Ovidiu Mugurel Laicu, directorul general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, a renunțat la colaborarea cu SC Trans Carpat SRL Bacău, firmă abonată la contractele de deszăpezire din regiunea Moldovei, pentru neîndeplinirea obligațiilor și întârzieri nejustificate în efectuarea lucrărilor de întreținere pe timp de iarnă a drumurilor naționale din administrarea instituției. Deoarece nu și-au făcut treaba cum trebuie și au întârziat nepermis de mult la prestarea serviciilor de întreținere curentă a drumurilor, reprezentanții Trans Carpat au fost dați în judecată și li s-au solicitat despăgubiri și penalități de aproximativ 1,5 miliarde de lei vechi. În acțiunea judecătorească, Laicu susține că cei de la Trans Carpat nu au respectat contractul semnat anul trecut între părți și au avut întîrzieri nejustificate de pînă la 60 de zile în activitatea de deszăpezire a drumurilor din Moldova, în special în Iași și Galați. ’’Am încercat să rezolvăm aceste probleme în cadrul unor discuții amiabile. Penalitățile pretinse de DRDP Iași sunt total eronate’’, este de părere Valeriu Petrică Lazăr, administratorul SC Trans Carpat SRL, firmă care figurează cu sediul social în orașul Onești, județul Bacău.
SC Trans Carpat SRL Bacău, firmă abonată la contractele de deszăpezire în regiunea Moldovei, a fost îndepărtată definitiv din contractele încheiate și parafate anterior cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, pe motiv că și-au făcut treaba în bătaie de joc și au acționat cu mari întîrzieri în efectuarea activităților de deszăpezire din 2018, pe timp de iarnă, a drumurilor naționale din administrarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Șeful DRDP Iași, Ovidiu Mugurel Laicu, a pus batista pe țambal și i-a acuzat pe băcăuani de nerespectarea obligațiilor contractuale și de incompetență, avînd în vedere faptul că drumarii de la Trans Carpat ar fi acumulat întîrzieri nejustificate la prestarea lucrărilor de deszpăzire în Galați și Iași, chiar de 60 de zile. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, juriștii DRDP Iași i-au acuzat pe drumari de prejudicierea contractului și înțelegerii între părți, despăgubirile solicitate ajungînd până la suma de 1,5 miliarde de lei vechi, cu tot cu penalități și cheltuieli de judecată.
Reguli clare, incompetență crasă
Contractul de prestări-servicii dintre Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, în calitate de achizitor, și reprezentanții Asocierii SC Trans Carpat SRL și SC Sotirex SRL, în calitate de prestator, a fost semnat și parafat în cursul lunii noiembrie 2018. Documentul are ca obiect de activitate efectuarea serviciilor de întreținere curentă pe timp de iarnă a drumurilor naționale care sunt în administrarea instituției ieșene, în acordul-cadru fiind stipulat și SDN Galați, cu toată infrastructura rutieră. Potrivit contractului dintre părți, prestatorul (Trans Carpat), administrată de Valeriu Petrică Lazăr, avea obligația de a presta activități de deszăpezire a drumurilor din Moldova, în speță Galați și Iași, de înlăturare a zăpezii acumulate pe rețeaua rutieră, răspândirea materialelor chimice pentru prevenirea gheții și poleiului, precum și patrularea frecventă cu utilaje de deszăpezire pentru buna funcționare a infrastructurii drumurilor naționale. Mai mult, băcăuanii erau responsabili și de degajarea rapidă a vehiculelor înzăpezite care ar fi putut împiedica acțiunea de degajare a zăpezii de pe platforma drumurilor. Pe parcursul derulării contractului însă drumarii de la Trans Carpat ar fi intervenit cu întîrziere mare la degajarea drumurilor, acestea pornind de la 2 zile și pînă la 8 zile, unele lucrări de deszăpezire fiind prestate chiar după 60 de zile.
Utilaje defecte și întârzieri mari în acțiunea de deszăpezire
Prima întârziere față de termenul contractual a fost constatată încă de la început, pe data de 12 noiembrie 2018, acesta fiind și primul caz de nerespectare a contractului. Ulterior, un număr de 5 ATB-uri (autoutilaje de deszăpezire) au acumulat întârzieri nejustificate de până la două luni de zile, unele suferind avarii și defecțiuni tehnice majore li care nu au fost remediate la timp. Mai mult, reprezentanții SDN Galați (Drumurile Naționale) au întocmit un raport în care au arătat că drumarii de la Trans Carpat ar fi acționat în bătaie de joc atât în executarea lucrărilor de degajare a infrastructurii rutiere cât și la înlocuirea și reparația autoutilajelor defecte, întîrzierile acumulate pe parcurs fiind, în unele zone, chiar și de 53 de zile. Asta în ciuda faptului că, potrivit contractului de prestări-servicii, SC Trans Carpat SRL, în calitate de prestator, avea obligația de a repara sau de a înlocui rapid utilajele defecte în termen de 8 ore de la constatarea defecțiunilor de către beneficiar (DRDP Iași).
