Fiul lui Comănescu, amendat pentru că „nu are bască”. Milionarii lui Chirica au imunitate

Miroase de la o poștă. Fiul lui Constantin Comănescu a fost amendat de către Primăria Iași pentru că ar fi lăsat în paragină un monument istoric. Municipalitatea ieșeană, dar și infuluenți oameni de afaceri din anturajul primarului Mihai Chirica, dețin imobile monumente istorice aflate în stadiu avansat de degradare. În aceste cazuri, legea nu se aplică în mod similar.

Constantin Comănescu jr., fiul cunoscutului fost milionar ieșean patron al Grupului de firme Pieta, atacă Primăria Iași după ce a fost sancționat contravențional. Într-o plângere penală adresată Parchetului, Comănescu junior îi acuză pe doi inspectori ieșeni, Florentin Leonte și Dan Țandură, de abuz în serviciu și fals intelectual, deoarece nu i-ar fi comunicat în termenul legal, la domiciliu, un proces-verbal referitor la aplicarea unei sancțiuni. În urma unor verificări efectuate în toamna lui 2018, pe str. Nicolae Gane 7, inspectorii Corpului de control al primarului i-au aplicat tînărului, o amendă de 7000 de lei, pentru că ar fi lăsat în paragină și degradare imobilul de la adresa menționată, acesta fiind considerat monument istoric. În replică, juniorul contestă sancțiunea în justiție și susține că ar fi fost înștiințat de amendă, cu o întârziere de cca 3 luni zile, de la decizia oficială. Referentul de specialitate Dan Țandură, din cadrul Primăriei Iași, va fi adus la Judecătorie, la interogatoriu, cu mandat de aducere, pe 24 martie 2020.

 

Bombă. Doi inspectori din Primăria Iași, Florentin Leonte și Dan Țandură, s-au pricopsit cu plîngeri penale pentru abuz în serviciu și fals intelectual deoarece nu ar fi respectat procedurile de afișare și de comunicare ale unui proces-verbal de constatare a unei contravenții. Conform site-ului Primăriei, Leonte deține funcția de referent de specialitate în cadrul Centrului de Informații pentru Cetățeni iar Țandură este inspector la Direcția Corpului de Control al Primăriei Iași. Plângerea penală împotriva celor doi funcționari a fost inițiată de către Constantin Comănescu junior, fiul cunoscutului om de afaceri cu același nume, patron al Grupului de firme Pieta, grup format din firmele Combeton, Remat și Pieta, un colos de fier vechi și betoane ajuns în prezent falimentar. Într-o plângere înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, avocatul lui Comănescu, Laurențiu Popa, arată că tînărul ar fi primit ilegal o amendă în valoare de 7000 de lei, pentru că ar fi lăsat în degradare și paragină un imobil situat pe str. N. Gane 7, acesta fiind clasificat drept monument istoric. De menționat este faptul că, la adresa menționată, figurează și domiciliul băiatului lui Comănescu senior, Constantin.

Comănescu: ’’Transmiterea corespondenței a fost deficitară’’

Familia Comănescu le-a spus anchetatorilor că, în urma urma unui control efectuat de Primărie, tînărul a fost amendat deoarece nu ar fi inițiat un demers concret și un plan de restaurare, consolidare, întreținere și reparații  a casei de pe Nicolaie Gane 7, aflate în proprietatea familiei. Mai mult, la final, a fost întocmit un proces-verbal de constatare a contravenției însă documentul cu pricina ar fi ajuns în posesia contravenientului  (n.r. – Comănescu) cu cca 3 luni întîrziere. Totodată, s-ar fi săvîrșit o serie greșeli impardonabile la afișarea și transmiterea corespondenței către domiciliul celui amendat, principalii vinovați de această comunicare deficitară fiind indicați cei doi referenți de specialitate din Primăria Iași, și anume Florentin Leonte și Dan Țandură. ’’Consider că cei doi funcționari au întocmit în fals procesul-verbal de afișare a contravenției, cu aproape 3 luni de întîrziere, făcând practic imposibilă contestarea legală a amenzii’’, susține Comănescu junior, prin intermediul apărătorului său.

Un imobil aflat pe lista monumentelor istorice

Povestea amenzii aplicate de inspectorii Primăriei Iași a început în toamna lui 2018. Pe 26 octombrie 2018, Corpul de control al primarului Chirica, a verificat un imobil clasificat monument istoric, amplasat pe str. N. Gane 7, la această clădire fiind trecută și adresa de domiciliu al lui Constantin Comănescu junior, fiul cunoscutului afacerist. La finalul verificărilor, agentul constatator Andreea Cotună, din cadrul Corpului de control al Primăriei, a stabilit că, la imobilul cu pricina nu ar fi fost efectuate lucrări de conservare, consolidare, restaurare, întreținere și reparații curente, clădirea respectivă fiind clasificată în lista monumentelor istorice. Pe motiv că imobilul fusese lăsat în paragină, Comănescu junior a fost amendat cu 7000 de lei potrivit Legii 422/2001. În același proces-verbal de contravenție, inspectorii Primăriei au dispus demararea unor lucrări rapide de întreținere, reparație și consolidare. Numai că, persoana sancționată ar fi primit documentul constatator, din partea funcționarilor ieșeni, însărcinați cu afișarea și comunicarea actelor, cu o întîrziere de cca 3  luni de zile, mai precis pe 4 ianuarie 2019. Ulterior, nemulțumit de sancțiune dar mai ales de întîrzierea nejutificată a acesteia, Comănescu a făcut contestație în instanță. Mai mult, tînărul și-a angajat avocat și a făcut plîngere la Parchet împotriva inspectorilor Florentin Leonte și Dan Țandură, pe care i-a acuzat de abuz în serviciu și fals intelectual.

