După ce a cheltuit 1.000.000 de euro pe chirie, directorul de la Drumuri Naționale vrea să evacueze o grădiniță, o școală și o primărie ca să construiască un sediu nou

După ce a cheltuit peste un milion de euro pe un contract păgubos de închiriere, directorul Regionalei de Drumuri Naționale, Ovidiu Laicu, propune un nou proiect absurd pentru sediul instituției. Planurile acestuia sunt costisitoare și provoacă un blocaj instituțional. Laicu vrea să evacueze Primăria comunei Valea Lupului, o grădiniță și o școală din comună pentru a construi un sediu al Regionalei. Direcția de Drumuri revendică printr-o serie de procese interminabile terenurile de la Valea Lupului, pe care instituția le-ar fi administrat în secolul XIX. Laicu a deschis nu mai puțin de cinci procese împotriva primăriei pe aceeași speță, patru le-a pierdut, iar unul abia a fost înregistrat. De pe urma acestor procese au avut de câștigat doar avocații care au decontat din bani publici onorarii de mii și de euro.

O instituție a statului român a pierdut recent un nou proces cu o primărie din zona metropolitană a Iașului pentru un teren de 25.000 de metri pătrați. Doar că odată ce acțiunea a fost respinsă de magistrații de la Tribunalul Iași, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a deschis alt proces pentru același teren. Mărul discordiei este legat de un teren din comuna Valea Lupului, unde în urmă cu mai bine de o sută de ani a funcționat o bază a Direcției de Drumuri și care acum este administrat de autoritatea locală. DRDP Iași a susținut că a avut acel teren în administrare încă din secolul al XIX-lea, iar acum cere redobândirea acestuia. În iarna trecută, Direcția de Drumuri a dat în judecată Primăria Valea Lupului și a blocat investițiile pe care comuna le avea în derulare tocmai pe suprafața de teren revendicată, proiecte care riscau să rămână fără finanțare. Conducerea DRDP vrea ca pe terenul de la Valea Lupului să își facă un sediu nou, în condițiile în care instituția deține numeroase suprafețe în mai multe județe din zona Moldovei.

Drumurile Naționale vor un teren pe care l-au avut în secolul XIX

În iarna trecută, DRDP a cerut anularea unei hotărâri de Consiliu Local, veche din 2005, prin care autoritatea locală a intrat în posesia terenului. DRDP a invocate faptul că terenul de aproape 25.000 metri pătrați a intrat în proprietatea statului român pentru serviciul de drumuri naționale la 1864. DRDP a susținut câ ca pe acel teren era construit și cantonul de drumuri înainte de al Doilea Război Mondial, pe teritoriul fostei comune Rediu Tătar, satul Valea Lupului la vremea respectivă. DRDP a invocat că Primaria din Valea Lupului a inclus nelegal terenul în domeniul public al localității, conform HCL 48/2005, pe acesta fiind ridicate ulterior unele constructii. Valea Lupului s-a înființat în anul 2004 când s-a separat de comuna Rediu, ceea ce a făcut ca în 2005 să-și însușească inventarul terenurilor care erau în localitate. Anterior acestui proces, DRDP a pierdut un altul împotriva comunei ieșene, și tot pentru acel teren.

Cheltuieli de mii de euro fără rezultat

Magistrații de la Tribunalul Iași au decis în urmă cu câteva zile să respingă acțiunea DRDP Iași, instituție condusă de Ovidiu Mugurel Laicu. În acest ultim proces, DRDP a fost nevoită să plătească o mie de euro cheltuieli de judecată, bani pentru avocatul angajat de Primăria din Valea Lupului.

Admite excepția de inadmisibilitate a acțiunii, invocată de pârâși prin întâmpinare. Respinge ca inadmisibilă acțiunea formulată de reclamantul Statul Român, prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, în contradictoriu cu pârâții Consiliul Local al Comunei Valea Lupului și Unitatea Administrativ-Teritorială Valea Lupului. Obligă reclamantul la plata către pârâți în solidar a sumei de 5.000 lei cu titlu cheltuieli judecată, reprezentând onorariu avocat Iftode Alexandru. Cu drept de recurs, ce se va depune la Tribunalul Iași, în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în motivarea instanței de judecată. Recent, DRDP Iași a făcut apel la această decizie a magistraților, apel depus tot la Tribunalul Iași.

Alte două procese pentru același teren

Decizia magistraților de la Tribunalul Iași i-a făcut, însă, pe cei de la DRDP să deschidă un alt proces, de această data pe revendicare. La sfârșitul lunii septembrie, DRDP Iași a deschis o acțiune la Judecătoria Iași pe revendicare imobiliară, prin care cere ca acea suprafață de teren de la Valea Lupului să reintre în patrimonial său. Pentru noul proces, Primăria din Valea Lupului a angajat un avocat, onorariul acestuia fiind de câteva mii de euro. În paralel, instituția condusă de Ovidiu Laicu a făcut apel la Tribunalul Iași, la procesul pierdut zilele trecute prin care a cerut desființarea hotărârii de Consiliu Local din 2005, prin care comuna Valea Lupului a intabulat suprafața de teren. În cazul în care va pierde și aceste procese, DRDP Iași va fi nevoită să plătească cheltuieli de judecată destul de piperate. În total au fost cinci procese deschise de DRDP împotriva primăriei.

