Unul dintre contracandidați a fost picat la proba de engleză, deși a lucrat ani de zile în Statele Unite @ „În ultimii patru ani am trăit și am muncit în Statele Unite unde am vorbit și am scris doar în limba engleză! Cum să fie posibil așa ceva?!”, a declarat Oana Raluca Stafie @ „Ce să faci? Numele Acatrinei nu e așa de cunoscut în oraș ca numele Surdu… și nici nu are aceeași influență”, a spus cel de al doilea contracandidat, care a mai lucrat la ISC în urmă cu câțiva ani
Pe 14 august 2019, chiar înainte de minivacanța de Sf. Maria, Inspectoratul de Stat în Construcții anunță scoaterea la concurs a 27 posturi de consilieri clasa I în aparatul central și în structurile județene ale instituției. Între acestea și un post de consilier superior în cadrul compartimentului economico-administrativ la ISC Iași. Pentru această poziție, până la data limită stabilită s-au înscris în concurs trei persoane: Roxana Elena Surdu – nora lui Gabriel Surdu, Oana Raluca Stafie și Panseluța Constanța Acatrinei.
Roxana Surdu este deja angajată în cadrul Inspectoratului Regional de Construcții, însă ar trebui să își desfășoare activitatea la Bacău. Oana Stafie, a fost angajată în cadrul ISC în umră cu mai mulți ani, însă și-a dat demisia și a plecat în Statele Unite. A revenit în țară, iar postul scos la concurs i-ar fi picat ca o mănușă. Panseluța Constanța Acatrinei activează de mai mulți ani în domeniul construcțiilor, deținând împreună cu soțul ei o companie de profil.
Pe 9 septembrie Inspectoratul de Stat în Construcții anunța că toate cele trei persoane au fost declarate admise în concurs după analiza dosarului, urmând să participe pe rând la o testare privind competențele de limbă engleză, o probă scrisă specifică și un interviu.
Prima victimă
În doar trei zile, de pe 9 până pe 12, una dintre contracandidatele norei lui Gabriel Surdu a fost rezolvată rapid. Panseluța Constanța Acatrinei ”a fost răzgândită” în privința concursului și nu s-a mai prezentat la proba de engleză pe 12 septembrie. A rămas siderată despre modul cum decurg lucrurile și cât de mafiotizate sunt instituțiile statului. Nu a spus-o cu subiect și predicat, parcă încă fiindu-i frică de reprercusiuni. Vocea ei, modul în care își alegea cuvintele și dialogul telefonic arată că mafia politică intmidează omul de rând și subjugă statul
Reporter: Bună ziua. Ne puteți spune motivul pentru care ați renunțat la postul scos la concurs de ISC?
Panseluța Acatrinei: M-am răzgândit!
Rep: … așa subit?!
PA: Da, m-am răzgândit!
Rep: Sau „ați fost răzgândită?”
PA: da, cred că mai bine spus „am fost răzgândită”. Ce să faci? Numele Acatrinei nu e așa de cunoscut în oraș ca numele Surdu… și nici nu are aceeași influență. E mai bine pentru mine să nu mai particip. Ce să fac? Îmi este bine acum cu ceea ce fac și nu vreau să am probleme. Vreau să îmi văd de treaba mea și atât. Am încercat, dar am văzut că nu se poate…
A doua victimă
Oana Raluca Stafie nu s-a lăsat intimidată și s-a prezentat pe 12 septembrie la următoarea probă din concurs, cea de limba engleză. În aceeași zi, ISC a publicat pe site rezultatul la proba de limbă engleză unde, surpriză!, cea de a doua persoană care s-a interpus în fața intereselor familiei Surdu a fost respinsă.
”După proba la engleză am plecat bucuroasă din București spre Iași. Făcusem aproape la perfecție și nu aveam nicio emoție. Când am trecut de Buzău, primesc un telefon și sunt anunțată că s-au afișat rezultatele și că am picat examenul! Nu-mi venea să cred! În ultimii patru ani am trăit și am muncit în Statele Unite unde am vorbit și am scris doar în limba engleză! Cum să fie posibil așa ceva?!”, ne povestește Oana Raluca Stafie.
Ambiționată de nedreptatea la care era supusă, contracandidata familiei Surdu face contestație. Membrii comisiei își dau seama că au comis-o grav și că decizia lor bate la ochi. O reprimesc în concurs, în schimbul tăcerii și aplanării conflictului.
Examen luat cu ajutorul telefonului
Însă totul a fost doar o aparență. Pe 16 septembrie a urmat proba scrisă.
”Eu și cu alte două persoane care eram ”în plus” și încurcam treburile am fost păzite non-stop. Am fost puse toate trei la un loc și o persoană a stat lângă noi tot examenul. Ceilalți contracandidați copiau cu telefoanele deschise. Am reușit și am făcut o teză destul de bună. O evaluasem la 70-75 de puncte. Când au apărut rezultatele aveam 58. Sunt sigură că nota pusă nu e cea reală. Nici nu știu ce să fac acum. Dacă să mai fac contestație sau să renunț. Toate merg într-o singură direcție…”, ne declara Oana Stafie pe 17 septembrie, la câteva ore după afișarea rezultatelor.
Conform anunțului publicat pe site-ul ISC, membrii comisiei au reușit la a doua încercare să o scoată pe tușă pe contracandidata norei lui Gabriel Surdu. Diferența de punctaj între cele două la proba scrisă este de aproximativ 17 puncte, astfel că ultima probă din concurs, cea a interviului, care se va desfășura pe 23 septembrie, nu mai poate influența în niciun fel câștigătorul.
Șefii ISC Iași se spală pe mâini
”Eu sunt în concediu de trei săptămâni și nu cunosc ce s-a întâmplat la concurs. Știu doar că a fost scos postul la concurs”, spune inspectorul-șef Radu Lupășteanu. Mai mult, Lupășteanu dă asigurări că postul scos la concurs nu este de umplutură, doar pentru a servi ca sinecură pentru nora lui Gabriel Surdu.
”La noi este un volum de muncă foarte mare în ultima vreme că se construiește foarte mult și trebuie încasate anumite cote. Este un volum foarte mare de date de introdus în calculator și chiar aveam nevoie de o persoană în plus”, încearcă să ne convingă Lupășteanu.
Gabriel Surdu a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect, închizând telefonul după ce a auzit întrebarea reporterului 7 IAȘI.
Rareș Neamțu