Gafă de 3 milioane de euro. Miroslava a pierdut Parcul Industrial

 Dan Niță se laudă de o lungă perioadă de timp că a obținut finanțare europeană pentru un nou parc industrial la Miroslava @ Fals, proiectul în valoare de circa 3 milioane euro a fost respins deoarece documentele prin care s-a solicitat finanțarea au fost semnate aiurea @ În plus, asociatul Primăriei Miroslava în SC Miroslava Industrial Parc SRL, firma  care a solicitat finanțarea europeană, personajul numit Eugen Bogdan Drăgan, are o condamnare pentru ”conducere sub influența băuturilor alcoolice”

Dan Niță, primarul Miroslavei se laudă de ceva vreme că a obținut finanțare pentru un nou Parc Industrial, însă puțină lume știe că proiectul în valoare de 3 milioane euro a eșuat în mod lamentabil. Finanțarea europeană a fost pur și simplu respinsă deoarece documentele prin care s-au solicitat banii europeni au fost semnate aiurea. Astfel, în luna iulie 2018, comuna Miroslava și SC Miroslava Industrial Parc SRL au solicitat în cadrul Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 2, Prioritatea de investiții, finanțare pentru proiectul „Înființarea unui incubator de afaceri – Miroslava Start-Up”.  În cadrul programului mai sus menționat proiectul a fost depus în cadrul Măsurii 2.1 cea referitoare la „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Prin urmare, Parcul Industrial al lui Niță urma să sprijine firmele nou-înființate. După câteva luni însă, Autoritatatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale a anunțat Primăria Miroslava că proiectul a fost respins. Motivul respingerii cererii de finanțare se referă la faptul că declarația de eligibilitate si declarația de angajament nu a fost semnată de directorul firmei Ernst-Peter Șindilă, ci de Dorel Codină, cel care deține în prezent funcția de director al SC Miroslava Industrial Parc SRL. Astfel, în momentul în care a fost depus proiectul, la Registrul Comerțului, pe funcția de director al SC Miroslava Industrial Parc SRL, figura Ernst-Peter Șindilă. Nu pot exista dubii în acest sens, având în vedere că la Iași, Registrul Comerțului este condus de Gina Șindilă soția lui Ernst-Peter Șindilă.

„A fost atunci o perioadă de tranziție după ce domnul Șindilă și-a dat demisia. Inițial, proiectul a fost aprobat, dar nu știm ce s-a întâmplat, după aceea a fost respins”, a spus Dorel Codină.

Conform hotărârilor emise de Consiliul Local Miroslava, Șindilă a devenit director al SC Parc Industrial Miroslava SRL la data de 13 februarie 2018 dar și-a dat demisia 6.06.2018. Aceleași documente arată că Dorel Codină a devenit director al firmei pe 10 octombrie 2018 iar  proiectul a fost depus în luna iulie a aceluiași an. Prin urmare, chiar dacă a contestat în justiție la Curtea de Apel Iași decizia de respingere a proiectului șansele lui Niță de a câștiga sunt foarte mici.

Administratorul conducea beat

Poate că ar trebui să legăm eșecul cererii de finanțare pentru Parcul Industrial și de faptul că în perioda în care se lucra la realizarea acestui proiect, unul dintre administratorii obiectivului și în același timp asociat al SC Miroslava Industrial Parc SRL, era judecat pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. Este vorba despre Eugen Bogdan Drăgan, care la începutul anului 2018 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iași la o pedeapsă de 8 luni cu amânarea executării pedepsei. Acesta a fost prins conducând beat un autoturism Dacia Duster pe data de 1 noiembrie 2017. „Față de probele administrate, rezultă cu certitudine că inculpatul a consumat alcool (vin) în intervalul orar 22.00 – 01.00, a fost surprins în trafic la ora 01.10 iar prima probă de sânge a fost recoltată la ora 01.52 (după 42 de minute). Având în vedere diferența dintre limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal și valoarea de 1,25 g/l alcool pur în sânge stabilită cert pentru ora 01.52, și întrucât într-o perioadă de o oră alcoolemia a scăzut cu doar 0,10, la 1,15 g/l alcool pur în sânge (alcoolul aflându-se în perioada de eliminare din sânge) instanța, dincolo de orice îndoială rezonabilă, are certitudinea că la ora 01.10 inculpatul conducea autoturismul cu o alcoolemie mai mare de 0,80 (și chiar mai mare de 1,25 g/l alcool pur în sânge)”, se arată în sentința de condamnare.

Încă un director penal

Acesta nu este singurul director de la Primăria Miroslava care are probleme penale. Dorinel Maftei, directorul Societății de Servicii Publice din  cadrul Primăriei Miroslava a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași pentru săvârșirea infracțiunii de furt. Maftei este judecat în prezent  pentru săvârșirea acestei fapte. Plângerea penală a fost depusă de Incom SA de la care Maftei a furat țeavă în valoare de aproape 50.000 euro.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here