Fiul primarului, venituri nedeclarate de 1.500.000 lei. „Juniorul” a fost angajat magazioner la primărie

@ Liviu Andrei Corobuță, fiul primarului din comuna ieșeană Lungani, nu a înregistrat și declarat către ANAF venituri obținute din activitatea comercială în sumă de 1.500.000 lei @ Inspectorii de la Antifraudă au descoperit faptul că Liviu Corobuță a achiziționat în perioada 2017-2021 produse alimentare, nealimentare precum și băuturi alcoolice de la Metro printr-un număr de 1.370 facturi fiscale @ Produsele erau vândute la barul pe care acesta îl deține în comună, dar documentele fiscale nu erau înregistrate în contabilitate @ În 2017-2021, Corobuță junior a obținut venituri ca angajat pe funcția de magazioner al Primăriei Lungani, unde tatăl este primar, având un salariu net ce a fluctuat de la 1.800 lei până la 2.500 lei pe lună @ Corobuță combate acuzațiile inspectorilor ANAF susținânnd că toată marfa achiziționată a fost pentru consumul propriu @ Un simplu calcul matematic ne arată că Liviu Corobuță ar fi cheltuit, în medie, 300.000 lei pe an pentru mâncare, băutură și alte produse nealimentare necesare în gospodăria proprie

În 2016, fiul primarului din Lungani, Liviu Andrei Corobuță, și-a deschis o afacere care are ca obiect de activitate comerțul. Acesta deține în satul Zmeu din comuna Lungani un bar și un magazin mixt ce funcționează într-o casă cu trei niveluri, proprietate personală. În 2022, Direcția Regională Antifraudă a verificat activitatea de comerț a Intreprinderii Individuale Corobuță Liviu Andrei, iar inspectorii au constatat că fiul primarului din Lungani nu a înregistrat și declarat către ANAF venituri obținute din activitatea comercială în sumă de 1.500.000 lei! Inspectorii antifraudă au descoperit faptul că Liviu Corobuță a achiziționat în perioada 2017-2021 produse alimentare, nealimentare precum și băuturi alcoolice de la Metro printr-un număr de 1.370 facturi fiscale însumând 1.476.654 lei. Documentele fiscale nu au fost înregistrate în contabilitatea intreprinderii individuale și nici nu au fost declarate la Fisc veniturile obținute ca urmare a comercializării produselor.

Practic, băiatul primarului din Lungani a vândut la negru marfa achizionată prin cele 1.370 de facturi, comițând acte de evaziune fiscală în formă continuată. Inspectorii au considerat că marfa achiziționată a fost vândută prin intermediul magazinului și al barului și au calculat taxele suplimentare ce trebuie achitate la bugetul de stat. Prin decizia de impunere nr. 11328/11.11.2022, Fiscul a stabilit în sarcina lui Corobuță un impozit pe venit suplimentar în cunatum de 11.765 lei, contribuții suplimentare la bugetele de sănătate și pensii în sumă de 29.062 lei și 6.949 lei TVA. La toate acestea se adaugă penalități pentru nedeclarare și dobânzi pentru neplata la termen.

De unde provin banii?

În august 2023, fiul primarului a dat în judecată Direcția Antifraudă Fiscală cerând anularea deciziei de impunere prin care i-a fost stabilită de plată suma de aproximativ 48.000 lei debit principal, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere. În plângerea înregistrată la Tribunalul Iași, Liviu Corobuță lansează o ipoteză care șochează prin prisma gogomăniei. Sfidând intelingența judecătorilor, fiul primarului susține că produsele în valoare de 1,5 milioane de lei au fost achiziționate din banii personali pentru consumul propriu! De ce spunem că apărările lui Corobuță se bazează pe o minciună sfruntată? Un simplu calcul matematic ne arată că Liviu Corobuță ar fi cheltuit, în medie, 300.000 lei pe an pentru mâncare, băutură și alte produse nealimentare necesare în gospodăria proprie! Adică 25.000 lei lunar! Câte familii din România, care trăiesc în mediul rural, cheltuie 25.000 lei în fiecare lună pentru mâncare și băutură? Poate că familia Corobuță din Lungani ar fi singura care și-ar permite acest lucru, însă de unde provin banii?! De unde a avut fiul primarului 300.000 – 350.000 de euro pentru a-i ”sparge” pe mâncare și băutură?

Angajat la Primăria lui tăticu pe 500 euro!

În toți acești ani, Liviu Corobuță nu a înregistrat venituri cât să acopere cheltuielile personale de 1,5 milioane lei! Așa cum spuneam, matematica este cel mai mare dușman al explicațiilor care frizează bunul simț. Pentru a-și putea permite cheltuieli de 1,5 milioane lei în 5 ani de zile, fiul primarului ar fi trebuit să câștige minim 300.000 lei/anual, respectiv măcar 25.000 lei în fiecare lună. Realitatea ne arată în schimb altceva. În 2017-2021, Corobuță junior a obținut venituri ca angajat pe funcția de magazioner al Primăriei Lungani, unde tatăl este primar, având un salariu net ce a fluctuat de la 1.800 lei până la 2.500 lei pe lună. Cât privește barul și magazinul din comună, veniturile oficiale declarate nu pot acoperi sumele pe care băiatul primarului a declarat că le-a cheltuit ca persoană fizică. Așadar, din venituri anuale oficiale care nu depășeșc 15.000 de euro nu poți cheltui 60.000 de euro! Să presupunem prin absurd că băiatul primarului chiar a cheltuit cei 1,5 milioane de lei din bani proprii, însă atunci pentru Liviu Corobuță apare o nouă problemă în relația cu Fiscul. Înseamnă că fiul edilului din Lungani a realizat venituri pe care nu le-a declarat. Iar taxarea veniturilor realizate și nedeclarate ca persoană fizică l-ar costa mai scump decât nota de plată stabilită de inspectorii de la Antifraudă.

Rareș Neamțu

12 COMENTARII

  1. Ar vrea să pară smărdoi. DAR VAI DE MAMA LUI. DACĂ acest individ arată așa CUM O ARĂTA t,Acsu. O mutră de BiDoN ÎnDoiT.
    CÎȚI MAI SÎNt că ăsta. În această țară. CÎND TE CONDUCE UN NEAMȚ, LA SITUAȚI DE URGENȚĂ un arab. Cum vrei să arate beizadele pRiMaRiLor

  2. Și totuși se ia vreo măsură? Nu! Porcul asta va genera alți porci că el, nesimțiți, fără respect pentru lege. Așa și ai lui trebuie trimiși cu bilet doar dus în Ucraina!

  3. Un sac de borhot învelit în haine de la sh.
    Un gunoi ce se pișă pe lege, anaf și poliție.
    Funcționari statului inutil de proști, lași și incompetenți.
    Asta e rețeta perfectă spre dezastrul unei țări.

  4. D-a de ma-sa care e tot angajata al primariei si in acelasi timp lucreaza la baru/magazinu cu pricina nu spuneti nik? Si-or fi unit veniturile ca sa cheltuiasca 25000 de lei pe luna pe mancare si bautura😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here