Cine poate decide restricţii pe perioada stării de alertă. Un avocat explică dacă poţi fi obligat să stai în localitatea de domiciliu

  • Pe perioada stării de alertă deciziile de restricţii le ia Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU)
  • Ministerul de Interne este parte a acestui Comitet, iar deciziile nu mai pot fi luate prin ordonanţe militare
  • Printre membrii CNSSU sunt Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, SRI, SPP şi STS

Ştii deja că, pe perioada stării de urgenţă, Ministerul de Interne a luat toate deciziile de restricţie. Cine va lua astfel de restricţii după 15 mai?

”Deciziile şi măsurile sunt luate de comitetele pentru gestionarea Situaţiilor de Urgenţă care sunt fie de nivel naţional, un comitet interministerial care cuprinde Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, şi la nivel judeţean”, a explicat Codrin Ţarălungă, avocat.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va putea propune orice măsură care trebuie să fie luată pentru evitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

Concret, poţi fi obligat să stai în localitatea în care ai domiciliul?

”În mod direct, nu, ca interdicţie de a nu părăsi localitatea nu, dar pot fi adoptate alte măsuri care să conducă, implicit, imposibilitatea deplasărilor”, a mai explicat Codrin Ţarălungă, avocat.

Avocatul Codrin Ţarălungă susţine că Guvernul va merge pe recomandări şi nu pe obligaţii în ceea ce priveşte deplasarea românilor. Fără o lege votată de parlament, pe timpul stării de alertă, Guvernul nu poate interveni în drepturile fundamentale ale omului.

Din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă fac parte Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării dar şi instituţii precum SRI, STS sau SPP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here