Economia Suediei se prăbuşeşte în ritm cu cea din Europa, deşi afacerile au rămas deschise

  • Suedia nu a impus restricţii ca restul Europei, dar asta nu i-a ajutat în plan economic.
  • Afacerile suedezilor au rămas deschise, dar oamenii au ieşit mai puţin din case.
  • Marile fabrici precum Volvo au fost nevoite să oprească producţia din lipsă de materiale de la furnizorii din alte ţări

Suedia a refuzat să instaureze măsuri de izolare draconice la fel ca restul Europei, de teamă că economia ei va fi îngenuncheată. Afacerile au rămas deschise, iar măsurile de distanţare au fost la un nivel minim. În luna martie, economia Suediei a performat mai bine decât restul Europei, cu un declin de doar 0.3%, comparat cu declinul de 3.8% din zona europeană.

Financial Times scrie însă că Suedia nu are cum să scape de recesiunea severă ce va lovi în scurt timp Europa. Prognoza Comisiei Europene este la o scădere de 6.1% pentru PIB-ul suedez anul acesta, în timp ce Riksbank are o viziune şi mai sumbră: scădere între 7 şi 10% din PIB, iar rata de şomajului între 9 şi 10.4%. Sunt cifre catastrofale pentru ţara scandinavă.

Un motiv important pentru căderea economiei este că Suedia este o ţară mică cu o industrie de producţie mare. Prodcătorul de maşini şi camioane Volvo a fost nevoit să oprească producţia din cauza dificultăţilor la aprovizionarea din alte ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here