvernul României urmează să adopte în ședința programată pentru joi, un proiect de modificare a Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Schimbările propuse vizează extinderea obligativității încheierii de polițe RCA și pentru trotinetele și bicicletele electrice, ca răspuns la evoluția tehnologică și la necesitatea acoperirii despăgubirilor în cazul accidentelor implicate de aceste vehicule.

Proiectul de lege are la bază una dintre cele mai importante motive – acoperirea despăgubirilor pentru victimele accidentelor de circulație. În expunerea de motive a proiectului, se subliniază problema apărută în situațiile în care vehiculele implicate în accidente nu sunt înmatriculabile sau înregistrabile, dar sunt utilizate în trafic sau în zone private deschise circulației publicului.

„Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piaţa din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligaţiei de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar şi vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acţionate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noţiunii de ‘vehicul’, pentru care este impusă obligaţia de asigurare RCA în Uniunea Europeană şi România”, conform sursei citate.

Astfel, proiectul prevede extinderea obligației de asigurare RCA și asupra vehiculelor care, până în prezent, nu au fost supuse înmatriculării sau înregistrării. Printre acestea se regăsesc trotinetele electrice, bicicletele electrice și alte vehicule similare, în conformitate cu evoluțiile recente ale pieței auto.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here