Drept la replică – SC SERVICII PUBLICE IAȘI SA

Servicii Publice a transmis redacției 7 Iași un drept la replică ca urmare a publicării unei anchete jurnalistice privind achizițiile publice de la această companie. Documentul nu este asumat prin semnătură de niciun angajat al societății din subordinea Primăriei Iași. 7 Iași a publicat joi, 2 iulie 2020, un material de presă în care se arăta faptul că patronul restaurantului care a găzduit ședința ilegală a PNL Iași cu peste 100 de persoane, este abonat la contracte publice la compania Primăriei, Servicii Publice SA. Ancheta jurnalistă are la bază informațiile oficiale publicate pe platforma de achiziții publice SICAP. Conform datelor oficiale, compania Garden Store a primit de la Servicii Publice zeci de contracte prin încredințare directă în valoare de 2 milioane lei, prețurile bunurilor și serviciilor livrate fiind de 2-3 ori mai mari decât cele pe piața liberă.

În dreptul la replică transmis redacției, Servicii Publice afirmă că achizițiile publice sunt derulate în mod transparent, respectând factorul concurențial. Această afirmație este contrazisă practi de zecile de contracte atribuite direct, fără respectarea unei competiții conurențiale care să asigure cel mai bun preț. Tocmai această lipsă de concurență a creat cadrul propice unor achiziții la prețuri de 2-3 ori mai mari. În același timp, cei de la Servicii Publice vorbesc de transparență în achiziții deși, încălcând legea, refuză de mai bine de o lună de zile să pună la dispoziția 7 Iași documente publice legate de unele achiziții realizate din banii ieșenilor.

În același document, Servicii Publice susține că societatea nu a fost implicată în niciun scandal de corupție. Evident fals, presa locală publicând în ultimii ani zeci de articole cu privire la achizițiile dubioase realizate de Servicii Publice. Poate nu a fost constituit încă niciun dosar penal având în vedere că procurorii DNA dorm liniștiți, dar scandalurile și dezvăluirile despre ilegalitățiile și modul de sifonare al banului public au existat, iar afirmația din text se referă tocmai la cele apărute în presă, nu și la repercursiunile de ordin penal.

Servicii Publice susține că sintagma ”prețuri scandaloase”  este exagerată și că nu poate fi folosită în cazul achizițiilor realizate de companie. Dacă prețuri de 2-3 ori mai mari decât cele de pe piața liberă nu sunt scandaloase, atunci credem că ar trebui specificat faptul că primarul Mihai Chirica și discipolii săi au voie să cumpere ce vor ei din banii ieșenilor la prețuri și de 10 ori mai mari decât cele de pe piața liberă.

Redăm mai jos integral textul dreptului la replică transmis redacției de către SC Servicii Publice Iași SA, chiar dacă acesta nu a fost semnat și nici asumat de nicio persoană din cadrul acestei companii.

”În atenția domnului Rareș Neamțu, redactor al publicației 7 Iași

Referitor la articolul ”Primăria Iași cumpără la prețuri scandaloase flori, ghivece și pământ de la patronul restaurantului care a gîzduit ședința ilegală a PNL”, apărut în 7Iași, vă rugăm să publicați următorul drept la replică:

SC Servicii Publice Iași SA realizează achizițiile publice în condiții de totală transparență, respectând cadrul legal și factorul concurențial.

De asemenea, societatea noastră nu este implicată în niciun scandal de corupție, cum în mod fals se afirmă în articolul menționat.

Prețurile de achiziție a diverselor bunuri și servicii nu pot fi considerate ”scandaloase” decât în lipsa transparenței și ca urmare a încălcării legalității, ceea ce nu este cazul cu Servicii Publice Iași SA.

Vă precizăm că modul de organizare internă a ofertanților, numele și numărul asociaților și angajaților, profiturile pe care acești agenți economici le obțin din activitățile desfășurate pe piața liberă nu intră în aria de preocupare și competență a societății noastre, ci doar produsele și serviciile furnizate de aceștia cu respectarea specificațiilor conținute în caietele de sarcini.”

Rareș Neamțu

Primăria Iași cumpără la prețuri scandaloase flori, ghivece și pământ de la patronul restaurantului care a găzduit ședința ilegală a PNL

Capac nesimțit la contractul „Big Brother în cimitire”. 65%, profitul unui afacerist cu fir direct la oamenii lui Chirica

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here