Faliment: Primăria Pașcani plătește rate și dobânzi pentru un credit-fantomă de 2 milioane de euro

Primăria Pașcani a împrumutat 11.000.000 de lei pentru investiții, dar nu a folosit banii @ În schimb, a plătit rate și dobânzi de 3,8 milioane lei doar pe parcusrul unui an de zile @ Este ca și cum o familie împrumută bani pentru a achiziționa un produs, spre exemplu un autoturism, nu cumpără mașina, dar achită vreme de mai mulți ani ratele și dobânzile @ Modul în care a gestionat primarul PNL Marius Pintilie acest credit este criticat de un control al Curții de Conturi finalizat la sfârșitul anului trecut: „(…) scopul pentru care aceste resurse au fost angajate nu se reflectă în stadiul actual al obiectivelor de investiții ce se doresc a fi finanțate” @ Cele peste 2.000.000 de euro trebuiau folosite pentru cofinațarea a două proiecte de interes local: construirea unui cimitir nou și reamenajarea Pieței „Strada Ceferiștilor” @ Lucrările la Piață trebuiau finalizate în mai 2022, dar pe 4 ianuarie 2024, Primăria Pașcani a majorat valoarea contractului cu 48,27%, de la 6.000.000 lei la 8.900.000 lei @ Contractul se derulează sub umbrela PNL @ Primăria Pașcani este condusă de liberalul Marius Pintilie, iar contractul pentru reamenajarea pieței a fost încredințat unei asocieri formată din firmele Ungureanu Trans SRL și Artehnis SRL, ultima deținută de Ciprian Cozmanciuc, fratele deputatului PNL de Neamț, Mugur Cozmanciuc @ Curtea de Conturi a impus termen petru finalizarea investițiilor finanțate din credit 31 martie 2024, dar la noul cimitir abia a fost montat gardul

Un control al Curții de Conturi finalizat printr-un raport înregistrat la sfârșitul anului trecut a scos la iveală modul total ineficient prin care Primăria Pașcani, condusă din toamna lui 2020 de către liberalul Marius Pintilie, a utilizat fondurile publice. Auditorii au atras atenția asupra faptului că un împrumut de aproximativ 2 milioane de euro contractat de către municipalitatea pășcăneană a fost utilizat într-un mod care sfidează prinicipiile economice dar și cele de logică elementară. S-a ajuns în situația ca de la bugetul local să fie plătită în decursul unui an de zile suma de 3,8 milioane lei (o tremie din valoarea împrumutului) pentru rate și dobânzi, fără ca din suma împrumutată să se fi folosit vreun leu.

Împrumutul a fost acordat de către Trezoreria Statului în condiții avantajoase, gândite special pentru ca unitățile administrative teritoriale să folosească fondurile pentru proiecte de dezvoltare locală.

În cazul Primăriei Pșacani banii au fost solicitați pentru a fi cofinanțate două proiecte pe care administrația condusă de primarul liberal Marius Pintilie le-a considerat prioritare pentru comunitate.

În acest sens, Primăria Pașcani a răspuns la întrebările 7IAȘI, livrând și o mostră de umor negru involuntar: „ (…) două din cele mai așteptate investiții de către locuitorii municipiului Pașcani sunt:

  1. Amenjare cimitir nou;
  2. Reamenajare piață, str. Ceferiștilor”.

Curtea de Conturi a remarcat că, deși pentru cele două proiecte au fost atrase fonduri, investițiile nu au fost derulate.

Mai precis, proiectul privind reabilitarea Piața Strada Ceferiștilor trebuia finalizat în luna mai a anului 2022, în condițiile în care contractual de execuție a fost încredințat încă din februarie 2021.

Cel de al doilea proiect, înființarea unui cimitir nou, este de asemenea în întârziere. Contractul de a fost încredințat în august a anului trecut, iar până la această data a fost realizat doar gardul viitoarei necropole.

 

Curtea de Conturi: „nerespectarea principiilor de eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice”

Raportul de audit financiar încheiat de Curtea de Conturi pe 17 noiembrie 2023 critică în termeni duri modul păgubos în care a fost gestionat împrumutul acordat de stat în condiții avantajoase pentru finanțarea celor două proiecte ale Primăriei Pașcani. Conform documentului, municipalitatea condusă de primarul Marius Pintilie a plătit rate și dobânzi cu o valoare însumată echivalentă cu o treime din valoarea creditului, fără să se folosească însă de banii împrumutați.

„Deși resursele atrase au fost contractate la costuri avantajoase, oferite de produsul de credit cu dobândă fixă pe toată perioada de creditare, scopul pentru care aceste resurse au fost angajate nu se reflectă în stadiul actual al obiectivelor de investiții ce se doresc a fi finanțate.

