Documentele care-i îngroapă pe Alexe și Belu. Două ministere, al Sănătății și al Educației, confirmă concursul trucat de la Sf. Maria

În două documente emise de către Ministerul Sănătății și cel al Educației scrie negru pe alb că managerul numit de Costel Alexe la conducerea Spitalului de Copii Sf. Maria, Alina Belu, nu îndeplinea condițiile legale de a ocupa această funcție @ Mai precis, Alina Belu nu era absolventă de studii superioare medicale și nu deținea un master în management medical @ Alina Belu, absolvent al Facultății de Bioinginerie, domeniul tehnic, respectiv științe inginerești aplicate, nu avea dreptul de a fi numită manager interimar și nici de a fi admisă în concursul pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului de Copii @ Cele două documente eliberate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au fost depuse la dosarul în care Tribunalul Iași judecă contestația medicului Smaranda Diaconescu cu privire la organizarea concursului de manager @ Ministerul Educației detonează două bombe: studiile lui Belu nu puteau fi echivalate, iar masterul atribuit nu există! @ Documentul emis de Ministerul Sănătății: „(…) la concursul pentru ocuparea funcției de manager, persoană fizică, se pot înscrie doar persoanele care sunt absolvenți ai facultăților de medicină și care dețin diploma de licență în domeniul de licență sănătate, specializarea medicină”  @ Alina Belu s-a prezentat la concurs cu o adeverință eliberată de Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF Iași sub semnătura decanului Anca Irina Galaction @ Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a refuzat să semneze și să elibereze un astfel de document @ Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe: „Aşteptăm acum ca justiția să îşi urmeze cursul. Vom oferi public un punct de vedere atunci când vom avea o soluție definitivă în acest caz”

Procesul intentat de doctorul Smaranda Diaconescu Spitalului de Copii Sf. Maria și Consiliului Județean Iași, cu scopul anulării concursului desfășurat pentru postul de manager, scoate la iveală noi dovezi despre ilegalitățile comise. Diaconescu a depus la dosarul cauzei două documente emise de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării care îi îngroapă pe toți cei care au pus umărul la numirea și menținerea Alinei Belu în funcția de manager a Spitalului de Copii Sf. Maria. Documentele conturează și clarifică faptul că Alina Belu a fost numită ca manager interimar al Spitalului de Copii și, ulterior, admisă în concurs, fără a îndeplini condițiile legale: nu era absolventă de studii superioare medicale și nu deținea un master în management medical. Ministerul Sănătății arată că specializarea lui Belu, cea de bioinginer, nu face parte din categoria studiilor superioare domeniul sănătate, specializarea medicină. Ministerul Educației spune că adeverința de echivalare a studiilor lui Belu cu un master în management sanitar emisă de decanul Facultății de Bioinginerie din cadrul UMF Iași, Ana Irina Galaction, este ilegală.

Ministerul Sănătății: Bioinginerul nu e medic

Conform prevederilor din anul 2021 ale Legii Sănătății, candidații pentru postul de manager trebuie să fie ”absolvenți al unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic”.

Avocatul Alexandra Raluca Ciomaga, ce o reprezintă pe Smaranda Diaconescu în acest litigiu, a cerut Ministerului Sănătății să clarifice la ce tip de absolvenți de învățământ superior medical se referă legea: medici, asistenți medicali, farmaciști, bioingineri, nutriționiști, tehnicieni dentari, moașe, etc. Pe 10 iunie 2022, Ministerul Sănătății transmitea următorul mesaj: „Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 403 privind aprobarea nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul 2021-2022 , la specializarea Medicină se încadrează doar funcțiile de medic, astfel la concursul pentru ocuparea funcției de manager, persoană fizică, se pot înscrie doar persoanele care sunt absolvenți ai facultăților de medicină și care dețin diploma de licență în domeniul de licență sănătate, specializarea medicină.

Deci, Alina Belu, absolvent al Facultății de Bioinginerie, domeniul tehnic, respectiv științe inginerești aplicate, nu avea dreptul de a fi numită manager interimar și nici de a fi admisă în concursul pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului de Copii.

Au echivalat studiile cu un master fictiv

Mai mult, Ministerul Educației și Cercetării arată ticăloșia decanului Facultății de Bioinginerie care a echivalat de la sine putere studiile Alinei Belu cu un master în ”bioinformatică și management sanitar”. Bomba a detonat-o Direcția Generală Învățământ Universitar din cadrul MEC care afirmă că masterul menționat în adeverința Alinei Belu este unul fictiv, care nu există în nomenclatorul programelor de studii universitare, iar studiile managerului de la Spitalul de Copii nu puteau fi echivalate!.

