EXCLUSIV! Prefectul acuzat de hărțuire. Șefa Serviciului Juridic denunță presiuni pentru avizele de legalitate

Prefectul Marian Grigoraș este acuzat de către șefa Serviciului Juridic, Maricica Rusu, de hărțuire la locul de muncă, aceasta reclamând că a fost suspusă la presiuni și șicane pentru că a refuzat să  semneze anumite documente @ I s-a cerut în scris să elibereze biroul și a fost trimisă să lucreze pe hol @ „Ca urmare a refuzului de a întocmi avizul de legalitate, mi se comunică nota internă prin care mi se cere eliberarea biroului”, povestește Maricica Rusu @ Presiunile au început după ce șefa de la Juridic ar fi refuzat să elibereze „avize de legalitate” pentru două dispoziții emise de primarul PNL din Podu Iloaiei, Ioan Alexa @ Maricica Rusu spune că prefectul a urmărit schimbarea ei din funcție și că a promovat în funcții cheie funcționari alături de care a orchestrat înlăturarea sa @ La dosar sunt depuse inclusiv discuții purtate  pe WhatsApp cu funcționari din Casa Pătrată @ Prefectul Marian Grigoraș declară că de fapt a fost vorba de o „reorganizare a instituției” și că „solicitarea de mutare din birou s-a făcut în contextul necesității de a respecta normele de distanțare și protecție sanitară” @ Marica Rusu, funcționar al Prefecturii Iași din 1998 și șef serviciu din 2011, s-a suspendat din funcție și cere în instanță daune morale de 10.000 euro @ A fugit să lucreze la o primărie de țară, la 40 kilometri de Iași

Șefa Serviciului Juridic din Prefectura Iași, Maricica Rusu, a chemat în instanță pe prefectul Marian Grigoraș și instituția pe care acesta o conduce, solicitând despăgubiri materiale și morale, după ce ar fi fost hărțuită la locul de muncă.

În acțiunea depusă la Tribunal, aceasta descrie în amănunt faptele care s-au petrecut în ultimii doi ani, 2020 și 2021, și care au avut ca scop înlăturarea sa din funcție.

7IAȘI a luat legătura cu șefa suspendată a Serviciului Juridic, care a acceptat să discute doar telefonic. Aceasta îl acuză direct pe prefectul Marian Grigoraș: „Normal că el a făcut toate acestea. Semnătura lui apare pe toate documentele. Cine nu asculta era executat. Ce s-a întâmplat și toate documentele le găsiți la dosar”, a spus Maricica Rusu.

Aceasta invocă mai multe momente în care a fost supusă la presiuni pentru că fie ea, fie subalterni ai săi au refuzat să aplice viza de legalitate pe documente pe care le considerau ca fiind ilegale. Verificarea legalității documentelor, dispoziții ale primarilor sau hotărâri ale consiliilor locale, constituie principala activitate a prefecturii. Practic, documentele emise de autoritățile locale nu intră în vigoare decât după ce primesc de la prefectură avizul de legalitate. Dacă juriștii prefecturii nu emit avizul de legalitate, printr-o procedură prealabilă, primăriilor și consiliilor locale li se cere refacerea actelor.

Presiuni pentru avizarea dispozițiilor primarului PNL din Podu Iloaiei

În primul caz, Maricica Rusu povestește faptul că două dispoziții emise de primarul din Podul Iloaiei au fost considerate nelegale, dar cu toate acestea șefii prefecturii au insistat pentru emiterea avizului de legalitate. Cele două documente au fost emise de către primarul PNL Ioan Alexa și priveau eliberarea unor persoane din funcție. Un jurist al prefecturii a verificat cele două dispoziții, dar a stabilit că sunt întocmite ilegal. Prefectul a insistat și a solicitat din nou verificarea dispozițiilor chiar de către șefa Serviciului Juridic. Aceasta a ajuns la aceeași concluzie: dispozițiile au fost întocmite ilegal.

„Astfel, la solicitările nr.530 si nr.531 din 15 ianuarie 2021 ale primarului orașului Podul Iloaiei privind avizul de legalitate asupra dispozițiilor, funcționarul public care avea ca atribuție verificarea actelor administrative ale acestui UAT, a întocmit procedura prealabilă, apreciind nelegale actele administrative.