Laicu: „Au greșit, să plătească”
Ca urmare a nerespectării înțelegerii între părți, directorul Ovidiu Mugurel Laicu a le-a cerut drumarilor din Bacău despăgubiri de 98.555,38 de lei, sumă la care se adaugă penalități de 0,05 % din prețul contractului, pentru fiecare zi de întârziere, plus penalitățile aferente și cheltuieli de judecată. ’’Pentru rezolvarea amiabilă a neînțelegerilor apărute, legate de derularea contractului de deszăpezire din noiembrie 2018, reprezentanții SC Trans Carpat SRL au fost invitați la sediul DRDP Iași pentru discuții iar pe data de 10 decembrie 2018 a fost încheiat și un proces-verbal de conciliere. Toate demersurile noastre nu au avut însă efectul scontat. Cei din Bacău sunt în culpă pentru neexecutarea obligațiilor contractuale’’, a precizat directorul DRDP Iași, în acțiunea judecătorească aflată pe masa magistraților.
Trans Carpat, în culpă pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale
Ulterior, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA-DRDP Iași, prin Direcția de Exploatare și Departamentul de Mentenanță, a întocmit un raport de activitate în care ’’a înfierat’’ prestațiile efectuate în iarna lui 2018 de către firma băcăuană. Mai precis, CNAIR a stabilit că drumarii de la Trans Carpat se fac vinovați de neîndeplinirea obligațiilor contractuale și de întîrzieri nejustificate de pînă la 60 de zile, în executarea lucrărilor de deszăpezire de pe platformele drumurilor naționale din județul Galați și Iași. Raportul negativ la adresa celor din Bacău a fost semnat și contrasemnat de șefa Departamentului Mentenanță de la Infrastructura Rutieră, ing. Mirela Popescu și de directorul-adjunct Exploatare, din cadrul CNAIR, ing. Vlad Cercel.
Lazăr: ’’Daunele pretinse sunt eronate’’
În replică, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, administratorul SC Trans Carpat SRL, Valeriu Petrică Lazăr, pretinde că oamenii săi și-au făcut bine treaba dar că întîrzierile referitoare la acțiunile de deszăpezire s-ar datora apariției unor defecțiuni neluate în calcul ale autoutilajelor din dotare. ’’Noi ne-am ocupat de întreținerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor naționale din administrarea DRDP Iași, Lot 6 – SDN Galați. Penalitățile pretinse sunt eronate. La discuțiile de conciliere pe care le-am avut la sediul DRDP ne-am angajat că, dacă se vor ivi probleme în blocarea utilajelor de deszăpezire de pe vreun sector de drum, noi vom interveni cu toate resursele disponibile. Consider că, pe parcurs, firma Trans Carpat a realizat economii ubstanțiale și de luat în seamă. Dacă reprezentanții DRDP Iași consideră că sunt neclarități cu privire la intervențiile efectuate, noi suntem deschiși dialogului și ne dorim orice fel de discuții și conciliere pe această temă. Nu am dorit să aducem prejudicii în derularea contractului de deszăpezire. Însă, prevederile contractului nu sunt legi și acestea se pot negocia și pe parcursul execuției’’, a arătat administratorul Trans Carpat SRL.
SDN Galați: „Activitatea drumarilor a fost ineficientă”
Conducerea Drumurilor Naționale Galați a considerat că activitatea drumarilor din Bacău a fost ineficientă deoarece șoferii firmei în cauză nu ar fi fost plătiți la timp și că aceștia ar fi trebuit să fie cazați în spații de cazare amplasate chiar în apropierea bazelor de deszăpezire. Șeful SDN Galați a mai precizat că, la una din acțiunile de deszăpezire, angajații Trans Carpat ar fi rămas la un moment dat chiar și fără motorină în rezervoarele utilajelor, întreaga acțiune de degajare a zăpezii fiind pusă sub semnul întrebării. ’’Un număr de 5 ATB-uri s-au defectat și au întîrziat la intervenții chiar și cîte 60 de zile. S-a cerut firmei Trans Carpat ca tot personalul care se ocupă de utilajele respective, să fie cazat în districtele din administrarea DRDP Iași, undeva mai aproape de bazele de deszăpezire, pentru a se interveni mult mai repede, însă recomandările noastre nu au fost luate în seamă. Drumarii Trans Carpat ar fi trebuit să se prezinte în regim de urgență pentru a prelua autoutilajele și a începe acțiunea de deszăpezire. Dar nu s-a întâmplat așa. Deficiențe peste deficiențe’’, au conchis reprezentanții SND (Drumurilor Naționale) Galați.
Nicu SAMSON