Falimentarul restaurant Escape de pe Elena Doamnă, pont imobiliar de milioane de euro

Ionela Pohrib, lichidatorul judiciar al SC Corola SRL, firmă declarată în stare de faliment încă din anul 2011, a acționat în judecată Municipalitatea ieșeană pentru a deveni proprietar cu acte în regulă pe un teren în suprafață de 1120 mp, și a locației unde funcționează Restaurantul Escape. Defuncta Corola a aparținut afaceristului Vasile Crăcană, actualul patron al Escape, cel care a încheiat un contract de concesiune cu Primăria în 1996. În acțiunea judecătorească, lichidatorul le solicită magistraților să constate dreptul de proprietate a casei de insolvență  asupra locației de 200 mp, compusă din parter și mansardă. În zona Elena Doamna, un singur metru pătrat de pămînt ajunge chiar și la 1000 de euro, deci valoarea terenului cu pricina depășește cu mult 600.000 de euro.

Război în justiție între Primăria Iași și lichidatorul judiciar al firmei Corola SRL, Ionela Pohrib, societatea ieșeană aflîndu-se în faliment din anul 2011.  Într-o acțiunea înaintată Judecătoriei, Pohrib le cere magistraților să constate dreptul de proprietate al lichidatorului asupra Restaurantului Escape, în suprafață de 195,36 mp, construcție compusă din parter și mansardă, plus terenul aferent în suprafață de 1120 mp. De asemenea, lichidatorul mai dorește ca instanța să-i constate dreptul real de folosință asupra terenului menționat, plus dreptul de grănițuire, conform unui contract de concesiune semnat și parafat cu reprezentanții Municipalității ieșene încă din anul 1996. Falimentara SC Corola SRL Iași a aparținut omului de afaceri Vasile Crăcană, în anii 2000 firma avînd un număr de 12 angajați și o cifră de afaceri de 800.000 de lei. În august 2011, magistrații Tribunalului Județean-Secția comercială și de contencios-administrativ au declarat falimentul total al firmei Corola, constatînd că situația debitelor totale nu permite reorganizarea societății. De redresarea SC Corola SRL s-a ocupat atunci Cabinetul individual de insolvență Ionela Pohrib însă toate încercările de redresare a situației financiare a acesteia au eșuat. Pe vechiul edificiu al falimentarei Corola, de pe strada Elena Doamna 50,  a fost construită o nouă locație cu bar și restaurant cunoscută sub denumirea de Escape. Restaurantul este administrat în prezent de Vasile Crăcană, patronul falimentarei SC Corola SRL, cel care a semnat în 1996  toate actele și documentele de concesiune cu oficialii Primăriei ieșene.

,,Stăpânim terenul din 1996 și vrem să devenim proprietari legali,,

,,Prin acel contract de concesiune, firmei Corola SRL i s-a transmis concesiunea pentru o suprafață de teren de cca 1120 mp. Pe acest pămînt, firma a edificat o construcție reprezentînd spațiu comercial de aproximativ 200 mp, compusă din parter cu o suprafață utilă de 124,92 mp precum și o mansardă de 70,44 mp. Pe o suprafață totală de 1461 mp din zonă există însă și alte construcții dar care nu fac obiectul acestui litigiu. Dreptul nostru real de folosință este doar pentru suprafața de 1120 mp. Menționăm că, în numeroase rînduri, noi am solicitat reprezentanților Municipalității, eliberarea de copii-xerox de pe schițele aferente contractului de concesiune, însă nu am primit nimic. Grănițuirea solicitată de noi este absolut necesară pentru intabularea contractului de concesiune în Cartea Funciară a UAT Iași, în vederea continuării demersului privind intabularea legală a construcției din Elena Doamna 50.  Restul suprafeței de teren de pînă la 1500 mp aparține Primăriei și nu face parte din suprafața specificată în contractul nostru de concesiune, fiind probabil obiectul unor acte juridice încheiate anterior sau ulterior momentului încheierii documentului,, a explicat, în acțiunea judecătorească, lichidatorul judiciar Ionela Pohrib. Pe parcurs, cabinetul de insolvență și-a schimbat însă denumirea în EVOPLAN INSOLV IPURL iar Pohrib l-a desemnat ca să reprezinte firma în instanță pe consilierul juridic Crina Beldiman. Un nou termen de judecată în acest proces a fost stabilit pe 22 aprilie 2020, dată la care expertul Gabriela Hîrlăuanu, specialist în domeniul topo-cadastral va trebui să finalizeze și să depună obligatoriu un raport final de expertiză, sub sancțiunea primirii unei amenzi judiciare.

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here