Fiica chirurgului Budurcă cere 20.000 de euro daune morale de la UMF, deoarece nu i s-a permis să fie colegă cu soțul

Andreea-Iustina Budurcă, fiica cunoscutului medic chirurg, Radu Budurcă, specialist in Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și arsuri, a dat in judecată conducerea UMF Iași deoarece i-a fost respinsă cererea de transfer la grupa de studiu în limba română, unde învață logodnicul său. Tânara este studentă în anul 3 la Medicină,la grupa de engleză, și plătește o taxă anuală de studiu în valoare de 5.000 de euro. La sfârșitul lui septembrie 2019, Andreea a obținut un aviz favorabil de transfer la o altă grupă unde studiaza viitorul său soț, însă după numai două săptămâni, rectorul instituției de învățământ superior medical a revenitasupra deciziei și a respins solicitarea. Considerându-se umilită și tratată în bătaie de joc, tânăra le cere șefilor UMF daune morale în valoare de 20.000 de euro și-l acuză pe rectorul Viorel Scripcariu că,,legea nu îi dă dreptul să modifice o decizie stabilită anterior prin vot, in cadrul ședinței Consiliului de Administrație,,. Eu am făcut toate demersurile legale și necesare transferului. Am vrut doar să fiu alături de logodnicul meu cu care urmează să mă căsătoresc. Nu am făcut rău nimănui. În momentul când am aflat de anularea transferului am suferit un soc și am plâns. Acest transfer s-a dovedit a fi un adevărat calvar atât pentru mine,t și pentru familia mea,, s-a plâns studenta, într-o plângere adresată judecătorilor.        

Un transfer aparent banal, de la o grupa de învățământ la alta, fara nici un fel de diferente ori examene in plus, s-a transformat intr-un calvar pentru o studenta in anul III la Medicina. Andreea-Iustina Budurca, fiica medicului chirurg Radu Budurca, specialist in Chirurgie plastica si Arsi, a dorit sa se mute la grupa de studenti unde invata viitorul sau sot, pentru a-i fi alaturi acestuia, insa a fost obligata sa indure o mare nedreptate si umilinta. Pe 30 septembrie 2019, in urma unei solicitari, tinara a obtinut acordul prealabil al factorilor decizionali din cadrul Consiliului de Administratie al UMF Iasi, de a se transfera, de la grupa sa de studiu in limba engleza, la o alta grupa de studiu in limba romana, acolo unde erau presteaza mai multi colegi de liceu, dar mai ales logodnicul si viitorul sau sot. La inceput, solicitarea (n.r.- denumita pompos Mobilitate Academica Definitiva) a primit unaviz favorabil si totul parea ca va fi in ordine,mai ales ca Andreea s-a prezentat timp de doua saptamini la cursuri, alaturi de noii sai colegi, si-a indeplinit obligatiile de student si nu a inregistrat nici o absenta. Ulterior insa, la data de 14 octombrie 2019, ea a fost chemata la decanatul UMF, unde, fara nici o explicatie, i-a fost inminata o decizie de modificare a transferului. Altfel spus, fetei i s-a comunicat, negru pe alb, ca transferul i-a fost anulat si ca este nevoita sa se se intoarca acolo de unde a plecat, adica la sectia de studiu in limba engleza.    

,,Am suferit si am plins zile intregi. Doream sa fiu alaturi de logodnicul meu”

