Dobitocii jegoși ai primăriei lui Chirica. Pe banii tăi, fraiere …

despre ciobanii cu nărav de lup care mînă, mulg și jupoaie turmele de ovine urbane de pe toloaca asfaltată zisă Iași

 

Joi, 12 mai : lîngă un Kaufland, mai multe echipe de muncitori sparg asfaltul proaspăt turnat, ca să înalțe capacele gurilor de canalizare, rămase îngropate la vreo jumătate de metru sub  stratul negru, după asfaltare. Pe o lungime de aproximativ 100 de metri sînt trei echipe de scurmători-dezgropători mecanizați, fiecare cu borta aferentă și utilajele necesare, care sparg cu zgomot asfaltul nou.

Această clasică și tîmpită manevră edilitară nu a avut loc acum 30 de ani, în vreun orășel uitat de lume și de soartă, ci în anul 2022, în ,, capitala Moldovei ,, , adică fundătura umană zisă Iași. De ce  ,, tîmpită manevră ,, ? Fiindcă nu trebuie să fii inginer sau maistru ca să pricepi că acele capace ale gurilor de canalizare de pe străzile care vor fi asfaltate pot fi protejate, înainte de turnare, cu cîteva scînduri sau alt material rigid, ca să nu mai fie apoi nevoie de idioțenia cu spartul asfaltului deja întărit.

De ce ,, fundătura umană zisă Iași ,, ? Fiindcă asta e, de fapt, după 32 de ani de presupusă democrație, aglomerația urbană care se pretinde a fi capitala culturală a Romîniei. Altfel, cum e posibil ca acest ipotetic oraș al elitelor să fie condus, de trei decenii, aproape numai de niște reziduuri administrativ-politice, cu groase dungi penale ? Și cum altfel decît prin mediocritatea turmei bipede se poate explica tăcerea cvasi-flască a gloatei de presupuși cetățeni, tăcere arar întreruptă de behăieli dezlînate ori de jeluieli mioritice ? Cît despre așa-zisa elită a orașului, e și ea ( vreo 97 % ) la fel ca majoritatea. Vorba ‘ceea : din coadă de cîine – sîtă de mătase, și din rahat – harapnic, care să mai și pocnească …

Ce are asfăltătura cu civicultura … ? Multe are. Fiindcă nu e vorba doar despre găuri tîmpite în asfaltul nou. E vorba și despre apa semi-rece de la robinete, plătită la preț de apă caldă, decenii la rînd. E vorba de autobuzele și tramvaiele hîrbuite, ca niște vagoane pentru semi-vite, în care te sufoci de căldură vara și ți-e frig iarna. Sau despre autobuzele și tramvaiele noi, care se defectează imediat, în care nu funcționează aparatele pentru bilete, ori alte asemenea mizerii vechi, în ambalaj nou și scump. E vorba despre tramvaiele noi și scumpe, care zac în depou cu lunile, fiindcă niște dobitoci din primărie nu se tem de pușcărie sau de alte pedepse.

E vorba despre funcționari nesimțiți și corupți, cu lefuri grase, care își bat joc de cei care le plătesc salariile babane. E vorba de ,, firme ,, – căpușă ale primăriei, care scurg sume uriașe din bugetul local,  ,, firme ,, conduse de porci-căpușe, cu salarii de mii de euro lunar și șpăgi enorme. E vorba despre un Consiliu Local compus majoritar din cîrpe în costum sau taior, adică bipezi cleioși, lacomi, mediocri și toxici. E vorba, în vîrful acestei grămezi de infecție cancerizată, de penalul pesedisto-liberal Mihai Chirica și haita lui de locotenenți : cumătrul penal Harabagiu, băsistul ghiolban Movilă, junele prezervativ lăberal Juravle, împreună cu toată ceata de chiricari slugarnici și agresivi din Consiliul Local. Plus garnitura de pesediști cu dosul în două luntri : cu o mînă țin megafonul anti-Chirica, cu cealaltâ își fac treburile lor, pe sub masă. Iar cu a treia le servesc ieșenilor un cunoscut slogan oral anti-PSD, adaptat maselor largi, erectorale.

Așa-zișii opozanți de la USR Iași sînt doar o opoziție de găinaț colorat, niște papagali cu pene de curcan progresisto-#rezistent. Sau papagalese, ca să nu discriminăm partea feminină ori aia LGBTQWYZ. Oile useristo-bahluieze ( plus berbecii ) au protestat în centrul Iaşului fiindcă primarul Chirica nu le dădea un sediu ieftin și bun, dar nu prea au mai avut timp ca să protesteze periodic pentru drepturile tuturor ieșenilor. Ca să nu mai zicem de slinosul salvator Cezar Baciu, mucosul fomist care a trecut de partea penalului Chirica, pentru funcția de viceprimar și o halcă grasă. Se pregătește tovarășul userist Hușanu, bai z uei. Etc etc.

Cînd sute de mii de proști înghit tone de asemenea mizerii, de 32 de ani, fără mare gălăgie, concluzia e simplă ca autopsia unei vechi tumori cerebrale : problema e în mințile voastre, ovinelor cu etichete de cetățeni. Chirica sau Alexe ( ori Iohanis, Ciolacu, Ciucă etc ) sînt doar simptomele vizibile ale atrofiei voastre civico-mentale. Iar cît timp credeți că behăielile sporadice, la bere sau la cafea, o să schimbe vreo mare brînză, veți rămîne doar niște oi bipede, mînate, mulse, tunse, tăiate și jupuite de niște lupi în blană de cioban.

Somn ușor, deci, și Mioriță plăcută !

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here