Fals grosolan la o licitatie ApaVital! Miza: un contract de 8 milioane de lei

In incercarea de a pune mana pe un contract de 8 milioane de lei, o firma din Botosani a prezentat documente false la licitatie @ Pentru a dovedi experienta similara, reprezentantii Victor Construct au depus un contract fals semnat pentru realizarea unei retele de apa in Italia, in zona Rimini @ Regia italiana de apa-canal a comunicat insa ca acel contract nu exista si ca persoanele a caror semnaturi apar pe document sunt fictive @ Firma magnatului Victor Mihalachi din Botosani a fost condamnata penal pentru fapte similiare, deoarece a depus un contract fals la licitatia organizata de Ministerul Justitiei pentru ridicarea Palatului de Justitie din Iasi @ Numele lui Mihalachi si al firmei sale, Victor Construct, apar si intr-un dosar instrumentat de DNA Suceava ce vizeaza fapte de luare si dare de mita

Fals grosolan descoperit la o licitatie organizata de ApaVital SA pentru atribuirea unui contract de 8 milioane de lei. Autorul scamatoriei este Victor Mihalachi, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Botosani, patronul Victor Construct SRL. Aceasta este de altfel si firma prin intermediul careia Mihalachi a incercat sa puna mana pe cele 8 milioane de lei, puse la bataie de ApaVital SA pentru reabilitarea statiei de tratare din Harlau si pentru extinderea retelei de apa si canalizare din aceeasi localitate.

La licitatie s-au inscris mai multe firme, insa firma Victor Construct a fost cea care a contestat procedurile de atribuire a contractului. Firma din Botosani a depus contestatie dupa contestatie, blocand proiectul vreme de aproape doi ani de zile.

Confirmarea falsului a venit din Italia

Pentru a dovedi experienta similara in lucrari ale retelelor de apa si canalizare, Victor Construct a depus la ApaVital o copie a unui contract semnat de operatorul de apa-canal din Bologna, Grupo Herra Spa, si o firma italiana Impregen SRL. Documentul ar fi trebuit sa ateste ca firma Victor Construct in asociere cu italienii de la Impergen SRL au executat lucrari similare la reteaua de apa si canalizare din zona Bellaria – Igea Marini si Rimini.

Cei care au orchestrat acest fals nu s-au asteptat ca ApaVital sa poata verifica autenticitatea acestui contract.

Insa, acest lucru s-a intamplat, iar italienii de la Grupo Herra Spa au raspuns solicitarii ApaVital, informand ca acel contract depus de Victor Construct SRL este un fals ordinar. Intre societate furnizoare de apa din Italia si firma Impregen SRL nu a existat vreun contract, iar persoanele care au semnat acel document nu exista.

„Contractul transmis in anexa la aceasta comunicare NU corespunde vreunui contract semnat de Hera Spa. Societatea Impregen SRL NU a fost niciodata contractanta a lui Hera Spa si NU este o societate autorizata de Hera Spa. Printre reprezentantii Hera Spa nu se afla niciun Carlo Schiavo sau Raffaela Tumiati”, se arata in raaspunsul oferit de societatea italiana catre ApaVital.

Recidivisti! Victor Construct, condamnata pentru falsuri la licitatii

Firma lui Victor Mihalachi si un angajat al acestuia au mai fost condamnati pentru ca au depus documente false la licitatia organizata pentru construirea Palatului de Justitie Iasi.

„Condamna pe inculpata persoana juridica SC Victor Construct SRL Botosani pentru savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale la pedeapsa de 10.000 lei amenda; uz de fals la pedeapsa de 10.000 lei amenda. Aplica inculpatei pedeapsa cea mai grea de 10.000 (zece mii) lei amenda si pedeapsa complementara a interzicerii de a participa, direct sau indirect, la procedurile de achizitii publice pe o perioada de 1 an”
Potrivit rechizitoriului, Gheorghe Solcan a fost imputernicit sa reprezinte societatea la licitatia organizata de Ministerul Justitiei, in anul 2011, pentru constructia Palatului de Justitie din Iasi. Printre conditiile de participare la licitatie se numara si dovedirea derularii a cel putin un contract similar in valoare de peste zece milioane de euro. In oferta societatii Victor Construct SRL a fost depus un proces verbal de receptie, din iulie 2009, al unor lucrari efectuate la Complexul Rezidential Green Hills din Piatra Neamt. Iar actul respectiv, care dovedea ca firma a derulat un proiect in valoare de 11.357.000 de euro, a fost depus la dosar.

Reprezentantii Ministerului Justitiei au avut ceva suspiciuni si au cerut verificarea documentelor depuse de Victor Construct, iar rezultatul a aratat ca firma din Botosani a semnat un proces verbal de receptie a unor lucrari in valoare de doar 14.408.121 de lei si nicidecum pentru suma de 11.357.000 de euro.

Pentru ca reprezentantii Victor Construct au sustinut ca actul depus la dosar este real, in cauza s-a dispus si efectuarea unei expertize, iar rezultatul a fost clar: documentul este fals.

De asemenea, Mihalachi este cercetat intr-un alt dosar instrumentat de DNA Suceava pentru ca ar fi oferit mita pentru a facilitarea unor contracte publice.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here