Grecia număra zilele până la intrarea în incapacitate de plată. Tsipras merge la Berlin, pentru discuţii cu Angela Merkel

Premierul grec Alexis Tsipras o întâlneşte pe Angela Merkel, pe fondul tensiunilor în creştere dintre cele două ţări şi al îngrijorărilor că Atena rămâne fără lichidităţi, scrie BBC.

Cele două ţări au avut discuţii tensionate, în săptămânile anterioare, în încercarea de a debloca finanţarea internaţională pentru Grecia.

Potrivit Financial Times, premierul elen a avertizat că Grecia nu-şi va putea plăti datoriile ajunse la scadenţă dacă nu va primi ajutor. De cealaltă parte, cancelarul german a spus, vineri, că Atena nu va primi niciun ban fără a aplica reformele promise.

Poziţia Germaniei a fost susţinută, duminică, şi de ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos. “Nu se va exista o deblocare a banilor decât după ce Grecia trece testul aplicării reformelor aprobate”, a spus demnitarul spaniol.

Potrivit Financial Times, situaţia financiară precară în care se afla Grecia a fost subliniată într-o scrisoare pe care premierul grec a trimis-o cancelarului german pe 15 martie. În scrisoare, Tsipras avertizează că Atena ar putea fi pusă în situaţia de a alege între a plăti salariile şi pensiile sau datoriile către creditori. Şeful Guvernului de la Atena a lăsat să se înţeleagă ce opţiune va avea, adăugând că o criză socială “nu este o perspectivă pe care o are în vedere”.

La summitul UE de săptămâna trecută, Grecia a promis că va prezenta o nouă listă cu propuneri de reforme pe care le va implementa, pentru a determina creditorii internaţionali să deblocheze transă din împrumut care ar salva Atena de la default.

Tsipras a promis o nouă listă cu reforme, în schimbul banilor de la FMI, UE şi BCE

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat, săptămâna trecută, că premierul grec, Alexis Tsipras, s-a angajat să trimită „curând” o listă cu reforme concrete către creditorii săi internaţionali, pentru a grăbi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finanţării statului grec, relatează The Wall Street Journal.

Propunerile de reformă trebuie să fie mai precise decât cele trimise anterior şi să prezinte modul în care guvernul de la Atena vrea să atingă obiectivele convenite cu creditorii în cadrul acordului pentru pachetul de bailout, a spus Merkel.

„Luând în considerare modul în care a decurs discuţia, sper că lista de reforme va veni curând. Rezultatul negocierilor a fost că vom continua aşa cum am decis în 20 februarie”, a afirmat Merkel.

La rândul său, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a afirmat că „ceea ce doresc partenerii europeni este că reformele să fie în linie cu promisiunile făcute în februarie”, transmite Bloomberg.

Premierul Tsipras s-a arătat optimist în urma discuţiilor cu liderii UE şi a spus că guvernul său va putea să pună în practică propriile reforme structurale. „Există o confirmare a faptului că toate părţile sunt dispuse să lucreze pentru a reda Greciei capacitatea de a accesa surse de finanţare în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Tsipras.

Grecia sfidează UE şi adoptă „legea sărăciei”

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit joi la summit-ul de la Bruxelles, unde au discutat şi despre situaţia Greciei. Potrivit înţelegerii încheiate în februarie, forma finală a listei cu reforme pe care guvernul elen urmează să le adopte trebuie aprobată de creditorii externi până la finalul lunii aprilie.

Luna trecută, miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul de la Atena pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. În schimb, creditorii internaţionali au cerut Greciei să implementeze mai multe reforme fiscale şi economice în schimbul deblocării de noi transe din împrumut, însă guvernul condus de Alexis Tsipras refuza să accepte măsuri austere.

Joi, parlamentul elen a adoptat un proiect de lege pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, în ciuda opoziţiei creditorilor internaţionali.

Grecia a semnat în 2010 un acord de finanţare în valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE şi Fondul Monetar Internaţional, din care mai poate accesa o transă de 7,2 miliarde de euro. În prezent, datoria externă a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.

 

 

 

 

 

Sursa: incont

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here