Gest disperat al Regelui Asfaltului. Echimov a pus o femeie sa-l scape de DNA

Pentru a scapa de acuzatiile Directiei Nationale Anticoruptie, firma Eky-Sam din Targu Frumos a adus in fata judecatorilor o femeie @ Aceasta a incercat sa arate ca firma Eky Sam nu a avut nici o legatura cu frauda cu fonduri europene care i se pune in carca, insa marturia nu a fost convingatoare

In cadrul unuia din ultimele termene de judecata care s-a desfasurat ieri in dosarul de frauda cu fonduri europene in care a fost trimisa in judecata firma Eky-Sam, societatea patronata de Ioan Echimov a incercat sa scape de acuzatiile de coruptie  cu ajutorul marturiei unei femei. Dosarul se judeca in apel dupa ce la Tribunal cei implicati, inclusiv firma Eky-Sam, au fost condamnati. Cu aceasta ocazie, firma Eky-Sam a propus sa fie audiata Stefania Epure, sefa biroului tehnic de la Eky Sam si in acelasi timp sotia unuia dintre inculpatii din dosar, de asemenea angajat la firma lui Echimov. Judecatorii au fost de acord sa o audieze pe Stefania Epure si asta dupa ce la Tribunal s-a prevalat de dreptul de a nu depune marturie. Trebuie sa reamintim ca firma Eky Sam a fost trimisa in judecata deoarece a fost complice la fraudarea fondurilor europene de care a beneficiat Primaria comunei Ion Neculce. Firma a fost acuzata ca i-a ajutat pe sefii Primariei Ion Neculce sa-si insuseasca banii europeni semnand cu acestia un contract fictiv pentru prestarea unor servicii. Stefania Epure a incercat sa scoata din joc firma Eky Sam, sustinand ca potrivit contractului respectiv firma nu avea obligatia sa  verifice daca lucrarile contractate de Primaria Ion Neculce au fost realizate.

„Lucrez la firma Eky Sam din anul 2008 ca si sef de birou tehnic. In aceasta calitate, am in atributii intocmirea si  redactarea situatiilor de lucrari pentru obiectivele contractate. In cazul de fata, conform contractului, nu aveam decat obligatia de a pune la dispozitia beneficiarului (Primaria Ion Neculce-n.r) niste utilaje si personajul care sa le desrveasca. Printre utilaje s-au numarat un incarcator frontal, un autogreder , o autobasculanta si un buldozer”, a spus angajata Eky Sam.

Cu toate acestea, angajata Eky Sam a spus ca firma si-a insusit o serie de documente care atestau durata de functionare a utilajelor vizate, consumul de carburant, lucrari efectuate. Aceasta a adaugat ca o buna parte din aceste documente trebuiau completate de sefii Primariei Ion Neculce in prezenta soferilor si mecanicilor Eky-Sam. „Nu cunosc daca soferii au fost de fata la intocmirea documentatiei. Ar fi trebuit sa fie de fata pentru a confirma realitatea prestatiilor. La vremea respectiva, firma Eky Sam nu avea o persoana angajata sa se ocupe de verificarea prestatiilor pentru beneficiari”, a mai spus femeia.

Prin urmare, pe langa faptul ca s-a contrazis, marturia Sfenaniei Epure nu a adus nimic nou in parcursul procesului.

Pedeapsa grea pentru asfaltator

Reamintim ca persoanele fizice trimise in judecata in acest dosar au primit pedepse cu suspendare iar firma Eky Sam a primit o amenda penala de 50.000 lei si in plus societatea de asfaltari si condamnatii trebuie sa achite prejudiciul de  638.030 lei. In acest dosar este vorba despre faptul ca fostii primari ai comunei Ion Necuce au furat subventiile acordate de Uniunea Europeana pentru intretinerea pasunii comunale iar pentru a realiza acest lucru au folosit documente puse la dispozitie de cunoscuta firma de asfaltari Eky Sam din Targu Frumos. Saptamanalul 7 Est a publicat in mai multe randuri declaratii ale unor inculpati, marturii care aratau complicitatea firmei Eky Sam. Serviciile fictive facturate de firma Eky Sam, celor de la Primaria Ion Neculce se refereau la decolmatarea albiilor unor rauri sau paraie care traverseaza pasunea comunala. „Inculpatul Ioan Covaliu a declarat ca a completat documentele privind activitatile de incarcare namol in toamna anului 2008 si 2009. Acesta a spus ca a fost trimis la locatiile respective de Echimov Ion dar nu-si aminteste daca lucrarile au fost supravegheate de vreo persoana din cadrul firmei sau de beneficiar”, se arata in sentinta pronuntata de magistratii de la Tribunalul Iasi.

Contractul pentru lucrari fictive cu Eky Sam

Dupa cum s-a precizat mai sus, rechizitoriul procurorilor DNA arata ca fostii sefi ai Primariei Ion Neculce au apelat la firma Eky Sam pentru a face rost de documentele fictive de care aveau nevoie pentru a baga in buzunare banii europeni imediat ce au incasat subventiile pentru pasune, adica in vara anului 2008. Este vorba despre fostul primar Vasile Rusu care intre timp a decedat, fostul primar Constantin Stefan si fostul viceprimar Neculai Musat.  Pentru ca stiau ca trebuie sa prezinte la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura o serie de documente cu ajutorul carora justificau modul de cheltuire a banilor, sefii Primariei Ion Neculce au incheiat cu firma Eky Sam un contract de lucrari.

„In vara anului 2008, dupa incasarea subventiei aferente campaniei pentru anul 2007, inculpatul Neculai Musat (fostul viceprimar al comunei Ion Neculce) a incheiat cu SC Eky Sam SRL Iasi reprezentata de administratorul Echimov Ion, fara negocieri contractul de prestari servicii nr.451 din 9.07.2008 avand ca obiect prestarea de servicii in valoare de  110.000 lei”, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA.

Faptul ca aceste lucrari nu au fost efectuate a fost constatat de expertii angajati de DNA. Trebuie precizat cu aceasta ocazie ca decolmatarea raurilor respective implica si transportul namolului colectat din albii catre alte locatii.

„Conform raportului de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza de expertul judiciar Ionel Vasile Meglei rezulta ca au fost identificate in teren lucrarile contractate de firma Eky Sam SRL Iasi si s-a constatat ca pentru lucrarile de decolmatare, curs de apa Bahna- circa 1,5 km curs de apa ses Prigoreni-Valea Rediului-circa 350 m decolmatare curs de apa, nu s-a executat incarcarea si transportul namolului excavat in cantitate de 18.370 tone (lucrari in valoare de 104.855 lei) acesta fiind descarcat pe mal”, se arata in hotararea judecatoreasca.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here