Cu privire la acest credit atragem atenția supra faptului că, pe de o parte, în conturile entității există disponibilități neutilizate de 10.999.700,69 lei, iar pe de altă parte, s-au plătit rate și dobânzi însumând 3.865.691 lei (rate de 3.300.000 lei și dobânzi de 565.691 lei), aspecte care arată nerespectarea principiilor de economicitate, eficiență și eficacitate în gestionarea fondurilor publice, întrucât rezultatele nu se reflectă într-o evoluție a stadiului obiectivelor de investiții pentru care s-a  contractat finanțarea”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii au făcut și o „recomandare”, care trebuie pusă în practică până la sfârșitul lunii martie a acestui an: „Efectuarea demersurilor în vederea derulării si finalizării obiectivelor de investiții astfel încât resursele angajate sa fie utilizate eficient, să genereze plus valoare. Termen: 31.03.2024”

Contract întârziat 20 de luni, dar majorat cu aproape 50%. Fratelui unui deputat PNL, printre beneficiari

Deși cele două proiecte cofinanțate din credit sunt în mare întârziere, fapt criticat și de către auditorii Curții de Conturi, actuala conducere a Primăriei Pașcani consideră că a reușit să facă ceea ce nu au reușit să realizeze toți primarii din ultimii 30 de ani.

„Aceste două obiective de investiții au fost promise, în ultimii 30 de ani, de către toate administrațiile ce s-au perindat la conducerea municipiului.

(…) Toate aceste motivații au stat la baza contractării împrumutului de 11.000.000 lei pentru cofinanțarea celor două obiective  de investitii, 5.000.000 lei pentru Reamenajare piață, str. Ceferiștilor și 6.000.000 lei Amenajare cimitir.

(…) În acest moment sunt semnate contracte de executie pentru ambele investiții, necesarul de finantare din bugetul local , suplimentar față de împrumutul contractat din Trezorerie, conform indicatorilor aprobați de CL și costul stabilit in urma licitațiilor, fiind de aproximativ 4.000.000 lei, pentru ambele obiective de investiții. Preconizăm că în urma graficelor de lucrări depuse de constructori împrumutul din Trezorerie va fi consumat în anul 2024, urmând ca obiectivele de investiții să fie finalizate în anul 2025, cu fonduri de la bugetul local”, se arată într-un răspuns semnat de către administratorul public al Primăriei Pașcani, Mihai Claudiu Bodoașcă.

Contractul pentru proiectare și execuție în privința reabilitării oboiectivui Piața Strada Ceferiștilor a fost încredințat pe 17 februarie 2021. Câștigătoare a procedurii a fost desemnată de către Primăria Pașcani asocierea firmelor Ungureanu Trans SRL și Artehnis SRL. Ultima dintre cele două societăți este deținută de către Ciprian Cozmanciuc, fratele deputatului PNL de Neamț Mugur Cozmanciuc. Valoarea contractului a fost de aproximativ 6.000.000 lei, iar termenul de execuție a fost de 15 luni, ceea ce înseamnă că lucrările trebuiau finalizate în lunile mai – iunie 2022. Deși lucrările au bătut pasul pe loc, la începutul acestui an, pe 4 ianuarie, Primăria Pașcani a publicat un nou anunț prin care a anunțat că valoarea contractului a fost majorată cu suma de 2,9 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 48,27 la sută față de valoarea inițială.

„Modificarea contractului a devenit necesară în urma unor circumstanțe pe care o autoritate contractantă care acționează cu diligență nu ar fi putut să le prevadă. DESCRIEREA MOTIVELOR: Creșterea prețurilor la materialele de construcție, actualizarea costurilor cu forța de muncă”, se arată în anunțul încărcat pe portalul electronic de achiziții publice.

Cel de al doilea contract pentru cofinanțarea căruia a fost contractat îmrpumutul a fost încredințat abia în luna august a anului trecut. Acesta are o valoare de 5,9 milioane lei și un termen de execuție de 24 de luni.

Asocierea de firme către care a fost încredințat contractul, Oli Construct SRL și Marvio SRL, trebuie să amenajeze un cimitir de la zero pe un teren aflat la periferia municipiului Pașcani. Drumul care duce către viitorul cimitir nu a fost vreodată amenjat de către Primărie, gropile fiind astupate cu piatră spartă. Până în prezent, constructorii nu au reușit decât să ridice gardul care va împrejmui cimitirul. Contractul mai prevede amenjarea unei capele, a unui spațiu administrativ, dar și ridicarea unui turn-clopotniță.

Tudor LEAHU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here