Directorul DRDP Iași: „Am nevoie de un sediu nou”

Ovidiu Mugurel Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, susține că pe terenul respectiv vrea să ridice noul sediu al instituției.

„Noi am avut acolo o suprafață de teren unde era și o pepinieră. Am avut hârtii pe terenul unde sunt blocurile și sediul primăriei și a fost un chimb de terenuri, dar ei nu au mai ținut cont de asta. Eu am nevoie de acel teren. Vreau să fac un sediu nou pentru că nu mai pot sta în chirie. Am patru sedii acum și nu se mai poate”, a spus Ovidiu Laicu.

Mai mult, directorul de la Drumurile Naționale susține că va cere strămutarea dosarului pentru că unii angajați din primărie ar avea rude printre magistrați.

„Eu sunt obligat să merg pe toate căile posibile. Merg pe juriștii mei, pentru că nu pot avea avocați. Ei pot avea. Oricum vreau să cer strămutarea dosarului pentru că sunt și aici judecători care au rude la primărie și nu e normal”, a mai spus Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași.

DRDP a spart peste un milion de euro pe o chirie supraevaluată

În urmă cu câțiva ani, DRDP Iași a funcționat, cu chirie, într-o clădire de pe Șoseaua Națională, pentru care a plătit peste un million de euro. Timp de aproape doi, DRDP Iasi a fost chiriaș de lux, in imobilul de pe Șoseaua Națională, nr 23, deținut de firma Ștefana SRL. Termenii contractului de închiriere au trezit și suspiciunea procurorilor DNA, care în 2019 au deschis un dosar penal. Chiria plătită de statul român, prin CNAIR, către firma Stefana SRL, controlată de soții Ștefan și Mihaela Covalciuc a fost de peste 38.000 de euro pe lună. La sfârșitul lui 2020, conducerea CNAIR a decis să relocheze sediul DRDP Iași în vechiul spațiu din Copou, acolo unde chiria este de doar 8.000 de euro/lună. Însă, contractul încheiat cu firma Ștefana SRL prevedea plata unor sume suplimentare în cazul rezilierii înțelegerii înainte de termen, adică înainte de sfârșitul lui 2023. În aceste condiții, suma totală pe care firma familiei Covalciuc ar fi trebuit să o încaseze de la stat depășeste un milion de euro. Anomalia era cât se poate de evidentă în ceea ce privește chiria plătită de DRDP lui Covalciuc. În prezent, clădirea de pe Șoseaua Națională este goală. Firma Ștefana SRL, a scăzut prețul la 10-11 euro/mp/lună.

UPDATE- La câteva ore de la publicarea articolului, DRDP Iași a transmis redacției următorul drept la replică:

”Prin demersurile întreprinse în instanță, DRDP Iași nu și-a propus să evacueze instituții de utilitate publică precum școli, grădinițe sau sedii de instituții, așa cum sugerează titlul articolului.

În schimb, statul român, prin Ministerul Transporturilor – CNAIR SA – DRDP Iași, este îndreptățit să își apere interesele legale legate de acest teren, motiv pentru care a fost depusă o acțiune în revendicare la Judecătoria Iași.

Deocamdată, vorbim despre un litigiu în curs, prin care DRDP Iași nu cere decât recunoașterea dreptului la proprietate pe un teren obținut încă de la 1864, în virtutea legii pentru exproprierea în cauze de utilitate publică, teren aflat în deplină proprietate până la emiterea Hotărârii Consiliului Local Valea Lupului din 2005.

Având în vedere acțiunea juridică în curs, considerăm prematur să vorbim despre acțiuni viitoare ce vor fi întreprinse asupra terenului supus litigiului, până la emiterea unei soluții definitive a instanței.

„În principiu, statul român, prin Ministerul Transporturilor și instituțiile subordonate, nu agreează demolarea investițiilor de utilitate publică locală de pe terenurile revendicate. Există soluții legale alternative, fără a se recurge la demolarea de construcții, precum restituirea prin teren echivalent ca valoare economică sau stabilirea unei despăgubiri prin echivalent pentru terenul însușit de UAT Valea Lupului. Dar, deocamdată, acestea sunt soluții asupra cărora este prematur să ne pronunțăm, în lipsa unei decizii a instanței” –  ing. Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iași.

 

 

 

Vlad ROTARU

Statul român își pune singur piedică! DRDP blochează finanțarea pentru un drum din Valea Lupului și revendică terenul de sub primărie, școală și grădiniță

3 COMENTARII

  1. ” Am nevoie de un nou sediu” parca ar fi director pe viata fanfaronul asta !! Aceasta intitutie a staului a fost parazitata ani de zile de spagari, profitori si oamenoi pusi politic !!!O mai tineti minte pe „Tanti ” DORINA TIRON ??? care ar fi trebuit sa stea in puscarie ??? Numai la noi , un presedinte de Consiliu Judetean, poate sa stea pe functie cand a fost prins ca ministru al mediului cu spaga din tabla !! Asta pentru ca si golanii pusi de PSD au aceeasu apucaturi ! se santajeaza unii pe altii ! Flutur trebuia saltat de mult, ca si senatorul melcilor PSD, STAN IOAN de la SUCEAVA !!

  2. Da de ce ,,drumarii curului”trebuie sa stea in niște sedii de ultralux când ei sunt nulități absolute care nu fac nimic pentru poporul român care îi plătește regește? până când acest jaf?vedem ce față de plapumă are acest chelios?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here