EXCLUSIV Polițist de la Anticorupție, filmat în timp ce lua mită de la un dezvoltator imobiliar. Microfoane montate în biroul de la DGA

7IAȘI prezintă într-un prim episod informații în exclusivitate obținute din rechizitoriul prin care DNA l-a trimis în judecată pe polițistul anticorupție Cătălin Țibulcă @ Fostul comisar DGA a fost supravegheat audio și video și surprins în timp ce lua mită patru miei și 20 de litri de vin de la dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre @ Colegii de la Direcția Generală Anticorupție au realizat filajele, dar au montat și tehnică de supraveghere în biroul ofițerului @ Țibulcă stabilea împreună cu dezvoltatorul cum să decurgă ancheta și numele persoanelor pe care le chema la audieri @ Ofițerul DGA a chemat-o la birou pe o angajată de la Primăria Rediu pe care a amenințat-o și a șantajat-o „să furnizeze așa zise informații compromițătoare despre primarul actual al comunei Rediu”, acuză DNA @ Omul de afaceri Liviu Dobre, care este și consilier local PMP în Rediu, intrase în conflict cu primarul și dorea să candideze la Primărie @ „(…) văzând că aceasta este refractară la sugestiile sale de a formula un denunț în sensul convenit de polițist cu inculpatul Dobre Liviu, inculpatul ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin a amenințat-o pe persoana vătămată (….) cu întocmirea unui proces-verbal de sesizare din oficiu vizând posibile fapte de natură penală săvârșite de aceasta, dându-i un termen de gândire de câteva zile pentru a decide dacă va acționa în sensul dorit de polițist”, descriu procurorii DNA cronologia faptelor @ În ediția de mâine, 7IAȘI prezintă alte fapte deosebit de grave descrise de procurorii DNA în rechizitoriu @ Comisarul DGA Cătălin Țibulcă șantaja, furniza informații din dosare și deschidea anchete penale după cum îi dictau interesele lui Vasile Giurgiuveanu, proprietarul unor afaceri din domeniul agricol

7IAȘI prezintă în exclusivitate informații din rechizitoriul DNA prin care au fost trimiși în judecată fostul ofițer al Direcției Generale Anticorupție Cătălin Țibulcă și oamenii de afaceri Liviu Dobre și Vasile Giurgiuveanu. Documentul arată cum comisarul Țibulcă acționa pentru a satisface interesele celor doi oameni de afaceri: anchetarea abuzivă și șantajaraea unor persoane doar pentru a obține de la acestea denunțuri și mărturii împotriva adversarilor politici și de afaceri ai lui Dobre și Giurgiuveanu.

Primul dintre aceștia, Liviu Dobre, este consilier local PMP în comuna Rediu și unul dintre cei mai puternici și influenți dezvoltatori imobiliari din zonă. Acesta a intrat în conflict cu primarul USR Ciprian Grosu, iar prin intermediul lui Țibulcă a încercat să obțină deschiderea penală a unui dosar care să-i compromită adversarul politic.

Vasile Giurgiuveanu este un apropiat mai vechi al comisarului Cătălin Țibulcă, procurorii DNA aratând că existau informații că ofițerul DGA acționa în interesul omului de afaceri încă din 2017.

Având în vedere volumul mare de informații din rechizitoriu, 7IAȘI prezintă faptele descrise de procurorii DNA într-un material structurat în două episoade.

În ediția de astăzi, publicăm faptele care descriu cum ofițerul DGA a acționat în folosul omului de afaceri Liviu Dobre, urmând ca epidosul de mâine, 4 ianuarie, să prezentăm acuzațiile care privesc relația Țibulcă – Giurgiuveanu.

Mită: patru miei în carcasă și 20 de litri de vin

Cu aproximativ o săptămână înainte de Paștele din anul 2022, comisarul DGA Cătălin Țibulcă a primit mită de la omul de afaceri Liviu Dobre patru miei care fuseseră anterior sacrificați și 20 de litri de vin. Momentul înmânării mitei a fost înregistrat prin metode tehnice specifice chiar de către colegii de serviciu ai lui Țibulcă pe data de 16 aprilie 2022.