Având în vedere răspunsul funcționarului care avea ca atribuție de a întocmi avizul de legalitate, pârâtul (prefectul Marian Grigoraș- n.r.) rezoluționează lucrarea către mine solicitând emiterea avizului, deși nu am această atribuție în fișa postului. Am întocmit referat cu aceeași propunere ca și consilierul juridic care a verificat actul administrativ și l-am înaintat pârâtului”, povestește Maricica Rusu în acțiunea înaintată Tribunalului.

Dată afară din birou și trimisă să muncească pe hol

Refuzul de a elibera avizul de legalitate pentru cele două dispoziții ale primarului din Podul Iloaiei nu avea să rămână fără urmări. La scurt timp după evenimente, șefei Serviciului Juridic i s-a comunicat printr-o notă internă că trebuie să elibereze biroul fără a i se pune la dispoziție un alt spațiu în care să-și desfășoare activitatea. Practic, aceasta era trimisă să lucreze pe hol.

„Ca urmare a refuzului de a întocmi avizul, mi se comunică nota internă nr.1233/din 22.01.2021 prin care mise cere eliberarea biroului. După emiterea avizelor de legalitate, la data de 01.02.2021 – termenul la care trebuia sa eliberez biroul- nu s-a mai insistat pe eliberarea acestuia.”, mai arată Rusu în acțiunea depusă la Tribunal.

„Am fost chemată în biroul prefectului. Mi s-a cerut să eliberez avizul”

O altă situație relatată de Maricica Rusu în care s-au făcut presiuni asupra ei pentru emiterea unui aviz de legalitate s-au petrecut în luna iulie a acestui an. Acesteia i s-a cerut să emită avizul pentru o hotărâre a Consiliului Local Prisăcani. Maricica Rusu povestește că prefectul Marian Grigoraș a chemat-o în biroul său și în prezența secretarului comunei Prisăcani i-a cerut să elibereze avizul.

„La data de 15.07.2021 mi se repartizează lucrarea 12852, fiind o solicitare de aviz legalitate pentru HCL 48/2021  a CL Prisăcani, deși fișa postului nu prevede așa ceva.

Precizez că anterior acestei repartizări am fost chemată în biroul prefectului de către secretarul general al prefecturii și in prezența secretarului UAT Prisăcani mi s-a solicitat să emit avizul. Am întocmit referat de nelegalitate care nu a fost semnat de șefii ierarhici, nefiind de acord cu ceea ce s-a cerut”, relatează Maricica Rusu.

Discuție pe WhatsApp: „dimineață veniți la Șef să îi explicați”

A doua zi, secretarul general al prefecturii, Alina Rusu, îi cere din nou șefei de la Juridic să emită avizul de legalitate. Acest lucru este dovedit printr-o discuție purtată pe WhatsApp între cele două, mesajele fiind depuse la dosar.

Alina Rusu(secretar general): Luni tb făcut neapărat avizul de la prisăcani. Șeful îl aștepta azi, de asta l-a adus dna Gabi dimineață.

Maricica Rusu (șef Serviciul Juridic): Nu e în regulă, am vb una și a făcut alta.

Alina Rusu: Atunci luni dimineață veniți la Șef să îi explicați.

Maricica Rusu: K

Funcționarul care o reclama, răsplătit cu o promovare

Maricica Rusu explică cum încă din 2020 a fost asaltată cu reclamații de către o subalternă. Ulterior aceasta a fost promovată și a pus umărul la îndepărtarea sa din Prefectură.

„Începând cu luna martie 2020, Arnăutu Corina, consilier juridic în subordinea mea, a formulat o serie de petiții și sesizări reclamând discriminarea în repartizarea cauzelor civile.”, arată Rusu.

Doar în anul 2020, Corina Arnăutu a înaintat prefectului 11 astfel de reclamații împotriva șefei sale, Maricica Rusu. La acea vreme, prefectul a considerat că reclamațiile nu sunt fondate, fapt dovedit chiar de către rezoluțiile date în scris de către acesta.

Însă, după cum arată Maricica Rusu în acțiunea depusă la tribunal, șirul presiunilor a culminat cu încercarea prefectului de a-i modifica fișa postului. S-a ajuns în situația în care subalterna care în 2020 o asalta pe aceasta cu reclamații, un an mai târziu, în 2021 să îi devină șefă. Practic, prefectul Marian Grigoraș a transferat cele mai importante atribuții ale șefului Serviciului Juridic către Corina Arnăutu.

