Firma pușculiță a PNL cere, ieșenii plătesc! În anul electoral 2024, taxa de salubrizare crește din nou

Toate primăriile din județul Iași vor plăti mai mulți bani pentru salubrizare. Majorarea taxei va fi de cel puțin 8 procente, după ce în martie 2023 aceasta fusese din nou majorată cu 20%. Creșterea prețului se face la solicitarea firmei Edil Industry SRL, care deține monopolul pentru activitatea de sortare, transfer, compostare și tratare mecano-biologică a deșeurilor din județul Iași. Firma este deținută de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL Adina Gîrjan. Primarii au fost puși în fața faptului împlinit, fiind practic obligați să accepte majorarea tarifului, ca „dispoziție pe linie de partid”. De pe urma creșterii tarifelor pentru salubritate, câștigă doar firmele private: Edil Industry și Girexim Universal, care se ocupă de preluarea și transportarea gunoiului de la populație. Ultima dintre aceste firme se plângea primarilor că tarifele nu acoperă costurile de operare, însă în 2022 a înregistrat un profit de peste 23.000.000 lei la o cifră de afaceri de peste 86.000.000 lei. „Ar fi indicat să sorteze mai mult, crește și procentul, doar că lasă totul în baza noastră. Doar trimit niste mașini, folosesc containerele publice, toate luate pe proiect UE, și nu fac decât să încaseze. Ne bagă nouă pe gât piederile lor, a spus un primar PNL, care a solicitat să nu îi fie divulgată identitatea.

Scandal cu repetiție pe taxele privind salubrizarea și colectarea deșeurilor din județul Iași. Taxa de salubritate plătită de ieșeni va fi majorată și anul acesta în beneficiul firmei soțului subprefectei PNL și a partenerilor acestuia, după același principiu ca și cel de anul trecut, spre nemulțumirea a zeci de primari. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) Iași, entitate care teroretic gestioneză situația deșeurilor din județ, a răspuns cu promptitudine la solicitarea firmei Edil Industry SRL, controlată de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL Adina Gîrjan, și a dispus majorarea tarifelor de salubritate în beneficiul societății și a partenerilor acestuia, pe spatele primăriilor din județ și implicita a populației.

Gîrjan cere majorarea prețurilor, primăriile nu au nici un beneficiu

ADIS a convocat ședința adunării generale ieri, 18 ianuarie 2023, la sediul CJ Iași, pentru aprobarea ajustării tarifelor de sortare, transfer, compostare și tratare mecano-biologică, tarife solicitate de asocierea Sorain Cecchini Tecno Espana Slu- Iasicon SA-Edil Industry SRL, cereri făcute încă din toamna anului trecut de firma administrată de soțul subprefectei PNL.

„Cererile de ajustare a tarifelor de sortare a deșeurilor de hârtie, carton, metal, plastic și sticlă colectate separat nr.1792/ 15.09.2023, de compostare biodesțuri colectate separat nr.1793/ 15.09.2023, de transfer al deșeurilor reziduale nr.1794/15.09.2023, de transfer al deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă nr.1795/15.09.2023 și de tratare mecano-biologică a deșeurilor  reziduale în instalațiile integrate de tratare nr.1791/ 15.09.2023, aferente activităților de salubrizare din contractul de delegare prin concesiune a operării stațiilor de transfer și a instalațiilor de tratare a deșeurilor municipale în județul lasi au fost transmise de Edil Industry SRL, în calitate de lider al asocierii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prețuri mai mari la gunoi pentru ieșeni! Banii se duc în pușculița firmei liberale

ADIS Iași și firma lui Gîrjan au motivat majorarea pe baza indicelui prețului de consum (IPC), creșterea de preț fiind însă introdusă după ce primăriile au aprobat deja taxele și impozitele locale.

Prin actualizarea cheltuielilor de exploatare cu indicele prețului de consum total, tariful pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor reziduale în instalațiile integrate de tratare a fost ajustat de la 139,58 lei/tonă la 150,15 lei/tonă, tariful pentru sortarea deșeurilor de hârtie, carton, metal, plastic și sticlă colectate separat a fost ajustat de la 251,00 lei/tonă la 271,29 lei/tonă, tariful pentru compostare biodeșeuri colectate separat a fost ajustat de la 160,82 lei/tonă la 173,80 lei/tonă, tariful pentru transferul deșeurilor reziduale a fost ajustat de la 92,08 lei/tonă la 99,53 lei/tonă și tariful pentru transferul deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă a fost ajustat de la 142,10 lei/tonă la 153,64 lei/tonă, se arată în documentul înaintat adunării generale.

Primarii se revoltă: „Ei se gândesc numai la profitul lor”

Asocierea Edil Industry SRL – Sorain Checcini Tehno Espana Slu – Iasicon SA a câștigat licitația pentru administrarea stațiilor de tratare a deșeurilor din județul Iași, valoarea contractului semnat fiind estimată la circa 40 milioane de euro. La mijloc a intrat și operatorul Girexim Universal, firma criticată din ce în ce mai des de primarii din județ pentru că nu respectă graficul de ridicare a gunoiului.

Majorarea ar fi de 8,07%, conform documentelor, însă primarii arată că pe parcursul anului sumele vor crește.

Este exact principiul de anul trecut, au majorat fără să ia în calcul toate aspectele. Ei măresc suma și noi nu putem face față la cheltuieli și atunci mergem iar la oameni și mărim taxele. Problema e că deja am aprobat taxele pe anul în curs și nu putem să băgăm altele noi, am încălca legea. Înțeleg că avem nevoie de reciclare, de cineva care să ia deșeurile, da ei nu ne tratează ca parteneri, ci se gândesc numai la profitul lor, a spus un primar liberal din judet, care însă nu a vrut să-și divulge numele de teama represaliilor oamenilor lui Costel Alexe.

Firmele care se ocupă de gunoiul din județ au avut profit uriaș

Nu doar firma lui Gîrjan va beneficia de venituri mai mari. Și operatorul Gierxim Universal va încasa fonduri mai mari, în ciuda faptului că primarii sunt tot mai nemulțumiți de serviciile oferite de această firmă. În 2022, Girexim a avut o cifră de afaceri de peste 86.000.000 lei și un profit de peste 23.000.000 lei. Și, culmea, reprezentanții firmei se plâng primarilor că tarifele actuale nu acoperă costurile de operare.

Edil Industry a avut în 2022 o cifră de afaceri de 13.700.000 lei și un profit de 213.000 lei, societatea înregistrând datorii de peste 14.000.000 lei.

Primăriile sunt obligate să acopere cu banii lor banii ajunși la Gîrjan

Primarii arată și faptul că majorările cerute nu sunt pe deplin justificate, iar comunitățile sunt nevoite să acopere sumele cu bani de la bugetul local.

Ei nici măcar nu fac selectarea până la căpat. Sunt oameni care mai amestecă reciclabilele cu menajerul, însă cei care trebuie să se ocupe de acest lucru, nu mai sortează. Ar fi indicat să sorteze mai mult, crește și procentul, doar că lasă totul în baza noastră. Doar trimit niste mașini, folosesc containerele publice, toate luate pe proiect, și nu fac decât să încaseze. Ne bagă nouă pe gât piederile lor, a spus un alt primar din județul Iași.

Mai bine de 50 de primari din județ au acceptat tacit cererea ADIS Iași, astfel încât proiectul impus de firma lui Gîrjan a trecut fără probleme.

Vlad ROTARU

Ieșeni, strângeți cureaua! PNL are nevoie de banii dumneavoastră! Taxa de salubrizare crește pentru firma-pușculiță a partidului

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here