La acea vreme, ofițerul DGA Cătălin Țibulcă era deja urmărit, fiind aprobate măsuri de supraveghere tehnică pentru probarea activității ilegale pe care o desfășura în favoarea lui Vasile Giurgiuveanu.

„Pe de altă parte, în urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică autorizate în prezenta cauză cu privire la comisarul șef ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a unor fapte penale noi, respectiv cu privire la săvârșirea de către acesta a infracțiunilor de „luare de mită” și „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, se arată în rechizitoriul consultat de 7IAȘI.

Din conținutul convorbirilor purtate de către Cătălin Țibulcă cu omul de afaceri Liviu Dobre, anchetatorii au înțeles că aceștia conveniseră ca polițistul să primească patru miei în carcasă și 20 de litri de vin.

„Ulterior, în ziua de 16.04.2022, conform înțelegerii avute, inculpatul DOBRE Liviu i-a remis în scopul arătat anterior inculpatului ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin 4 miei în carcasă și 20 litri de vin, aspecte ce au făcut obiectul unui proces-verbal întocmit de către ofițerii de poliție judiciară ai DGA care au pus în executare o măsură de supraveghere tehnică autorizată în cauză”, se mai arată în rechizitoriu.

Comisarul DGA era înregistrat chiar în birou

Printre metodele de supraveghere aprobate de instanță și puse în aplicare de către procurorii DNA cu sprijinul colegilor lui Țibulcă de la DGA s-a numărat și montarea de tehnică chiar în biroul polițistului. Cel mai probabil, acesta se simțea în siguranță în biroul său și nu credea că în încăpere pot fi montate microfoane sau camere de supraveghere. Prin urmare, convorbirile compromițătoare care au dovedit activitatea ilegală a lui Cătălin Țibulcă au fost purtate de către acesta chiar în biroul său. Aici ofițerul stabilea cu oamenii de afaceri cum să acționeze, dar și amenința persoane pe care le chema la audieri pentru a obține denunțuri.

Din convorbirile purtate în biroul de la DGA, ancehtatorii au aflat că omul de afaceri Liviu Dobre intenționa să candideze pentru funcția de primar al comunei Rediu și că acesta a apelat la ajutorul lui Țibulcă pentru a-l compromite pe actualul primar, Ciprian Grosu.

„Astfel, interceptările efectuate în mediul ambiental, în biroul polițistului, au relevat faptul că inculpatul DOBRE Liviu, om de afaceri și consilier local în Consiliul Local al Comunei Rediu, jud. Iași, face parte din cercul relațional apropiat al polițistului.

Inculpatul DOBRE Liviu se afla de mai mult timp într-un conflict deschis cu primarul comunei REDIU, cei doi făcând parte din două formațiuni politice aflate în opoziție. Mai mult, potrivit mărturisirilor lui DOBRE Liviu formulate în cadrul discuțiilor cu ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin, acesta avea de gând să candideze la funcția de primar al comunei Rediu la alegerile viitoare.

În acest context, inculpatul DOBRE Liviu i-a solicitat inculpatului ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin ajutorul în constituirea unor dosare penale la adresa actualului primar al comunei Rediu cu scopul declarat de a-l incrimina și de a-l denigra pe acesta astfel încât să fie favorizată candidatura la funcția de primar a inculpatului DOBRE Liviu”, au consemnat procurorii DNA în dosar.

Șantaj transmis în direct. Polițistul și dezvoltatorul stabileau împreună parcursul anchetei

Rechizitoriul procurorilor DNA surprinde detalii care demonstrează că ofițerul DGA Cătălin Țibulcă stabilea împreună cu omul de afaceri Liviu Dobre cum să se desfășoare ancheta. De altfel, chiar la sugestia dezvoltatorului imobiliar, polițistul a audiat-o pe Petronela Susan, o funcționară de la Primăria Rediu, implicată în alte cauze penale. De la Susan, comisarul Țibulcă a încercat să obțină un denunț, însă, deoarece aceasta a refuzat, a trecut la presiuni, amenințând-o cu deschiderea unor noi dosare penale.