„Astfel, în data de 7.10.2021, prefectul emite ordinul prin care propune ca doamna Arnăutu să avizeze ordinele prefectului, atribut esențial al șefului Serviciului Juridic”, mai susține Maricica Rusu.

Culmea, acest ordin fusese întocmit chiar de către Corina Arnăutu, persoana la care făcea referire documentul. Pentru a i se oferi greutate actului, acesta a fost umplut de semnături. Ordinul a fost contra semnat de către secretarul general Alina Rusu, semnat de către prefect, subprefect și chiar de către secretara prefectului, persoană fără niciun fel de atribuții în domeniu.

S-a angajat la o primărie de comună

Se pare că aceste evenimente au fost picătura care a umplut paharul. Maricica Rusu a decis să se suspende din funcție, să plece să muncească la o primărie de la țară, dar și să acționeze în instanță prefectul și instituția în care a lucrat. Cere 50.000 lei daune morale și 32.000 lei, drepturi salariale de care a fost lipsită.

„Având în vedere modul umilitor în care am ajuns să îmi desfășor activitatea, am fost nevoită să identific soluții de a mă suspenda din funcția publică și să-mi găsesc un loc de muncă pentru a-mi reveni din suferințele psihice”, motivează acțiunea Maricica Rusu

Ce spune prefectul Marian Grigoraș

7IAȘI i-a solicitat prefectului Marian Grigoraș un punct de vedere legat de acuzațiile ce i se aduc. Redăm în rândurile de mai jos, răspunsul acestuia:

„Prin înființarea funcției de secretar general și a celei de-a doua funcții de subprefect, a fost necesară o reorganizare a Instituției Prefectului, aspect valabil nu numai la Iași, ci peste tot în țară. Asta a presupus și modificarea fișelor de post a unor funcționari publici, inclusiv a persoanei în discuție. Aceasta a refuzat însă semnarea, invocând faptul că i s-au acordat atribuții nespecifice unui șef de serviciu. Modificarea fișei de post a șefului de serviciu juridic privea mai ales evitarea unui paralelism cu atribuțiile secretarului general. Precizăm că solicitarea de mutare din birou s-a făcut în contextul necesității de a respecta normele de distanțare și protecție sanitară, în condițiile în care spații mult mai mici ca suprafață sunt ocupate de 3 sau 4 funcționari. Și de această dată, însă, persoana în discuție a refuzat să se conformeze cererii, ocupând mai departe biroul.

Referitor la avizul invocat, privitor la UAT Prisăcani, a rezultat că șeful de serviciu a acordat o consiliere secretarului acestei comune, privitor la forma actului administrativ, ulterior fiind refuzată emiterea avizului de legalitate, reprezentanții uat-ului cerând explicații conducerii instituției.

Referitor la avizele invocate, privitoare la două dispoziții emise de primarul Orașului Podu Iloaiei, actele adminstrative pentru care s-a solicitat aviz de legalitate fac obiectul controlului judecătoresc (Dosarele 1948/99/2021 și 2014/99/2021/a1), instanțele confirmând că actele respective au fost legale, ceea ce denotă că refuzul emiterii avizului reprezintă o posibilă îndeplinire defectuoasă a atribuțiilor funcționarului aflat în această situație (art. 437 din Codul Administrativ:

(1) Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate.

(2) Funcţionarul public are îndatorirea să îndeplinească dispoziţiile primite de la superiorii ierarhici.

(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii.

(4) În cazul în care se constată, în condiţiile legii, legalitatea dispoziţiei prevăzute la alin. (3), funcţionarul public răspunde în condiţiile legii.)

De la data de 25 octombrie, persoana în cauză a solicitat suspendarea raportului de serviciu motivând că a fost angajată la cerere pe funcția de consilier personal al primarului comunei Ion Neculce”

Tudor LEAHU

 

1 COMENTARIU

  1. Aceasta PSD-ista care nu are nimic deaface cu imparțialitatea și verificarea legalității, tot timpul a fost sluga lui Popa și a făcut ce ii ordona acesta, trebuia sa plece demult din structurile județului. Nu e de nivelul unei instituții de acest rang. Totusi suspendată și ocupa o alta funcție publica/contractuala la stat, cred ca ANI ar trebui sa verifice acest aspect la aceasta virgina “victima cu traume”🥵🤢

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here