Două programe de studii universitare de licență diferite, organizate prin legislații diferite, cuprind forme de învățământ cu structuri, conținuturi, grupuri țintă și finalități diferite, care, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, nu pot fi echivalate. Referitor la solicitarea dvs menționăm că în cuprinsul HG nr. 403/2021 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitare 2021-2022 nu se reglementează cu privire la specializarea indicată de dvs., respectiv ”bioinformatică și management sanitar.”, se arată în adresa MEC nr 133/07.04.2022 aflată la dosarul cauzei.

Falsul de la UMF Iași

La dosarul de pe rolul Tribunalului Iași se regăsește o adeverință eliberată de Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF Iași. Un fals grosolan cu ajutorul căruia Alina Belu a susținut în fața comisiei de concurs că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a-i fi admis dosarul!

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a refuzat să semneze și să elibereze un astfel de document, astfel că decanul Anca Irina Galaction a emis adeverința cu antetul Facultății de Bioinginerie. Adeverința lui Belu a fost emisă de o entitate care nu are personalitate juridică și nu de Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, drept pentru care comisia de concurs nu trebuia să o ia în considerare.

Belu a urmat cursurile Facultății de Bioinginerie în perioada 1996 – 2002. Potrivit legii, diplomele absolvenților care au efectuat 5-6 ani de studiu anterior implementării sistemului tip Bologna sunt echivalente cu diplome de master. Dar echivalarea se face în domeniul și specializarea avută, respectiv bioinginerie medicală. Belu a avut în planul de învățământ un curs de management sanitar, așa cum a avut și cursuri de chimie, fizică, informatică, educație fizică, biologie, etc. Galaction a făcut-o din pix pe Belu absolventă al unui master în management sanitar, deși la fel de bine, pe același principiu, putea să o facă în biologie, chimie, engleză sau educație fizică!

Legislația s-a modificat. Guvernul a clarificat situația

În privința condițiilor de accedere la funcția de manager de spital, Legea Sănătății era neclară. La prima vedere, sintagma ”absolvent al unei instituții de învățământ superior medical …” putea să însemne orice absolvent al unei universități de medicină. Tocmai acesta a fost subterfugiul folosit în cazul numirii Alinei Belu ca manager interimar și, ulterior, la admiterea ei în concurs. Belu, Alexe și reprezentanții Consiliului Județean s-au folosit de confuzia creată prin documentele puse la dispoziție de managerul Spitalului de Copii. Însă această vrăjeală putea ține în fața unor persoane neinițiate, pe când reprezentanții CJ Iași cunoșteau foarte bine legislația și faptul că Belu nu îndeplinea condițiile legale. Prin ordonanța 37 din din 31 august 2022, Guvernul a adus noi modificări la Legea Sănătății. Guvernul a clarificat ceea ce înseamnă un absolvent de studii superioare în domeniul medical.

În vederea ocupării prin concurs a funcției de manager persoană fizică sau reprezentant desemnat de managerul persoană juridică, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licență sau de master în: medicină, specializarea medicină, medicină dentară, specializarea medicină dentară, științe juridice sau științe economice și să aibă cel puțin 5 ani vechime în specialitatea studiilor.”

Belu și Alexe nu mai pot invoca nicio scuză în aceste moment. Indiferent care este decizia instanței în privința concursului, începând de la momentul intrării în vigoare a modificărilor legislative (septembrie 2022), Belu nu mai poate ocupa funcția de manager.

Costel Alexe: „Aşteptăm acum ca justiția să îşi urmeze cursul”

7IAȘI i-a cerut președintelui CJ Iași să prezinte un punct de vedere în legătură cu cele două documente emise de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Costel Alexe nu a dorit să comenteze asupra faptul că cele două instituții au confirmat că managerul Spitalului de Copii Sf. Maria a fost numită și menținută în funcție fără a îndeplini condițiile legale.

„Consiliul Județean şi-a prezentat argumentele în legătură cu acest subiect, în întâmpinarea depusă la instanță. Aşteptăm acum ca justiția să îşi urmeze cursul. Vom oferi public un punct de vedere atunci când vom avea o soluție definitivă în acest caz.”, a declarat Costel Alexe

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

  1. Ministrul învățământului a aprobat trimiterea pe mailul profesional la UMF iasi de mesaje din partea PNL?
    Publicitate electorală a PNL în cadrul universității apolitice?
    Probabil ca nici un rector nu ar fi permis mesaje electorale în cadrul universității și atunci înseamnă că acestea au fost trimise cu aprobarea superiorului rectorului adică ministrul învățământului.
    Ministrul a venit la Iași sa vadă rezultatul unor sondaje?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here