’’Am mari suspiciuni. Amenda este nefondată și tendențioasă’’

’’La data de 4 ianuarie 2019, am găsit în cutia poștală din clădirea situată pe str. N.Gane 7, aflată în proprietatea mea, un proces-verbal de înștiințare. Am constatat că documentul a fost trimis cu o întârziere de 3 luni de zile. M-am deplasat la sediul Primăriei pentru a vedea ce s-a întîmplat, iar aici mi s-a comunicat, de către referentul de specialitate Florentin Leonte, și în prezența inspectorului Dan Țandură, de la Direcția Corp Control, că actul de contravenție ar fi fost afișat la data de 11 decembrie 2018, dar pe care au l-am descoperit în cutia poștală tocmai în ianuarie 2019. Citind documentul, am aflat cu stupoare că, de fapt, procesul-verbal de contravenție nu ar fi fost transmis la domiciliul meu de pe N. Gane, cu confirmare de primire, ci s-ar fi menționat destinatar ’’mutat’’ astfel încât transmiterea corespondenței nu a fost avizată legal. Menționez că, eu, personal, îmi ridic periodic corespondența din cutia poștală, și am mari suspiciuni în ceea ce privește respectarea procedurii de anunțare. Acest motiv mă face să cred că acest mod de lucru deficitar e de fapt o practică curentă a funcționarilor din Primărie, pentru ca, contravenientul să nu mai poată formula contestație în termenul prevăzut de lege. Consider că, sancțiunea este lovită de nulitate, deoarece funcționarii menționați nu au putut proba data afișării acesteia. Mai mult, agentul constatator a dat dovadă de superficialitate dorind doar să aplice o sancțiune, fără a aprecia situația de fapt și fără a urmări aplicarea corectă a legii. Referitor la acele lucrări de reparație, întreținere și consolidare  a imobilului respectiv, acestea trebuiesc făcute doar de o firmă specializată în domeniu, și în nici un caz pe timp de iarnă, cum era atunci. Noi, între timp, am contactat un arhitect care urmează să întocmească proiectul și documentația în vederea demarării lucrărilor de restaurare. De altfel, în data de  10 ianuarie 2019, am solicitat de la Primăria Iași, eliberarea unui certificat de urbanism pentru începerea consolidării imobilului de pe N. Gane 7. Procesul-verbal de constatare a contravenției este tendențios, superficial și nefondat. În atare situație, solicităm anularea amenzii’’, a explicat Comănescu, prin intermediul apărătorului său, avocatul Laurențiu Popa.

’’Lăsarea acestor clădiri în degradare afectează patrimoniul cultural’’

De cealaltă parte a baricadei, juriștii primarului Mihai Chirica solicită respingerea plângerii lui Comănescu junior, ca tardivă. ’’Procesul-verbal i-a fost comunicat contravenientului pe 5 noiembrie 2018, plicul cu ștampila poștei fiind returnat, după care, pe 11 decembrie 2018 s-a procedat la afișarea documentului la domiciliul acestuia. Plîngerea formulată de petent (n.r.-Comănescu) a fost înregistrată la instanță la data de 23 ianuarie 2019. S-a stabilit în mod clar că, proprietarul imobilului de pe N. Gane 7, nu a efectuat nici o lucrare minimă de conservare, consolidare, restaurare, întreținere și reparație deși clădirea se regăsește pe lista monumentelor istorice. Fapta a fost sancționată în mod corect potrivit Legii 422/2001. Considerăm că, astfel de clădiri necesită mai multă atenție dat fiind vechimea lor și nicidecum ele nu trebuiesc cumpărate doar în alte scopuri ori interese financiare. Lăsarea acestor imobile în degradare afectează patrimoniul cultural al Municipiului Iași.  Comănescu a fost somat să ia măsurile care se impun dar a ignorat total acest lucru. Mai mult, acesta nu a ridicat la timp nici corespondența de la Oficiul Poștal. Sancțiunea care a fost aplicată este una corectă și legală din toate punctele de vedere’’, susțin juriștii Primăriei Iași, într-o întâmpinare parafată de Cristina Daniela Oțeleanu, directorul-executiv al Direcției Juridice, și contrasemnată și de edilul-șef.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here