„Astfel, pentru a satisface interesele inculpatului DOBRE Liviu și la sugestia acestuia din urmă, inculpatul ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin a chemat-o la sediul DGA – SJA Iași, în afara cadrului procesual pe persoana vătămată (….), angajată a Primăriei Comunei Rediu, încercând să o determine pe aceasta să denunțe prezumtive fapte penale sugerate de către polițist, fapte ce ar fi fost săvârșite de Primarul Comunei Rediu, jud. Iași.

Anterior, inculpații DOBRE Liviu și ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin au avut mai multe întâlniri, cei doi stabilind modalitatea concretă de acțiune pentru realizarea scopului propus de către DOBRE Liviu. În cadrul acestor întâlniri, ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin și DOBRE Liviu au decis ca polițistul să efectueze presiuni asupra persoanei vătămate (….) în încercarea de a o determina pe aceasta să furnizeze așa zise informații compromițătoare despre primarul actual al comunei REDIU. Pe de altă parte, pentru a crea o aparență de legalitate convocării numitei (….) la sediul DGA SJA Iași, DOBRE Liviu a depus la D.G.A.-S.J.A. Iași, direct polițistului, petiția pe care chiar acesta i-o întocmise anterior. De altfel, polițistul nu a întocmit nici un document în legătură cu invitarea persoanei vătămate la sediul DGA – SJA Iași sau în legătură cu discuția purtată.

În cadrul discuției cu (….), văzând că aceasta este refractară la sugestiile sale de a formula un denunț în sensul convenit de polițist cu inculpatul DOBRE Liviu, inculpatul ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin a amenințat-o pe persoana vătămată (….) cu întocmirea unui proces-verbal de sesizare din oficiu vizând posibile fapte de natură penală săvârșite de aceasta, dându-i un termen de gândire de câteva zile pentru a decide dacă va acționa în sensul dorit de polițist”, descriu procurorii faptele surprinse cu ajutorul tehnicii de supraveghere montată în biroul de la DGA.

Țibulcă nu a reușit să smulgă de la Petronela Susan un denunț și, consultându-se cu omul de afaceri Liviu Dobre a decis să caute alte persoane dispuse să semneze un document incriminatoriu. Deși nu au găsit pe nimeni dispus să sprijine falsa anchetă penală, Țibulcă a întocmit totuși un act de sesizare din oficiu, doar pentru că așa îi promisese lui Dobre.

„Confruntându-se cu refuzul numitei (….) de a formula un denunț în sensul dorit de către DOBRE Liviu, comisarul șef ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin și DOBRE Liviu au încercat să găsească alte persoane dispuse să-i ajute.

Deși nu a găsit alte persoane care să sprijine, prin declarațiile lor, demersul numitului DOBRE Liviu, comisarul șef ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin decide totuși să se sesizeze din oficiu, așa cum îi promisese anterior numitului DOBRE Liviu”, se mai arată în rechizitoriu.

Polițistul a pus la dispoziția DNA contravaloarea mitei primite

La finalul lunii noiembrie a anului 2023, cu câteva zile înainte să fie trimis în judecată, Cătălin Țibulcă a decis să evite instituirea sechestrului pe bunuri și venituri și a depus într-un cont al Direcției Naționale Anticorupție contravaloare mitei pe care este acuzat că a primit-o de la omul de afaceri Liviu Dobre.

„Prin adresa din data de 21.11.2023, apărătorul ales al inc. ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin a depus la dosarul cauzei Recipisa de consemnare nr. 209715370/1 din data de 21.11.2023 care atestă faptul că inc. ȚIBULCĂ Gheorghe Cătălin a depus suma de 2060 lei într-un cont deschis la (….) Bank, sumă aflată la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sumă ce reprezintă contravaloarea produselor primite de către inculpat de la inc. DOBRE Liviu.”, se mai arată în rechizitoriu.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here