,,In acel moment, am suferit o stare de soc pentru ca nu stiam ce se intimplase si care era motivul pentru care s-a revenit asupra acestei decizii. Mi s-a facut rau si l-am chemat pe tatal meu la facultate pentru ca nu puteam sa-mi revin din soc si plins. Apoi, a urmat o perioada indelungata in care am suferit foarte mult, atit eu, cit si logodnicul si familia mea. Acest transfer a fost un calvar pentru mine si consider ca am fost umilita. Pe fondul incertitudinii prezentarii mele la cursuri pina la transferul dosarului meu la sectia de straini, a realocarii mele la grupa unde am activat si a suferintei mele, parintii mei care se aflau in aceeasi stare au solicitat verbal cadrelor didactice o motivare initiala a celor intimplate si o revenire la normalitate a situatiei mele scolare. Practic, in cele doua saptamini, nu am frecventat cursurile la fosta mea grupa, iar toti au avut un comportament jignitor la adresa mea. Am fost pusa sa ma justific in fata amfiteatrului si a colegilor de la sectia de straini ca ,,ce mai caut eu acolo,, toate acestea in conditiile in care familia mea plateste cite 5000 de euro pe an scolarizarea. Mentionez faptul ca transferul meu la grupa de studiu in limba romana fost perfect legal si in conditiile legii. Nu am dorit sa mi se faca nici un fel de favoare dar astfel de transferuri au fost facute si in anii precedenti la UMF Iasi. Acordarea daunelor solicitate de mine – cca 20.000 de euro, se intemeiaza pe faptul ca, in urma acestui incident nefericit, am suferit o vatamare majora prin umilinta la care am fost supusa in mod gratuit in fata colegilor asa cum reiese din situatia prezentata. In plan personal, am avut de suferit pentru ca nu mi s-a permis sa invat alaturi de logodnicul meu cu care locuiesc din anul I si cu care urmeaza sa ma casatoresc precum si faptul ca ma integrasem in colectivul  in care se afla fostii colegi cu care ma cunosc din liceu,, s-a plins Andreea,magistratilor de la Tribunalul Iasi.

Despagubiri morale majorate la 30.000 de euro

In demersul initiat, tinara mai arata faptul ca aceasta situatie a avut un impact negativ major asupra familiei, prin prisma faptului ca, tatal sau este cunoscut in mediul academic medical, fiind chirurg si fost cadru didactic universitar la UMF Iasi. In masura in care veti admite cererea noastra,  va rugam sa obligati conducerea UMF Iasi sa ma transfere la sectia in limba romana imediat si nu la inceputul anului urmator de studiu, iar daunele morale sa-mi fie achitate imediat prin virament bancar. In cazul in care judecata va fi prelungita iar eu nu voi mai fi studenta, daunele morale sa fie majorate la suma de 30.000 de euro, a conchis, in final studenta. In demersul juridic impotriva conducerii UMF Iasi, tinara este asistata si sprijinita de ruda sa, Magda Eugenia Budurca, cunoscut notar public.

UMF Iasi: ,,S-au respectat normele legale din Carta Universitara”

Prin Decizia 1011/14 octombrie 2019, in urma sezizarii in oficiu, rectorul UMF Iasi, Viorel Scripcaru, a revenit asupra cererii de transfer a studentei Andreea Budurca, si i-a anulat acesteia transferul, de la grupa de studiu in limba engleza, catre grupa de studiu in limba romana. Urmare a acestei nedreptati, tinara a facut contestatie sustinind ca actul de anulare a transferului sau nu ar fi fost intocmit legal,insa nu a avut succes. Fiica chirurgului Budurca e convinsa insa ca rectorul a gresit flagrant, iar institutia pe care o reprezinta acesta se apara cu niste puncte de vedere care cuprind doar trimiteri puerile la norme inexistente ori inaplicabile spetei in cauza. In replica, juristii UMF Iasi fac trimitere la regulamentul intern al institutiei si la existenta unor anumite neconcordante in aplicarea unor norme. Mai mult, rectorul Scripcariu invoca respectarea cu strictete a legislatiei in vigoare si arata ca decizia finala a apartinut Consiliului de Administratie al institutiei de invatamint superior medical, care ar fi actionat in conformitate cu articolul 13 al Cartei Universitare.

Bianca CRISTEA

1 COMENTARIU

  1. Doamna ziaristă a deschis un subiect foarte mustos si cu ceva iz penal!
    Cazul asta e însă vârful icebergului grămezii de beizadele de cadre didactice de la UMF, intrate pe usa din dos la Medicina, pe locurile de studenți străini, cu taxe plătite de taticu’. Loazele astea n-au facut nimic la examenul de admitere, exact cum e cazul domnișoarei din articol. Dacă ai 3 minute sa cauti pe net, o sa găsești ca la simulare la examenul de admitere din 2017 fatuca a luat 4,50… În schimb, uita repede cum a intrat în facultate si incearca cu procese sa-si faca pierdută urma cu totul… Acus o sa scape si de taxa, peste puțini ani o sa o vedeti mare cadru didactic universitar, după modelul intalnit in toate catedrele UMF.
    Succes la subiectul asta mustos, cu rezultate nebanuite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here