“Dorel” de la Citadin a distrus un utilaj. Paguba, enormă! La fel sunt și gropile

Un șofer de la Citadin, firma de casă a Primăriei Iași, a avariat grav o autobasculantă în timpul unor lucrări banale din incinta bazei de producție.  Utilajul, exploatat de societatea Municipiului Iași, era în proprietatea SC Porsche Leasing România, ca urmare a unui contract de leasing, și era asigurat la Uniqa. Firma de asigurări refuză însă să achite contravaloarea distrugerilor provocate și aruncă pisica moartă în ograda ieșenilor, solicitând conducerii Citadin despăgubiri în valoare de 30.000 de lei. Directorul Citadin, Marius Ionescu, a solicitat efectuarea unei noi expertize în dosarul de daune, verificările urmând a fi efectuate de expertul în autovehicule și circulație rutieră, Dan Nistor Nițescu.

 

Eficiența angajaților societăților aflate sub tutela Primăriei Iași lasă mult de dorit. Este și cazul unui conducător auto de la Citadin SA, denumit generic Dorel, care în timpul unor lucrări banale din incinta bazei de producție a societății, a distrus în totalitate un utilaj scump aflat în proprietatea SC Porsche  Leasing România IFN SA, în temeiul unui contract de leasing. Incidentul a avut loc pe data de 10 aprilie 2017,  în incinta bazei de producție a societății aflate în subordinea Municipalității. În timpul programului de lucru, utilajul încărcător de tip Walla JBC 456 ZX aparținând Citadin, condus de conducătorul auto Constantin Horhogea, a avariat grav autobasculanta MAN, pe care firma ieșeană o exploata în calitate de utilizator. La data producerii evenimentului, utilajul distrus, cu nr. de înmatriculare  B-63-KES, aparținea societății de leasing Porsche România fiind asigurat la Uniqa Asigurări SA, cu poliță de asigurare CASCO. În urma accidentului a fost întocmit un dosar de daune iar cei de la firma de asigurări au achitat contravaloarea distrugerilor și reparațiilor, în cuantum de 27.642 lei.

 

Ping-pong cu banii oferiți pentru reparațiile mașinii 

 

În același context, referitor la polițele de asigurare de răspundere civilă auto, societatea Citadin are încheiate contracte doar cu Omniasig  Vienna  Insurance Group, pentru majoritatea utilajelor aflate în proprietatea sa. La scurt timp de la achitarea daunelor, reprezentanții Uniqa Asigurări le-au trimis celor de la Omniasig, principalul asigurator al Citadin, mai multe notificări, în care au cerut ca despăgubirile de aproximativ 30.000 de lei, cu tot cu penalități, să poată fi suportate de aceștia, însă s-au lovit de un refuz categoric. Tot printr-o adresă oficială, reprezentanții Omniasig a arătat că autobasculanta distrusă se află în custodia și controlul asiguratului. “Utilajul face obiectul contractului de leasing încheiat între Citadin SA și Porsche România. Nu există posibilitatea acordării de despăgubiri”, au comunicat reprezentanții Omniasig. Mai mult, cei de la Omniasig le-au mai spus colegilor lor de la Uniqa că au posibilitatea legală ca să-și recupereze prejudiciul doar de la firma din Iași.

 

Juriștii Citadin solicită refacerea dosarului de daune

 

Conform legii, reprezentanții Uniqa au dreptul de a solicita restituirea contravalorii despăgubirilor achitate anterior asiguratului, chiar de la acela care produce prejudiciul,  cu vinovăție sau nu, în speță Citadin SA. Motivați de acest aspect, reprezentanții Uniqa  Asigurări au acționat în judecată Citadin și au solicitat daune fiind convinși că vina distrugerii mașinii îi aparține doar șoferului de la Citadin SA. De asemenea, firma de asigurări cere și plata cheltuielilor de judecată precum și achitarea penalităților aferente, suma totală depășind 30.000 de lei. În justiție, SC Uniqa Asigurări SA este reprezentată de Societatea Civilă de Avocați Stancu, Răchitan & Asociații, iar Citadin SA este apărată de jurista Alina Alexandra Meiu. Reprezentantul societății ieșene le-a cerut magistraților să dispună refacerea dosarului de daune, această sarcină fiindu-i trasată exclusiv expertului în autovehicule și circulație rutieră, Dan Nistor Nițescu.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here