Funcționarii lui Chirica au intrat în imobiliare. Omul care controlează dezvoltatorii face blocuri în Moara de Vânt

Lupul, paznic la oi: Andras Zlăvog, funcționar la Serviciul Urbanism al Primăriei Iași, omul care-i verifică pe dezvoltatori dacă au respectat autorizațiile și dacă au construit conform proiectului, este asociat prin intermediul tatălui său într-un proiect imobiliar @ Partener îi este un alt angajat al Primăriei, care lucrează la Registrul Agricol și care a cumpărat terenul pe numele soției și al fiicei sale, minoră @ Cele două parcele de teren au o suprafață totală de peste 8.000 metri pătrați și se află în Moara de Vânt la o distanță de aproximativ 1 kilometru de amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgențe @ Zlăvog spune că nu vede vreun conflict de interese @ În imediata vecinătate, Primăria Iași face un PUZ pentru o suprafață de 100 hectare pe care le va dota cu rețele de utilități și drumuri asfaltate @ Cancerul din Primăria Iași este în faza de metastază: funcționarii au devenit imobiliari, iar Mihai Chirica se împarte între chiolhane și audieri la DIICOT

Ioan Zlăvog
Ioan Zlăvog

Un funcționar de la Serviciul Urbanism Primăriei Iași, cu un rol cheie în procesul de intabulare a blocurilor, a intrat în afaceri imobiliare. Andras Zlăvog decide dacă se poate sau nu întocmi proces verbal de recepție sau de edificare a unui bloc nou construit, dacă construcția respectă proiectul și dacă a fost ridicată legal. Dezvoltatorii depind de semnătura lui Zlăvog dacă își intabulează blocurile și dacă implicit pot vinde apartamentele. Practic, dezvoltatorii sunt la mâna lui Zlăvog. Dar, în același timp, tatăl lui Zlăvog este jucător pe piața imobiliară.

 

În luna noiembrie, Ioan Zlăvog a obținut de la Primăria Iași un certificat de urbanism pentru „introducere teren în intravilan în vederea construirii de locuințe colective și împrejmuire”.

Terenul care  urmează a fi studiat prin PUZ este format din două parcele, una de 1.000 metri pătrați, iar cea de a doua de 7.100 metri pătrați. Ioan Zlăvog a devenit proprietarul parcelei de 1.000 mp în decembrie 2011. Anterior, terenul fusese retrocedat unui ieșean, care a decis să-l vândă pentru doar 15.000 lei.

Asociatul lucrează tot în Primărie și deține mai multe terenuri

Cea de a doua parcelă, de 7.100 metri pătrați, este deținută de către Gabriela și Alexia Matei, soția și respectiv fiica lui Paul Cătălin Matei, angajat al Primăriei Iași. În prezent, acesta lucrează la Registrul Agricol, acolo unde este păstrată evidența tuturor terenurilor de pe raza municipiului Iași care nu au fost scoase din circuitul agricol. Paul Cătălin Matei a cumpărat terenul de la rudele sale în 2018 și a declarat un preț de tranzacționare de 40.000 lei.

Conform declarației de avere, soția și fiica lui Paul Cătălin Matei mai dețin și alte suprafețe însemnate de teren în municipiul Iași, cele mai multe în zona Bucium.

Terenul se află la 1 kilometru de SRU

Cele două parcele de teren vizate de PUZ se află pe platoul din Moara de Vânt, în proximitatea fostelor clădiri administrative ale fermei Podgoria Copou. Până la amplasamentul Spitalului Regional de Urgențe este o distanță de doar 1 kilometru. Practic, terenul se află în cea mai râvnită zonă a Iașului de la acest moment. Aproape întreg platoul este vizat de un alt PUZ al Primăriei Iași prin care este studiată o suprafață de aproximativ 100 de hectare.

Conform documentației PUZ înaintată Primăriei Iași de către firma SMM Invest Co SRL, terenul studiat este sărac în dotări edilitare, infrastructura rutieră și utilitățile urmând a fi extinse pe cheltuiala „beneficiarului”, adică pe banii municipalității. Proiectul, denumit bombastic „smart city” de către primarul Mihai Chirica, prevede construirea unor blocuri cu 12 etaje.

„Nu știu dacă este conflict de interese” „Pe domnul Matei nu cred că îl cunosc”

7IAȘI l-a contactat telefonic pe Andras Zlăvog, iar acesta a susținut că nu înțelege de ce s-ar afla într-un conflict de interese. De asemenea, acesta a mai precizat că nu îl cunoaște pe celălalt asociat din proiectul imobiliar, deși este coleg de serviciu cu acesta.

„Nu cred și nu știu dacă este sau nu un conflict de interese. Vorbiți cu un jurist care ar putea să vă lămurească! Eu nu sunt jurist. Pe celălalt domn, cum ați spus că îl cheamă? Pe domnul Matei nu cred că îl cunosc. Cred că tata se cunoaște cu dumnealui”, a declarat Andras Zlăvog.

După aproximativ 20 de minute acesta a revenit cu un telefon și a făcut precizări suplimentare. Mai precis, Zlăvog a susținut că alte două certificate de urbanism pentru întocmirea PUZ au fost eliberate în 2019 și 2020 pe când nu ocupa funcția de la Serviciul Urbanism. Totodată, Zlăvog a spus că titularul PUZ-ului este colegul din Primărie, Paul Cătălin Matei.

Precedent: șef la Control Urbanism și dezvoltator imobiliar

Un caz similar al unui conflict de interese, a fost prezentat de către presa locală în anul 2015. În urma dezvăluirilor de la acea vreme, Adrian Ciobanu, care ocupa funcția de șef al Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale a demisionat. Acesta îi controla pe dezvoltatori, dar în același timp lucra cu aceștia prin intermediul unei firme de construcții, Utiserv Construct SRL.

Ulterior, Adrian Ciobanu a devenit la rândul său dezvoltator imobiliar, ridicând mai multe blocuri în diverse zone ale orașului.

Tudor LEAHU

 

3 COMENTARII

  1. Și dna Onofrei, amica lui Ciobanu și salariata a primariei, este dezvoltator imobiliar, sub umbrela maica-si. Ani de zile a supravegheat lucrările din timpul programului. Ciobanu a avut decenta și a demisionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here