La sfârșitul săptămânii trecute, DNA Iași a formulat primele acuzații în cel de-al doilea dosar deschis după descinderile făcute în Primărie și la Poliția Locală la începutul lunii februarie @ În zilele de joi și vineri, au fost convocați la sediul DNA Iași șefi ai Poliției Locale, polițiști locali, dar și foști polițiști locali, care au semnat certificatele de edificare ale blocurilor ridicate de către dezvoltatorul Doru Plugaru în mai multe zone ale orașului @ Cei care au primit citații au venit la DNA însoțiți de avocați și au refuzat să dea declarații în fața procurorilor @ Aceștia le-au adus la cunoștință că au calitatea de „suspect” în dosarul 10/P/2022, fiind urmăriți penal pentru săvârșirea mai multor infracțiuni @ Mihaela Tulică, cumătra primarului Mihai Chirica și șefa Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale, a aflat care sunt acuzațiile ce i se aduc vineri dimineață la ora 10.00 @ A fost urmată de către Adrian Hrițcu, polițist local în cadrul aceluiași serviciu @ Cu o zi înainte, a fost audiat de DNA adjunctul Poliției Locale, George Grumeza @ Cercetările îl vizează și pe Andrei Spînu, fost polițist local, care a părăsit sistemul în urma scandalurilor de presă @ Acuzațiile din dosar privesc semnarea în fals a unor certificate de edificare pentru blocuri construite de către dezvoltatorul Doru Plugaru @ Este vorba de blocuri ridicate cu autorizație de locuință individuală, de etaje în plus, dar și de alte abateri de la regulamentele de urbanism
Sfârșit de săptămână aglomerat la DNA Iași, unde în zilele de joi și vineri, au fost citați și puși oficial sub acuzare mai mulți angajați ori foști angajați ai Poliției Locale de la Serviciul Control Urbanism. Astfel, acestora li s-a adus la cunoștință faptul că au calitatea de „suspecți” în cadrul dosarului 10/P/2022, deschis de DNA după ce la începutul lunii februarie au fost percheziționate birourile Primăriei Iași și ale Poliției Locale.
Cumătra primarului Mihai Chirica, Mihaela Tulică, șefa Serviciului Control Urbanism este una dintre cele mai importante piese ale acestui dosar, deoarece semnătura acesteia apare pe mai multe documente legate de modul în care au fost edificate mai multe blocuri ridicate de către dezvoltatorul Doru Plugaru. Mai precis, ancheta vizează un bloc de pe strada Iancu Bacalu, două blocuri de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de pe strada Șapte Oameni și trei blocuri din Moara de Vânt.
Două zile de foc la DNA Iași
În urma descinderilor de la începutul acestui an, când procurorii au deschis celebrul Dosar Cheșcu, cercetările acestora s-au extins către mai multe spețe asemănătoare ce privesc întocmirea și eliberarea în fals pentru clădiri care au fost ridicate cu încălcarea autorizațiilor de construire. DNA a solicitat de la Primăria Iași, alte documente lămuritoare, pentru a stabili modul în care funcționa sistemul care îi ajuta pe unii dezvoltatori să intabuleze fără drept blocuri cu zeci de apartamente, înregistrând astfel venituri ilegale de milioane de euro.
La distanță de mai bine de o lună de zile, au fost formulate primele acuzații împotriva celor care au întocmit și au semnat în fals certificatele de edificare ale clădirilor.
Vineri dimineață, cu puțin înainte de ora 10.00, la sediul DNA Iași a sosit Mihaela Tulică, șefa de la Control Urbanism, însoțită de avocat. Procedurile au durat aproximativ trei sferturi de oră, semn că aceasta nu a răspuns la întrebările procurorilor, preferând să uzeze de dreptul de a nu oferi declarații. Calitatea de „suspect” este premergătoare celei de „inculpat”.
După câteva ore, a trecut pragul DNA și polițistul local Adrian Hrițcu, care a semnat la rândul său certificatul de edificare pentru o clădire ridicată de Doru Plugaru pe strada Șapte Oameni. Și acestuia i s-a adus la cunoștință faptul că are calitatea de „suspect” în dosar. La rândul său, Hrițcu a uzat de același drept, părăsind sediul DNA Iași fără să răspundă la întrebările procurorilor.
Cu o zi înainte, în același dosar a fost audiat și directorul adjunct al Poliției Locale. Acesta a sosit la orele prânzului însoțit de un avocat.
O altă persoană vizată de cercetările procurorilor este fostul polițist local Andrei Spînu, care ani la rând a fost considerat „mâna dreaptă” a șefei de la Control Urbanism, Mihaela Tulică. Semnătura lui Spînu apare pe mai toate documentele care au intrat în atenția DNA, procese verbale de recepție a lucrărilor sau certificate de edificare. Spînu a prăsit sistemul după ce legăturile acestuia cu anumiți dezvoltatori din Iași au fost făcute publice de către presa locală.
Dosarul Plugaru: milioane de euro din blocuri cu autorizație de casă și cu etaje în plus
Investigația DNA se desfășoară în cadrul dosarului penal 10/P/2022 și privește cinci (!) proiecte intabulate în baza unor certificate de edificare false de către dezvoltatorul Doru Plugaru și de către soția acestuia Anca Elena Condurache.
DNA a descoperit un tipar de acțiune, un așa-zis „modus operandi” în termeni juridici, prin care dezvoltatorul Doru Plugaru reușea să intabuleze și să vândă imobile construite ilegal. Pentru a putea realiza această schemă, Plugaru a beneficiat de concursul și complicitatea mai multor funcționari din Primăria Iași, inclusiv a viceprimarului Harabagiu și a primarului Chirica care erau ultimele persoane care își dădeau acordul și semnau documentele ilegale.
Cele cinci proiecte anchetate de DNA vizează un bloc de pe strada Iancu Bacalu, două blocuri de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de pe strada Șapte Oameni și trei blocuri din Moara de Vânt (construite în două etape în baza a două autorizații distincte).